Įvardijo, kas lemia padidėjusį rusų orlaivių aktyvumą Baltijos regione

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę NATO oro policijos funkcijas Baltijos šalyse vykdantys naikintuvai 11 kartų kilo atpažinti ir lydėti skrydžio taisykles pažeidusių Rusijos Federacijos (RF) orlaivių.

Kaip nurodo Krašto apsaugos ministerija, birželio 10–16 d. NATO oro policijos naikintuvai skrido atpažinti RF orlaivių 11 kartų.

Net 18 atpažintų orlaivių skrido nepateikę skrydžio planų, neįjungę radiolokacinio atsakiklio, radijo ryšio su Regioniniu skrydžio valdymo centru (RSVC) nepalaikė.

Taip pat atpažinti po vieną orlaivį, kurie skrido be skrydžio planų, su įjungtais radiolokaciniais atsakikliais, tačiau vienas iš jų radijo ryšį su RSVC palaikė, kitas – ne .

Atpažintas ir vienas orlaivis, skridęs be skrydžio plano, be įjungto radiolokacinio atsakiklio, tačiau tačiau radijo ryšį su RSVC palaikė.

Taip pat savaitės pradžioje NATO oro policijos naikintuvai skrido atpažinti ir palydėti RF orlaivio IL-96,  kuris skrido su skrydžio planu, su įjungtu radiolokaciniu atsakikliu, radijo ryšį su RSVC palaikė.

ELTA primena, kad NATO oro policijos misija Baltijos šalyse pradėjo vykdyti nuo 2004 metų kovo mėnesio, kai Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis.

Nuo to laiko Baltijos oro erdvėje jau yra patruliavę Belgijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, JAV, Lenkijos, Norvegijos, Olandijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Turkijos, Vokietijos, Italijos kariai.

Šiuo metu Baltijos šalių oro erdvę saugo Ispanijos ir Portugalijos oro pajėgų naikintuvai.

Padidėjusį rusų orlaivių aktyvumą Baltijos regione ministerija sieja su NATO pratybomis

Antrą savaitę Baltijos regione fiksuojant padidėjusį Rusijos orlaivių aktyvumą, Krašto apsaugos ministerija (KAM) jį sieja su Lietuvoje ir Baltijos jūroje vykstančiomis NATO karinėmis pratybomis.

„Rusijos orlaivių aktyvumas regione gali būti susijęs su šiuo metu Baltijos regione vykstančiomis tarptautinėmis pratybomis BALTOPS, „Geležinis vilkas 2024-1“, – BNS pateiktame komentare nurodė ministerija.

Užpraėjusią savaitę NATO oro policija Lietuvoje taip pat 11 kartų kilo atpažinti ir lydėti tarptautine oro erdve skridusių Rusijos lėktuvų.

Paprastai tokių atvejų per savaitę fiksuojami vienetai.

Pirmąją birželio savaitę NATO naikintuvai dukart kilo patruliuoti virš Baltijos jūros.

Šiuo metu Baltijos jūroje vyksta didžiausios iki šiol karinės pratybos BALTOPS'24, jose dalyvauja apie 9 tūkst. karių ir kito personalo, daugiau kaip 50 laivų ir virš 80 orlaivių iš 20 NATO šalių.

Be to, birželio 7–17 dienomis Lietuvoje vyko tarptautinės pratybose „Geležinis vilkas 2024-1“ su daugiau kaip 3,7 tūkst. Lietuvos ir sąjungininkų karių, per 500 karinės technikos vienetų.


Šiame straipsnyje: RusijaNATO orlaiviaiOrlaiviai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Papraščeu

Papraščeu portretas
Nunušt kad be reikalo kurą degint
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių