Seimas ėmėsi pasiūlymo naikinti „Leo LT“

Seimas svarstys pasiūlymą atšaukti Atominės elektrinės įstatymą, kuris leido įsteigti prieštaringai vertinamą energetikos gigantą „Leo LT“. Tokį sprendimą parlamentarų dauguma priėmė nepaisant premjero Andriaus Kubiliaus nuogąstavimų, kad „Leo LT“ išformavimas gali valstybei kainuoti milijardus litų.
 
Tikslas - atstatyti teisingumą

Seimui antradienį pateiktas oficialus pasiūlymas atšaukti pernai priimtą Atominės elektrinės įstatymą. Absoliuti dauguma parlamentarų balsavo už šio projekto pateikimą. 
 
Opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis, pristatydamas savo parengtą pasiūlymą, tvirtino, kad „šis projektas turi vienintelį tikslą – atstatyti teisingumą“. „Turime parodyti, ar dar yra Lietuvos nepriklausoma valstybė, ar ji visa jau priklauso tiems, kurie turi daug pinigų“, - emocingai kalbėjo V.Mazuronis, kurio žodžius palydėjo Seimo plenarinių posėdžių salės lankytojų balkone susirinkusių keliolikos protestuotojų plojimai.
 
Be to, ketvirtadienį Seimui turėtų būti pristatytas projektas dėl „Leo LT“ steigimo sutarties pripažinimo niekine. Trečiadienį šį projektą dar turi apsvarstyti parlamentinis Teisės ir teisėtvarkos komitetas.
 
Netesybos gali siekti kelis milijardus

Premjeras Andrius Kubilius pareiškė atsargiai vertinąs tokius radikalius pasiūlymus kaip „Leo LT“ išformavimas. „Prieš priimant tokį įstatymą, reikia labai atidžiai suskaičiuoti, kiek jo įgyvendinimas gali kainuoti mokesčių mokėtojams. Man kartais susidaro vaizdas, kad gali būti tam pačiam privačiam akcininkui („Maxima“ savininkams priklausančiai įmonei „NDX Energija“ - red. past.) naudinga, jeigu dabar būtų, nesuskaičiavus visų pasekmių, priimami kokie nors sprendimai, įstatymai, kuriais būtų pripažįstamas „Leo LT“ steigimas negaliojančiu nuo pat pradžios. Ir galbūt tai leistų privačiam akcininkui kreiptis į arbitražus, reikalauti didelių kompensacijų, kurios, bent aš jau girdžiu iš kai kurių ekspertų, gali būti milžiniškos - siekiančios kelis milijardus“, - sakė A.Kubilius.
 
„Tai kokia čia būtų nauda - ieškoti kelių milijardų litų iš valstybės biudžeto, iš visų mokesčių mokėtojų? Todėl Vyriausybė žiūri atsakingai ir atsargiai“, - pridūrė Vyriausybės vadovas.
 
A.Kubilius pakartojo, kad jau artimiausiu metu bus pertvarkytas„Leo LT“ valdymas: „O jeigu pasirodys, kad ir performavus valdymą nepasiekėm strateginių tikslų, tada spręsim ką toliau daryti“.

Teisininkai kritikuoja
 
Seimo teisininkai taip pat pažėrė griežtų pastabų „Leo LT“ išformavimo iniciatoriams, atkreipdami dėmesį, kad nei įstatymais, nei Vyriausybės sprendimais tokios bendrovės neišformuojamos. Tai turi daryti teismas Civilinio kodekso nustatyta tvarka.
 
Kai kurie parlamentarai klausė, ar jau dabar „Maxima“ savininkai negalėtų kreiptis į teismą dėl Seimo jiems daromos žalos. „Civilinio proceso būdu tai jau gali būti daroma ir, patikėkit, žiūrėjau sutartį dėl „Leo LT“ įsteigimo, kur aiškiai kalbama apie milijardines kompensacijas nukentėjusiai pusei“, - pastebėjo liberalcentristų atstovas Raimondas Šukys.
 
Tačiau dauguma jo kolegų su tuo nesutiko. Pasak V.Mazuronio, iki įstatymų svarstymo galima bus dar pakoreguoti formuluotės, kad „jos būtų kuo teisingiausios ir su mažiausiais nuostoliais valstybė galėtų atsiimti sau priklausantį turtą“.
 
Pasiūlymas naikinti „Leo LT“ įsteigti leidusį įstatymą dabar bus svarstomi Seimo komitetuose ir Vyriausybėje. Į plenarinį posėdį jis sugrįš tik gegužės viduryje.

Portalas primena, kad „Jungtinis demokratinis judėjimas“ antradienį prie Seimo surengė piketą, kuriame susirinkusieji protestavo prieš bendrovės „Leo LT“ sukūrimą.


Šiame straipsnyje: Leo LT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių