Seimo nariai svarstymus apie policininkus užsieniečius vertina atsargiai: būtų sudėtinga susikalbėti

 Generaliniam policijos komisarui Renatui Požėlai užsiminus, jog galbūt reikia mąstyti apie galimybę į policijos gretas priimti užsieniečius, Seimo nariai šį pasiūlymą vertina skeptiškai. Pasak parlamentarų, reikėtų ieškoti kitų būdų, leisiančių pritraukti daugiau pareigūnų.

Algio Ramanausko laidoje R. Požėla yra prakalbęs, apie tai, kad ateityje policininkais galėtų tapti užsieniečiai.

„Mes turime problemą, apie kurią mes turbūt pirmi mūsų valstybėje pradėjome komunikuoti – kad į valstybės tarnybą negalime priimti ne piliečius, nes jie turi prisiekti”, – teigė generalinis komisaras.

Pasak jo, beveik neabejotina, kad ateityje Lietuvos policijos pareigūnų gretas turės papildyti užsienio piliečiai.

„Jungtinėje Karalystėje mūsų tautiečiai policininkais sėkmingai dirba neturėdami Jungtinės Karalystės pilietybės. Ir aš manau, kad laiko klausimas, kada mus tiesiog gyvenimas privers priiminėti tokius sprendimus”, – laidos metu komentavo R. Požėla.

Tačiau Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos” narys bei buvęs generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis tokius svarstymus vertina atsargiai. Seimo nario teigimu, galima kelti klausimą, apie kokių užsienio šalių piliečius generalinis komisaras užsiminė.

„Apie ką mes kalbame – ar mes kalbame apie Europos Sąjungos šalis, ar mes kalbame apie NATO šalių piliečius, ar mes kalbame apie tuos pačius Alžyro piliečius, Pakistano piliečius ar kažką iš Afganistano. Nežinau, turime įvairių diasporų atstovų”, – Eltai teigė A. Stončaitis.

Parlamentaro nuomone, pirmiausia reikėtų svarstyti apie kitus būdus, kaip būtų galima sumažinti policininkų trūkumą.

„Paprasčiausiai reikėtų permąstyti sistemos valdymą, galbūt kažkur tiesiog pripažinti klaidas. Reikia, kad atsistatytų krūviai – galbūt tada ir policijos sistema taptų patrauklesnė. Ir, be abejo, reikia mokėti pareigūnams adekvačius atlyginimus. (...) Reikia mokėti ne pašalpą, o atlyginimą”, – akcentavo politikas.

Reikia mokėti pareigūnams adekvačius atlyginimus.

A. Stončaičio manymu, pareigūnų profesija yra itin svarbi, todėl jų stygiaus problema turi būti sprendžiama atsakingai.

„Mes kalbame ne apie darbininkus ar ką nors, mes kalbame apie valstybės funkciją. Taip, kaip policininkas vykdo numatytas funkcijas, arba nevykdo, taip pilietis priima ir pačią valstybę”, – pridūrė Seimo narys.

R. Požėlos užuominas kritiškai vertina ir valdantieji. Pasak jų, realizavus tokią iniciatyvą, kiltų elementarių problemų – būtų sudėtinga susikalbėti su užsieniečiais policininkais.

„Vertinu labai skeptiškai. Dėl labai paprastos priežasties – tie žmonės, kurie dirba su kitais žmonėmis, teikia tam tikras viešąsias paslaugas, tai, mano nuomone, turėtų mokėti kalbėti ganėtinai gerai lietuvių kalbą. Nes kitu atveju tiesiog susikalbėti būtų pakankamai sudėtinga,” – Eltai teigė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime narys Andrius Vyšniauskas.

Visgi, jo teigimu, policijos gretas galėtų papildyti atitinkantys reikalavimus Lietuvos piliečiai, gimę užsienyje.

„Jeigu yra kalbama apie Lietuvoje gyvenančius asmenis, kurie turi laikinąjį leidimą gyventi Lietuvoje, Lietuvos pilietybės, bet gimę kitoje šalyje, gerai moka kalbą ir turi visą tą kvalifikaciją – tai aš čia nematau problemos”, – pabrėžė A. Vyšniauskas.

Skeptiškai generalinio komisaro pasiūlymą vertina ir Vidaus reikalų ministerija (VRM). Šiuo klausimu VRM pabrėžia, jog toks sprendimas nebūtų efektyvus.

„Vidaus reikalų ministerija laikosi pozicijos, kad užsieniečių priėmimas į policijos pajėgas neišspręstų policijos pareigūnų trūkumo problemos. Be to, tokiu atveju reikėtų keisti Pilietybės įstatymą”, – Eltai teigė VRM atstovai.

Pasak institucijos, kur kas svarbiau yra didinti tarnybos patrauklumą būsimiems policijos pareigūnams.

„Ministerijos nuomone, siekiant pritraukti pareigūnus, būtina ir toliau didinti tarnybos patrauklumą, didinant pareigūnų atlyginimus, gerinti darbo sąlygas, užtikrinti IT technologijų plėtrą bei darbo procesų tarnybose supaprastinimą”, – teigė VRM.

Lietuvoje šiuo metu trūksta apie 1,3 tūkst. policijos pareigūnų, o komisariatuose beveik kas penkta darbo vieta yra laisva. Per metus policininkų trūkumas išaugo 2 proc.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

net miskiniai[partizanai] pokario kovose

net miskiniai[partizanai] pokario kovose  portretas
y savo gretas nepriimdavo svetimtauciu , tame tarpe net ir uzsilikusiu vokieciu kareiviu, o tik savus lietuvos patriotus.

tam --,, pilietis , Pozelos , ir kitiems pridurkams,,,,

tam --,, pilietis , Pozelos , ir kitiems pridurkams,,,, portretas
JK -policajais darbuojasi --ju buvusiu koloniju vergai, is indijos, pakistano, smalio ,malio ,nigerio ir t,,t jie visi 600 metu vergavo anglams ... jie turi anglijos pilietybes ir visas angliskas privilegijas , ir jie save skaito ,,,pilnaverciais,,, anglais [ beje kaip prancuzijoj prancuzisku koloniju driskiai suvaziave y prancuzija save laiko pilnateisiais prancuzais su jiems suteikta prancuzijos pilietybe ,ten taip pat dauguma negrai poloicajais dirba] O prie ko cia lietuvoje -svetimtauciai nesvarbu is kur jie bebutu , ir uz kokius valstybei ir tautai sukurtus nuopelnus siems pasaulio perejunams dalinama LIETUVOS PILIETYBE ???? manau reikia atimt pilietybe pozelai ir kitiems valkatoms uz antivallstybine veika ir istekst nax,,,,,j is lietuvos ..

si

si portretas
lgbt saika patys ant saves loja tai ko noret is svetymu jei dar kalbos gerai nemoki isileiskit cihanovska brangiai islaikoma gal pades jei su anukeliu nesipliazina kazkur tolitoli?
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių