Seimo narys apie pretendentą į kariuomenės vadus: manau, tai būtų pats tinkamiausias kandidatas

Aiškėja, kas šiais neramiais laikais greičiausiai taps naujuoju kariuomenės vadu. Prezidentas Gitanas Nausėda teikia brigados generolo Raimundo Vaikšnoro kandidatūrą, su juo dabar kalbėsis Seimo frakcijos. Kas tai per kandidatas?

„Labai džiaugiuosi, kad radome bendrą sutarimą su Lietuvos Respublikos prezidentu. Tikrai puikus kandidatas, tikiuosi, kad jis sulauks labai rimto Seimo narių palaikymo“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

R. Vaikšnoras yra buvęs Sausumos pajėgų vadu, šių pajėgų štabo viršininko pavaduotoju operacijoms, Gynybos štabo Operacijų valdybos viršininku, brigados „Geležinis Vilkas“ vadu.

„Jį pažįstu dar nuo tų laikų, kai jam buvo apie 19–20 metų, jaunas kareivėlis mokomajam junginy. Po to tapo „Geležinio Vilko“ brigados kariu. Tai yra karininkas, kuris praėjo visus etapus“, – aiškino Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Pocius.

Buvęs kariuomenės vadas prisiminė ir jo misijas užsienyje.

„Dalyvavo misijoje Afganistane, šiuo metu tarnauja NATO operacinėje vadavietėje Monse. Tai yra karininkas, kuris turi visas kompetencijas“, – šnekėjo A. Pocius.

„Prioritetai išlieka tie patys – Vokietijos brigados priėmimas, NATO gynybos planų įgyvendinimas. Jis turi tarptautinės patirties, vadovavimo sausumos pajėgoms patirties, užtikrins darbų tęstinumą tiek lietuviškos divizijos formavime, tiek NATO gynybos planų įgyvendinime“, – nurodė krašto apsaugos ministras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Artimiausiu metu kandidatas susitiks su Seimo frakcijomis. Jei jos pritars, kandidatūrą prezidentas pateiks oficialiai.

„Kandidatūra yra gera. Lauksime oficialių pateikimų“, – tikino Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Kandidatas tinka ir opozicijai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga tikrai bent šiam momentui neturi pastabų, dėl kurių nepritartų. Manau, tai būtų pats tinkamiausias kandidatas.

„Kiek teko susipažinti su generolu ir išklausyti karininkų neformalią nuomonę, tikrai vertinimai yra pozityvūs. Iš formalios pusės neturime prie ko pasikabinti. Dėl to greičiausiai frakcijoje kalbėsime, kad palaikytume šią kandidatūrą“, – kalbėjo Seimo narys (DFVL) Saulius Skvernelis.

„Ji, mano manymu, tikrai labai stipri ir pakankamai gerai atliepia į dabartinius iššūkius, todėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga tikrai bent šiam momentui neturi pastabų, dėl kurių nepritartų. Manau, tai būtų pats tinkamiausias kandidatas“, – pabrėžė Seimo narys (LVŽS) Dainius Gaižauskas.

„Girdžiu daug teigiamų atsiliepimų, kariai labai teigiamai jį vertina. Strateginis mąstymas, gebėjimai priimt sprendimus taip pat svarbūs. Dar kalbėsime su juo, bet preliminariai šį kandidatą vertinu teigiamai“, – nurodė Seimo narė (LSDP) Dovilė Šakalienė.

Dabartinio kariuomenės vado Valdemaro Rupšio penkerių metų kadencija baigiasi šių metų liepą, ką darys dabartinis kariuomenės vadas – neaišku, tačiau beveik visi ankstesni kariuomenės vadai nusprendė paragauti karčios politiko duonos.

Valdas Tutkus net bandė dalyvauti prezidento rinkimuose, deja, nepavyko surinkti reikiamo kiekio jį remiančių žmonių parašų. A. Pocius šiuo metu vadovauja Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui. Jonas Vytautas Žukas buvo G. Nausėdos patarėju. Tiesa, neilgai, dabar rašo atsiminimų knygas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
DURNESNIO NERADO
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių