Siūlys riboti teisę smurtautojams turėti ginklų

  • Teksto dydis:

Seimui antradienį bus teikiamas „laisviečių“ siūlymas trejiems metams atimti teisę laikyti ir nešiotis ginklus žmonėms, kuriems skirtas apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis.

Pasak projekto aiškinamojo rašto, šiuo metu įstatymai jau numato, kad asmenys, kuriems yra skirtas apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis ir dėl to panaikintas leidimas turėti ginklą, praranda nepriekaištingos reputacijos statusą, todėl jie trejus metus neturi teisės įsigyti ir turėti ginklų.

Tačiau, kaip teigia įstatymo pakeitimo rengėjai, vadovaujantis Lietuvos policijos generalinio komisaro įsakymu žmonėms, kuriems skiriamas minėtas orderis, leidimas laikyti ar nešiotis ginklus yra tik apribojamas.

Dėl šios priežasties formaliai išliekama nepriekaištingos reputacijos asmenimis ir negalioja apribojimas trejus metus turėti ginklų.

Jei parlamentarai priimtų šiuos pakeitimus, apsaugos nuo smurto orderis apribotų teisę laikyti ir nešiotis ginklus ne tik 15 dienų, kol galioja orderis, bet trejus metus po šio orderio skyrimo.

„Paradoksalu, tačiau, nepaisant šio reguliavimo, asmenys, kuriems skirtas apsaugos nuo smurto orderis, gali išlikti nepriekaištingos reputacijos, nes leidimas jiems nėra panaikinamas, o tik suspenduojamas 15 dienų terminui. Priėmus siūlomus pakeitimus, ši dviprasmiška situacija būtų išspręsta“, – sakė viena iš pataisų autorių Ieva Pakarklytė.

Šiuo metu orderiui pasibaigus ir nepradėjus ikiteisminio tyrimo, asmenys atgauna teisę laikyti ginklą.

Parlamentas taip pat apsispręs, ar pradėti svarstyti dar vieną minėto įstatymo pataisą, kad asmenims, kuriems išduotas orderis, leidimas laikyti ginklus apribojamas trims mėnesiams nuo paskutinės paskirto apsaugos smurto artimoje aplinkoje orderio galiojimo dienos, o kaip papildoma priemonė nustatomas įpareigojimas išklausyti smurtinio elgesio keitimo programą.

Apsaugos nuo smurto orderis galioja 15 dienų, kai asmeniui bet kuriuo atveju neleidžiama gyventi kartu ar artintis prie smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančio asmens.

Valstybinės duomenų agentūros duomenimis, 2020 metais dėl smurto artimoje aplinkoje gyvybę prarado 28 asmenys, 2021-aisis – 21, 2022-aisiais – 25.

Pernai liepą pradėjus veikti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderiui, pareigūnai per metus skyrė daugiau kaip 20 tūkst. orderių.

2023 metais užfiksuoti 25 nužudymai artimoje aplinkoje (2022-aisiais tokių atvejų buvo 22).

Apie ginklų įsigijimo griežtinimą pradėta kalbėti po liepos mėnesį įvykusių nelaimių, kai per tris dienas Lietuvoje užfiksuoti trys atvejai, per kuriuos dėl smurto artimoje aplinkoje žuvo penki žmonės.


Šiame straipsnyje: smurtasginklaiginklų atėmimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių