Skaičiuoja šalį talžančios audros padarinius: gyventojai raginami likti namuose!

Lietuvoje fiksuojant katastrofines liūtis ir siaučiant audrai, savivaldybės skaičiuoja žalos padarinius ir perspėja gyventojus likti namuose, nelankyti kapinių, miškų, parkų.

Sekmadienį prasidėjusios liūtys ir vėjas nusinešė vieno žmogaus gyvybę. Vilniuje, Grigiškėse, užvirtęs medis jį mirtinai sužalojo.

Kaip BNS informavo, Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, penkiose Lietuvos savivaldybėse – Šiauliuose, Joniškyje, Mažeikiuose, Telšiuose ir Šilalės rajone, Laukuvoje, – pirmadienį fiksuotos katastrofinės liūtys, daugelyje vietovių – stichiniai lietūs.

Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius teigė, kad rajone dėl liūties yra daug išvirtusių medžių.

„Turime Joniškyje ir kapinėse, ir parke, ir Žagarės mieste, ir kaimuose. Visi pavojingi medžiai, kurie kėlė grėsmę, yra daugmaž sutvarkyti“, – BNS sakė meras.

Anot jo, šiuo metu vyksta padarinių likvidavimo darbai, bet juos trukdo besitęsiantis lietus.

„Išvengėme kokių nors didelių nelaimių, tikimės, kad nurims audra“, – teigė V. Gailius.

Anot jo, antradienį bus svarstoma dėl ekstremalios situacijos paskelbimo savivaldybėje.

„Rytoj mes įvertinsime visas pasekmes, kritulių kiekį, padarinius ir apsispręsime“, – kalbėjo V. Gailius.

Šilalės rajono meras Tadas Bartkus BNS teigė lankęsis Laukuvoje, kur užfiksuota katastrofinė liūtis, tačiau didelių nuostolių ten nefiksuota.

„Nepajutome kokių nors didelių padarinių, keli medžiai nulaužti, kažko baisiai užtvindyta nėra. Tvarkomės, bet didelių padarinių nepajutome“, – pasakojo meras.

Anot jo, panaši padėtis ir visoje savivaldybėje, kiekvienoje Šilalės rajono savivaldybėje užfiksuota po keletą nuvirtusių medžių, nulūžusių šakų.

„Šiai dienai dar apie 900 vartotojų elektros neturi, bet viskas tvarkoma, didelių trukdžių neturime“, – sakė T. Bartkus.

Šiauliuose virto medžiai, užlietos gatvės

Šiaulių miesto savivaldybės Miesto koordinavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Gintautas Šepuraitis informavo, kad nuo sekmadienio vakaro skyrius sulaukė 54 pranešimų apie audros padarinius, kurie reikalauja papildomos tarnybų pagalbos, savivaldybės atstovai vaizdo stebėjimo kameromis patys nustatė įvairių incidentų.

„Dažniausiai medžių nuovartos, užsikišusios nuotekų grotelės“, – pirmadienį per spaudos konferenciją tvirtino G. Šepuraitis.

Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė teigė, kad Šiauliuose daugiausia problemų sudarė nuvirtę medžiai.

„Mieste jų yra labai daug, nesuskaičiuojame. Įmonė pradėjo darbus anksti rytą, šalinimo darbai truks ne vieną dieną, nereikia tikėtis, kad šiandien viskas bus švaru“, – sakė E. Bružienė.

Anot Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovo Gintaro Zonio teigimu, ugniagesiai gelbėtojai Šiauliuose į įvykio vietas vyko 145 kartus, dažniausiai tai buvo dėl nuvirtusių medžių, nutrauktų ir kibirkščiuojančių elektros laidų.

Pasak jo, trys nuvirtę medžiai įsirėmė į Šiaulių Juliaus Janonio gimnaziją, parlamentaras Domas Griškevičius feisbuke dalijosi išverstų medžių vaizdais Zubovų parke.

Savivaldybėje dėl katastrofinio lietaus apsemtos gatvės, kiemai, vandens lygis kilo ir dėl lapų ir šakų užsikišus kanalizacijos grotelėms.

Nors savivaldybė ir tarnybos šalinti audros padarinius pasitelkė papildomus pajėgumus, miesto atstovai stebisi, kad apie PAGD apie audrą nesiuntė pranešimų gyventojams.

„Gaila, kad nebuvo gauta jokių pranešimų, šiek tiek visas miestas dirbo tokiu lengvu režimu ir dabar skaičiuojame rezultatus“, – teigė G. Šepuraitis.

Ragina nelankyti kapinių

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia, kad dėl audros Vilniuje jau užregistruota apie 120 pranešimų apie išvartas, pirmiausia tvarkomos tos vietos, kurios trukdo judėti viešajam transportui.

Gaila, kad nebuvo gauta jokių pranešimų, šiek tiek visas miestas dirbo tokiu lengvu režimu ir dabar skaičiuojame rezultatus.

Anot savivaldybės, su išvartomis dirba dešimt įmonės „Grinda“ ekipažų, papildomai padeda ir 17 miesto teritorijų priežiūros įmonės „Stebulė“ komandų, papildomi šeši ekipažai tvarko lietaus nuotekų groteles, kad gatvės nepatvintų.

„Kadangi išlieka stiprus vėjas, o lietus apsunkina medžių šakas, gyventojus prašome nesilankyti kapinėse, miškuose, parkuose. Planuodami kelionės maršrutą ir laiką naudokitės navigacijos programėlėmis, taip pat įvertinkite galimybę atidėti keliones“, – rašoma savivaldybės paskyroje feisbuke.

Nesilankyti kapinėse šią savaitę ragina ir Vilniuje jas prižiūrinti bendrovė „Ecoservice“.

„Vėjas kapinėse prilaužė šakų ir išvartė medžių, šiuo metu dirbame, kad kuo operatyviau pašalintume audros padarinius. Deja, matome, kad kai kurie antkapiai buvo apgadinti. Vis dėlto labai prašome gyventojų neskubėti į kapines ir palaukti, kol jose lankytis taps saugu“, – įmonės pranešime cituojama „Ecoservice“ teritorijų priežiūros verslo direktorė Diana Lubė.

Vaizdais iš apgadintų kapinių, taip pat medžių užverstų gatvių socialiniuose tinkluose dalijasi Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė.

„Suprantame jūsų nerimą dėl suniokoto turto, tačiau rekomenduojame šiuo metu neiti jo tvarkyti. Vėjas vis dar stiprus ir pavojingas, kelia grėsmę jūsų saugumui“, – rašė merė.

Ji, kaip ir dalies kitų savivaldybių merai, ragina gyventojus pirmadienį atidėti nebūtinas keliones ir likti namuose, taip pat patraukti automobilius toliau nuo medžių.

„Kviečiu atšaukti visas nebūtinas keliones – dėl smarkaus vėjo saugotis reikia ne tik griūvančių medžių, bet ir nutrauktų elektros laidų“, – rašė Trakų rajono meras Audrius Šatevičius.

Vilniaus rajono savivaldybė informavo, kad dėl besitęsiančios audros dalis seniūnijų yra likusios be elektros, vandens, mobiliojo ryšio, eismo sąlygas trikdo keliuose nuvirtę medžiai.

Vėjas sekmadienio vakarą ir pirmadienį pridarė daug žalos daugelyje šalies vietų –  nulaužta daug medžių šakų, išversta medžių, nutraukta elektros linijų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių