Sulaikius „Telegram“ įkūrėją: koks programėlės likimas?

  • Teksto dydis:

Po „Telegram“ įkūrėjo Pavelo Durovo sulaikymo oro uoste netoli Paryžiaus, apie tolesnius Prancūzijos pareigūnų veiksmus nepranešama. Arešto pagrindas – kaltinimai, kad P. Durovas nebendradarbiavo su Prancūzijos teisėsauga, nes jo platforma dėl kriptovaliutų ir vartotojų pagal vienkartinius telefonų numerius galėjo tapti narkotikų prekybos ir pedofilijos įrankiu. Apie tai, kas laukia verslininko ir pačios „Telegram“ programėlės bei kiek šis socialinis tinklas populiarus Lietuvoje, LNK žurnalistas kalbėjosi su komunikacijos ekspertu Jauniumi Špakausku.

– Ar programėlė „Telegram“ Lietuvoje yra tokia pat populiari kaip „Facebook“ arba „Instagram“?

– Ne, tikrai ne tokia populiari, ir net ne tokia populiari kaip „WhatsApp“, kuris yra tiesioginis „Telegram“ konkurentas. „Telegram“ yra susirašinėjimo programėlė, kaip ir „WhatsApp“, kuria taip pat galima dalintis failais, nuotraukomis ir t. t. Tačiau vienas labai svarbus momentas, kuris kelia rūpestį reguliuotojams tiek Europoje, tiek Amerikoje, yra tai, kad „Telegram“ taip pat naudojama kaip mokėjimo platforma. Apie tai šiuo metu diskusijų yra mažiau, ypač po P. Durovo sulaikymo visoje šioje dramoje, tačiau tai yra labai svarbus aspektas, nes platformoje vyksta didžiulės milijardinės operacijos, dažnai susijusios su kriptovaliuta, kurios yra anoniminės. Anonimiškumas suteikia galimybę vykdyti nelegalius mokėjimus, pavyzdžiui, už narkotikus ar terorizmą.

– Bet kiek šis tinklas yra naudojamas pasauliniu mastu? Iš jūsų suprantu, kad tai yra tarsi dar ir mokėjimo platforma. Tai yra populiarus kanalas.

– Ne toks populiarus kaip amerikietiški produktai, bet vis tiek labai populiarus. Vieninteliai turimi duomenys yra iš 2022 m., kai „Bita Lietuva“ suskaičiavo, kiek yra socialinių tinklų naudotojų Lietuvoje ir kokias platformas jie naudoja. 2022 m. „Telegram“ naudojosi apie 150 tūkst. žmonių. Tai buvo 2022 m. pradžioje, dar prieš Rusijos karą Ukrainoje. Esu visiškai tikras, kad „Telegram“ vartotojų skaičius Lietuvoje išaugo dėl to, kad ši platforma tapo svarbiu realios informacijos šaltiniu apie tai, kas vyksta Ukrainos fronte. Manau, kad nemažai žmonių, kurie tai seka ir palaiko Ukrainą, pradėjo naudoti „Telegram“ dėl šios priežasties. Tačiau jei lyginsime 2022 m. duomenis, „WhatsApp“ turėjo tris kartus daugiau naudotojų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– „Telegram“ yra susirašinėjimo, vaizdų ir nuotraukų dalijimosi platforma, taip pat ir mokėjimų. Kaip tai susiję su galimu nusikalstamumu?

– „Telegram“ veikia visiškai anonimiškai ir decentralizuotai, todėl P. Durovas pateko į reguliuotojų nemalonę, ypač Europoje ir Vakaruose, nes jis visiškai nebendradarbiauja su teisėsauga. Kai platforma turi 890 mln. naudotojų visame pasaulyje, niekas tiksliai negali pasakyti, kiek jų iš tikrųjų yra, niekas negali visiškai pasitikėti bendrovės pateikiamais duomenimis. Sakoma, kad Europoje yra apie 41-42 mln. naudotojų, bet manau, kad realus skaičius yra gerokai didesnis ir yra priežasčių manyti, kad šie skaičiai gali būti sąmoningai mažinami. Iš esmės „Telegram“ tapo labai populiariu kanalu Lietuvoje pardavinėti narkotikus, taip pat dalintis nelegaliu turiniu, pedofiliniu turiniu, turbūt atlikti tam tikrus mokėjimus teroristams. Be to, „Telegram“ tapo mėgstamiausiu Rusijos specialiųjų tarnybų įrankiu.

– Ar būtų įmanoma uždaryti „Telegram“ po P. Durovo sulaikymo, jei jis būtų įkalintas?

– Nebūtinai. Čia kalbama apie verslo tęstinumo planus. Įmonė yra labai maža. Jie deklaruoja, kad turi apie 33 darbuotojus, kurie dirba Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Be to, tai labai patogu, nes jie neturi ekstradicijos sutarčių su kitomis šalimis ir panašiai. Štai kodėl P. Durovas buvo sulaikytas Prancūzijoje, o ne kur kitur. Tačiau svarbiausias dalykas, kurį reikia pabrėžti, yra tai, kad „Telegram“ yra mėgstamiausia Rusijos specialiųjų tarnybų platforma. Dėl šios priežasties Kremliuje visi tiesiog eina iš proto.

– Mes dažnai girdime apie kitų socialinių tinklų kūrėjus ar savininkus, tokius kaip „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas ar „X“ platformos savininkas Elonas Muskas. Tačiau kas yra Pavelas Durovas? Daugelis gal tik ką tik išgirdo jo pavardę.

– Na, kas domisi technologijomis, išgirdo anksčiau. Tai gana turtingas žmogus, kurio turtas vertinamas nuo 15 iki 18 mlrd. dolerių. Bet esminis dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, yra trumpas atsakymas: P. Durovas yra rusas. Vakaruose, kur susiduriame su Rusija civilizaciniuose konfliktuose, tai jau pusė atsakymo, su kuo turime reikalą. P. Durovas yra labai įdomus ir keistas žmogus. Jis save pristato kaip opozicionierių ir disidentą, bet aš šios legendos visiškai neperku. Manau, kad geriausia „Telegram“ marketingo kampanija pasaulyje buvo 2013 m., kai prieš Maidano įvykius P. Durovas pasakė, kad jis nepateiks jokios informacijos apie Ukrainos opozicionierius Rusijos teisėsaugai. Tai padarė jį tokiu herojumi, nemažai žmonių patikėjo šia legenda. Nepaisant to, daugelis dalykų nedera tarpusavyje. Pavyzdžiui, praeitą savaitę jis su savo mergina atskrido į Paryžių privačiu lėktuvu iš Baku, Azerbaidžano, kur tuo metu taip pat buvo Vladimiras Putinas su savo delegacija. Labai netikėtas sutapimas.

– Po P. Durovo sulaikymo Prancūzijoje pradėjo sklisti kaltinimai cenzūra.

– Be abejo, bet visą laiką taip sako tironai. Įsivaizduokite didžiausią paradoksą: apie žodžio laisvės suvaržymus dažniausiai kalba V. Putinas arba Xi Jinpingas iš Kinijos. Ir, žinoma, Elonas Muskas. Tiesa, jis turi ir labai svarbių asmeninių finansinių argumentų.

Iš esmės, kas su P. Durovu nutiko, čia yra istorinis lūžis technologijų pasaulyje todėl, kad Amerika, sukūrusi šiuos produktus, sukūrė taisykles, kaip reguliuosime arba, tiksliau, kaip nereguliuosime šių platformų. Esminė sąlyga buvo ta, kad platforma ar įmonė, kuri ją sukūrė, nėra atsakinga už joje skelbiamą turinį. Ir šiandien mes turime šiek tiek besikeičiančias žaidimo taisykles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Tikra demokratija, viska atimti kas nesa pinigus ..... Juk pransuzu ir jankiu ideologija.......

Buvies Lietuvis

Buvies Lietuvis portretas
Kaip sako visi esate suskaiciuoti,kas ir kuo kvepoja.O elektrines masinos dar padydina jusu kontrole viska mato kur vazuote kuokiu graiciu vazuote ir t.t.Visos programles tam yra skirta naivems zmones....Viska zino apie kiekviena kas naudojasis ismanaisais irenginai.Cia cipsoti neraike.KIEK SPEKULETU ATSIRADO ISVERTUS uab fimos....Ir zinoma aferistu....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių