Švietimo viceministras: diskusijos dėl duomenų viešinimo nebus vienos dienos darbas

Diskusijos dėl švietimo duomenų prieinamumo apie valstybinius brandos egzaminus ir moksleivių patikrinimus nebus vienos dienos darbas, sako švietimo viceministras Ignas Gaižiūnas.

„Šiandien susitikimas praėjo sklandžiai, mes gavome pakankamai erdvės ir pakankamai medžiagos toliau tobulinti rodiklius ir aiškiai matosi kryptys, kurias identifikuoja bendruomenė, kuriomis kryptimis reikėtų judėti“, – ketvirtadienį po pirmosios viešos konsultacijos su atstovais iš skirtingų sričių BNS kalbėjo viceministras.

„Diskusijų daug, jos prasmingos, ir tikrai nusimato ne vienos dienos darbas, bet man atrodo šiandien išgirdome labai aiškų nusiteikimą dirbti“, – sakė jis.

Anot I. Gaižiūno, dėmesys nebuvo sukoncentruotas tik į egzaminų rezultatų skelbimą, buvo aptartos naujos sritys ir kol kas nerenkamų duomenų poreikis.

„Mes šiandien girdėjome poreikį rinkti duomenis apie mokytojų savijautą, apie patyčių lygį, girdėjome ir poreikį pergalvoti tam tikrus rodiklius ir apie fizines infrastruktūras, kad jie tikrai atspindėtų mokyklos esmę“, – kalbėjo viceministras.

Viešojoje diskusijoje išsakytos švietimo, tėvų, žiniasklaidos ir kitų suinteresuotų grupių nuomonės, pasak I. Gaižiūno, buvo panašios.

„Tiesą pasakius nebuvo, kad labai skirtųsi (nuomonės – BNS). Tas vaizdas pakankamai panašus, aišku kiekviena grupė turi savo lūkestį, savo interesą, bet vis tiek matosi, kad visos grupės turi bendrą tikslą švietimo sistemos tobulinimo link. Aišku, visi skirtingus identifikuoja aspektus, bet tikrai nebuvo, kad radikaliai skirtųsi kažkurių grupių interesai“, – pasakojo viceministras.

Žurnalistų atstovams identifikavus, kokių duomenų norėtųsi daugiau ir kodėl jie svarbūs vykdant jų darbą, I. Gaižiūnas teigė, jog bus atlieptas ir šis lūkestis.

„Tie duomenys, kurių norisi padaryti kokybiškus žurnalistinius tyrimus, bet tuo pačiu ir apsaugoti nuo tam tikro neetiško galbūt duomenų atskleidimo, manau, kad galime suderinti“, – kalbėjo viceministras.

I. Gaižiūno teigimu, kaip ir planuota, sprendimas dėl skelbiamų duomenų bus priimtas iki lapkričio pabaigos.

Viešoje erdvėje pasipiktinimas dėl ŠMSM neteikiamų duomenų apie valstybinius brandos egzaminus ir moksleivių patikrinimus kilo rugsėjo pradžioje, „Reitingų“ vyriausiajam redaktoriui Gintarui Sarafinui „Facebook“ paskyroje paskelbus, jog ministerija duomenų teikimą sumažino keturis–aštuonis kartus, nors anksčiau tokia informacija būdavo visiems prieinama.

Tuo metu Švietimo, mokslo ir sporto ministerija teigė, jog Nacionalinė švietimo agentūra nuo praėjusių metų rengia ir skelbia viešai prieinamas mokyklų informacines korteles. Jose pateikiami kiekvienos mokyklos lyderystės ir vadybos, ugdymo proceso, pagalbos mokiniui, ugdymo rezultatų rodikliai. Viskas yra prieinama Švietimo valdymo informacinėje sistemos Mokyklos švietimo stebėsenos būtinųjų rodiklių skiltyje.

Pasak ministerijos, nuo šių mokslo metų neskelbiami labai specifiniai mokyklų duomenys: mokinių, laikiusių brandos egzaminus ir gavusių tam tikrus vertinimus, skaičiai, o detalias ataskaitas ir toliau gauna tiesiai kiekviena mokykla apie savo mokinius. Anot jos, tai vienintelis skirtumas, lyginant su ankstesniais metais.

Vis tik reaguodama į pasipiktinimą ministerija inicijavo viešąsias konsultacijas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių