Vilniuje paminėtas Lietuvos dalyvavimo tarptautinėse operacijose 30-metis

  • Teksto dydis:

Vilniuje, Simono Daukanto aikštėje, ketvirtadienį paminėtas Lietuvos įsitraukimo į tarptautines operacijas 30-metis.

Ceremonijoje dalyvavęs šalies vadovas Gitanas Nausėda dėkojo kariams už garbingą tarnystę, profesionalumą ir reikšmingą indėlį į Lietuvos, regiono ir globalų saugumą.

„Lygiai prieš 30 metų Lietuva pademonstravo tvirtą siekį bendradarbiauti su sąjungininkais ir tapti lygiaverte partnere užtikrinant tarptautinį saugumą. Pasiryžome kartu atremti pasaulio taikai kylančius iššūkius ir dalintis atsakomybe ginant Vakarų vertybes“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Anot jo, per tris dešimtmečius Lietuvos kariai, dalyvaudami atsakingose ir pavojingose operacijose, sustiprino NATO, Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų ir sąjungininkų koalicijų vykdomas misijas, vykusias Europos, Afrikos, Azijos ir kituose regionuose.

Jo teigimu, šalies kariai gina ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio taiką bei saugumą.

„Veikdami petys į petį su sąjungininkais, Lietuvos kariai pelnė jų pasitikėjimą ir ne kartą visam pasauliui paliudijo, kad Lietuva yra ryžtinga tarptautinės taikos ir saugumo gynėja“, – teigė šalies vadovas.

Tuo metu krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas minėjime sakė besididžiuojantis Lietuvos karių profesionalumu, pareigingumu, ryžtu ir pasiaukojimu vykdant užduotis.

Anot jo, tai leido užsitikrinti svarbaus ir patikimo partnerio vardą tarptautinėje bendruomenėje.

„Trisdešimt metų aktyviai prisidėjome prie taikos ir stabilumo užtikrinimo pasaulyje ir ketiname šią svarbią misiją tęsti ateityje. Nors tarptautinė bendruomenė įdeda nemažai pastangų, iššūkių nemažėja, įtampa neslūgsta, ir vis atsiranda naujų konfliktų židinių. Niekas pavieniui su šiais iššūkiais nesusidoros“, – Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojamas L. Kasčiūnas.

Pasak Lietuvos kariuomenės vado generolo Raimundo Vaikšnoro, Lietuvos kariai, dalyvaudami tarptautinėse operacijose, vykdo įsipareigojimus, stiprina ryšius su sąjungininkais, įsilieja į tarptautinę saugumo architektūrą.

„Šie įgūdžiai ir neįkainojama patirtis yra gyvybiškai svarbūs bei sudaro sąlygas mums geriausiai pasiruošti ginti Lietuvą“, – kalbėjo R. Vaikšnoras.

Renginyje buvo pagerbti du tarptautinėse operacijose žuvę Lietuvos kariai – 1996 metais Bosnijoje ir Hercegovinoje žuvęs vyresnysis leitenantas Normundas Valteris ir Provincijos atkūrimo grupės misijoje Afganistane 2008 metais žuvęs seržantas Arūnas Jarmalavičius.

1994 metų rugpjūčio 22 dieną Lietuvos taikos palaikymo būrys LITPLA-1 išvyko į Kroatiją, kur Danijos bataliono DANBAT sudėtyje dalyvavo Jungtinių Tautų taikos palaikymo misijoje UNPROFOR.

Į pirmąją tarptautinę operaciją 32 Lietuvos kariai.

Šis įvykis tapo pirmuoju praktiniu Lietuvos kariuomenės integravimosi į Vakarų gynybines organizacijas žingsniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių