V.Poderys pustosi padus iš „Leo LT“

Kainų komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys iki rugpjūčio pradžios atsistatydins iš "Leo LT" stebėtojų tarybos pirmininko posto.

Tai jis pareiškė po to susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite, kuri mano, kad jis neturėtų užimti šių pareigų.

"Akcentuotas svarbus dalykas – nepriklausomo vaidmens stiprinimas ir interesų konfliktų vengimas. Kainų komisijos pirmininkas neturėtų sėdėti dviejose kėdėse", – po D.Grybauskaitės susitikimo su V.Poderiu žurnalistams sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Jis teigė, kad "Leo LT" stebėtojų tarybos pirmininko pareigos, prezidentės nuomone, sukelia viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

"Konfliktas labai akivaizdus be jokių interpretacijų būtų tada, jeigu būčiau "Leo LT" stebėtojų tarybos pirmininkas ir peržiūrinėčiau kainas tuo pačiu metu, o ta kainų peržiūra prasideda rugsėjo mėnesį", – žurnalistams sakė V.Poderys.

Anot jo, rugpjūčio pradžia yra riba, kai reikėtų atsistatydinti iš "Leo LT" stebėtojų tarybos pirmininko posto.

V.Poderys mano, kad visuomenės ir politikų pasitikėjimą praradęs "Leo LT" nebegali būti nacionaliniu investuotoju.

"Jeigu nėra visuomeninio politiko pasitikėjimo nacionaliniu investuotoju, tai jis nebe nacionalinis investuotojas ir supertikslų jis nebegali vien tik dėl to atlikti", – sakė jis, paklaustas, ar bendrovė "Leo LT" reikalinga.

Anot jo, bendrovė "Leo LT" svarbi ir dėl to, kad turi antrines įmones ir jų antrines įmones, kurios įgyvendina projektus, tačiau tos įmonės gali dirbti ir savarankiškai, be "Leo LT" valdybos priežiūros.

"Vienas svarbiausių dalykų buvo surinkti finansus iš trijų pagrindinių antrinių įmonių – VST, Rytų skirstomųjų tinklų ir "Lietuvos energijos" – dividendų pavidalu ir nukreipti į didžiųjų projektų įmones kaip Lietuvos dalį finansuojant projektus", – teigė V.Poderys.

Anot jo, jam vadovaujant "Leo LT" stebėtojų tarybai, buvo pakeista vadovybė, atkurta valstybės įtaka, peržiūrėti atlyginimai, valstybė buvo labiau informuota apie bendrovės veiklą.


Elektros kainos pasiutpolkė

Kainų komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys vakar patvirtino, kad elektros kaina buitiniams vartotojams nuo 2010 m., uždarius Ignalinos atominę elektrinę, galėtų didėti beveik 40 proc., apie 12 ar 13 centų už kilovatvalandę – nuo 35 iki 47 ar 48 centų.

"Noriu pabrėžti, kad tai prognozės, kas būtų, jeigu būtų", – sakė V.Poderys ir pabrėžė, kad daug kas priklauso nuo kuro kainų. Anot jo, kainos vidutiniams ir stambiems pramonės vartotojams prognozuoti negalima, nes jiems bus taikoma rinkos kaina – ji gali būti ir didesnė, ir mažesnė nei buitiniams vartotojams.

Kainų komisijos manymu, tikėtina, kad 2010 m. elektros perdavimo ir skirstymo kainos labai nesikeis: perdavimo kaina būtų 3,62 cento už kWh (įskaitant papildomų paslaugų kainą), skirstymo kaina VST vidutinės įtampos tinkluose išliktų 5,21 cento, žemos įtampos – 9,03 cento, o vidutinė – 11,44 cento, Rytų skirstomųjų tinklų – atitinkamai 4,39 cento, 8,75 cento ir 10,29 cento už kWh.


Šiame straipsnyje: Leo LTPoderysStebėtojų taryba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių