Vyriausybės palaimintose kontrmobilumo priemonėse – kliūtys keliuose, medžių ruožai

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė dalies kontrmobilumo priemonių įgyvendinimui, tarp jų – kontrmobilumo priemonių parkų steigimas, kliūtys keliuose, medžių ruožai, melioracijos griovių atstatymas, konstrukcijų sprogmenims po tiltais įrengimas.

Planuojama iki kitų metų balandžio 1-osios įrengti kontrmobilumo priemonių parkus Lietuvos kariuomenės nustatytose vietose, esančiose prie sienos su Baltarusija ir Rusijos Kaliningrado sritimi.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas yra sakęs, kad pirmasis toks parkas Pabradėje bus atidarytas rugpjūčio 22 dieną, iš viso jų bus 27. Parkai bus užpildyti tokiomis inžinerinėmis kontrmobilumo priemonėmis kaip „drakono dantys“, surenkami „ežiai“, „ispaniški arkliai“ ir kelio užtvarai.

Taip pat numatoma, kad iki kitų metų pabaigos pagal kariuomenės nustatytus reikalavimus bus įrengtos rezervinės kliūtys valstybinės reikšmės keliuose, prietilčiuose, o tiltuose – inžinerinės konstrukcijos sprogstamosioms medžiagoms pritvirtinti.

Vyriausybė montavimo organizavimą paveda akcinei bendrovei „Via Lietuva“, o sumontavimą – „Kelių priežiūrai“.

Susisiekimo ministerijos teigimu, rezervines kliūtis planuojama įrengti 15-oje identifikuotų kelių ir 11-oje prietilčių.

Iki 2027-ųjų pabaigos pietvakarių Lietuvoje ketinama atlikti melioracijos griovių ir sureguliuotų upelių projektavimo bei atstatymo darbus iki pradinių techninių parametrų.

Tą įgyvendinti būtų įpareigotos Marijampolės, Vilkaviškio ir Šakių rajonų savivaldybės.

Taip pat iki 2027 metų pabaigos planuojama suformuoti medžių ruožus, įrengti kitas eismo saugumo užtikrinimo priemones Lietuvos kariuomenės nustatytose kelių atkarpose. Už tai atsakingomis paskirtos Susisiekimo ir Aplinkos ministerijos.

Šių priemonių įgyvendinimas šiemet finansuojamas iš KAM skirtų biudžeto asignavimų, tam ketinama skirti iki 3 mln. eurų, nuo kitų metų lėšos būtų skiriamos iš Valstybės gynybos fondo lėšų.

Planuoja per trejus metus projekte numatytoms kontrmobilumo priemonėms ir infrastruktūros pritaikymui skirti apie 17,5 mln. eurų.

KAM duomenimis, kontrmobilumo priemonėms įsigyti krašto apsaugos sistemai dešimtmečiui gali reikėti 600 mln. eurų.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos vadovai yra pasirašę laišką, kuriame ragina Europos Sąjungą įrengti gynybos liniją palei bloko rytinę sieną su Rusija ir Baltarusija, saugojantis nuo karinių ir hibridinių grėsmių, kurias kelia šios valstybės.

Pabradėje ir Tauragės rajone esančiuose miškuose bus įrengti keliai kariams

Ministrų kabinetas trečiadienį nusprendė perimti du Valstybinei miškų urėdijai priklausančius sklypus miškuose, kad juose būtų įrengti keliai į Pabradės poligoną ir Tauragės rajone esantį batalioną.

Pagal nutarimą, Vyriausybė Švenčionių rajone, Pabradės seniūnijoje, Spenglo kaime esantį sklypą perduos Švenčionių rajono savivaldybei, kad ši suformuotų žemės sklypą kelio į Generolo Silvestro Žukausko poligoną įrengimui.

Taip pat iš urėdijos Krašto apsaugos ministerijos (KAM) prašymu bus perimtas Tauragės rajone esantis sklypas, kuris reikalingas privažiavimo keliui prie Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono praplėsti.

Miškų urėdija Vyriausybę informavo, kad sklypų miškų ūkio reikmėms nebenaudoja ir neprieštarauja jų patikėjimo teisės nutraukimui.

Seimas liepą po pateikimo pritarė taktinio manevrinio poligonui Tauragės rajone steigimui, jis užims 4304 hektarus ploto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių