Laiškas Lietuvai, įstumtai į baimę (III dalis)

Šįkart kalbėsiu apie ūkį, tiksliau – valdžios neūkiškumą, kuris gramzdina visą Lietuvą, pradedant jaunomis šeimomis ir baigiant orių pensijų negaunančiais pensininkais.

Neūkiškumas, neišmanymas, o dar dažniau – valstybinio masto partinė korupcija atima iš visų mūsų galimybę ne tik geriau, bet ir saugiau gyventi.

Ar tikrai reikia kelti mokesčius tam, kad padidintume Lietuvos saugumą ir taip skirdami gynybos finansavimui būtinus 3 proc. nuo BVP? Tikrai ne.

Ar reikia didesnių mokesčių, kad per ketverius naujos Seimo kadencijos metus  pensijos vidutiniškai padidėtų iki 1000 eurų ir saugodami Lietuvą nuo išnykimo padėtume mamoms apsispręsti gimdyti trečią vaikutį, mokėdami  „mamos“ pinigus (300 eurų)? Tikrai ne.  Būtent šie tikslai partijos „Laisvė ir teisingumas“ programoje yra prioritetiniai.

Visi klausia, iš kur paimti pinigų. Paskaičiuokime.

Visi matome, kaip valdančiosios koalicijos sukurta partbiurokratija klesti. Tai Lietuvos „eurųčiulpiai“, kurie nesustodami siurbia valstybės pinigus per neaiškius tarpininkus, konsultantus, beprasmėms studijoms ir abejotiniems projektams. Per metus „eurųčiulpiai“ iš valstybės biudžeto iščiulpia vidutiniškai 300 milijonų eurų per metus! O kur dar jų padaryta žala dėl perteklinės biurokratijos ir laiku nepriimtų sprendimų. Šie pinigai galėtų būti naudojami geresniam gyvenimui kurti, mūsų senjorų pensijoms, švietimui ir sveikatos apsaugai. Svarbiausia, kad jie netrukdytų dirbantiems dirbti.

Lietuvoje pensijos yra vienos mažiausių Europos Sąjungoje. Šiandien vidutinė pensija sudaro tik 43 proc. vidutinio atlyginimo, kai ES vidurkis - 63 proc. Tuo tarpu „Sodros“ biudžetas jau septinti metai yra perteklinis, o jos rezervo fonde net 3 milijardai eurų. Galima iš šio fondo skirti apie 600 milijonų eurų pensijų didinimui dabar. Argi tai teisinga? Buvau stipriai sukrėstas, kai viena močiutė Vilniuje parodė savo šaldytuvą. Jame buvo tik du pakeliai kefyro ir virtos bulvės. Tik tiek tegali leisti sau įsigyti iš 300 eurų pensijos. Ir, pasirodo, Lietuvoje apie 300 eurų pensiją gauna apie 70 000 pensininkų. Čia skurdo ratas.

Mes siūlome aiškų ir paprastą sprendimą – vidutinė pensija Lietuvoje turi pasiekti ne mažiau kaip 1000 eurų per ketverius metus.  Tai įmanoma, nes valstybė turi tam resursų: vis nemažėjantis šešėlis, „Sodros“ rezervas ir „eurųčiulpių“ iščiulptos lėšos.

Šešėlinė ekonomika sudaro net iki 18 proc. Lietuvos BVP. Tai yra milžiniškos sumos – apie 9 milijardai eurų, iš kurių bent 20–30 proc. galėtų būti surinkta į biudžetą. Tai reikštų papildomus 2 milijardus eurų kasmet, kurie galėtų būti panaudoti pensijų kėlimui, švietimo gerinimui ir kitoms reikmėms. Tiesiog skandalinga ,,kova su šešėliu“, kai kontrabandinės cigaretės oro balionais leidžiasi Vilniaus tarptautiniame oro uoste! Pasirodo jau vien šiemet į Lietuvą per Baltarusijos sieną yra atskridę 600 meteorologinių balionų su kontrabanda. Tai skandalinga, ir niekas už tai neatsako. O kur dar saugumo klausimas, o kas jei bus ne cigaretės?

Norint saugoti, reikia turėti ką. Paskutinių metų gimstamumas muša neigiamus rekordus, todėl gimstamumo skatinimas yra kitas mūsų partijos „Laisvė ir teisingumas“ prioritetas. Vaikus auginti turi būti lengva, o tam reikia prieinamų darželių, mokyklų ir įperkamo būsto. Ir finansinis stabilumas. Todėl siūlome įvesti mėnesinę išmoką už trečią vaiką, kuri būtų mokama kiekvienai mamai iki pensijos. Gimus trečiajam vaikui, suteiksime 300 eurų mėnesinį priedą prie NPD, t.y. „Mamos bazinė išmoka“. Tai padės šeimoms ne tik lengviau planuoti savo biudžetą, bet ir suteiks mamoms finansinį saugumą, ypač žinant, kad mamos dėl motinystės atostogų ilgam pasitraukia iš darbo rinkos ir aukoja savo karjerą. Be to, „motinystės atostogos“ (nevadinčiau tai „atostogomis“ nes tai sunkus darbas) bus įskaičiuojamas į pensinį stažą.

O kaip dėl mūsų jaunų šeimų ir jų gyvenimo sąlygų? Būstas – tai ne tik vieta, kur gyvename, tai mūsų saugumo, ramybės ir šeimos simbolis. Valdžia šiuo metu siūlo įvesti visuotinius nekilnojamojo turto mokesčius, kurie privers žmones mokėti net už jų pagrindinį gyvenamąjį būstą. Aš sakau, kad tai yra neteisinga ir amoralu! Kiekvienas žmogus Lietuvoje turi teisę į savo namus, į vietą, kur niekas jo nesivys su mokesčiais ir kur nereikės bijoti, kad dėl didėjančių išlaidų būsi išmestas į gatvę. Mes siūlome nulinį nekilnojamojo turto mokestį pagrindiniam asmens gyvenamajam būstui. Žmogus pats galėtų laisvai pasirinkti ir deklaruoti savo pagrindinę gyvenamąją vietą, o tik papildomiems būstams būtų taikomi mokesčiai, kurių dydį nustatytų savivaldybės.

Tačiau ne tik šeimos ir pensininkai kenčia dėl neūkiškumo. Pažvelkime į švietimo sistemą. Nors švietimo finansavimas didėja – šiemet jis viršija 4 milijardus eurų, kas yra pusę milijardo daugiau nei pernai – valstybinė švietimo kokybė prastėja, o privatus sektorius, kurį valdo kai kurių politikų šeimos, klesti. Ši nelygybė griauna mūsų jaunimo galimybes. Mes siūlome reformuoti švietimo sistemą, atimti moksleivių krepšelį iš UAB-ų ir palikti jį tik viešosioms įstaigoms, kurios nesiekia pelno. Švietimas – tai  misija visuomenei, o ne pelnas akcininkams. Ir tai sakau, kaip liberalas.

Taip pat turime peržiūrėti mūsų valstybės tarnybos struktūrą. Šiandien valstybės tarnyba yra persmelkta partinės biurokratijos, kuri orientuota ne į tikslus, o į valdžios išlaikymą. Profesionalūs ir sąžiningi valstybės tarnautojai neturi teisės spręsti, kol partiniai „eurųčiulpiai“ neapiformins eilinės studijos ar nepateiks ,,konsultacijos“ už 20 000 eurų... Būtina mažinti biurokratiją ir perteklines procedūras, kurios stabdo mūsų ekonomiką ir brangina gyvenimą Lietuvoje. Pagal tarptautines praktikas, jei šios reformos bus įgyvendintos, tai galėtų padidinti BVP net iki 2 proc. per metus. Tai yra papildomi 1,3 milijardo eurų į valstybės biudžetą, o iš jų – iki 390 milijonų eurų papildomų pajamų mokesčių pavidalu. Šios kadencijos vyriausybė didino partinę biurokratiją praktiškai visose ministerijose ir įstaigose šalia jų.

Ir pagaliau – ES paramos panaudojimas. Ar žinojote, kad Lietuva dar nėra išnaudojusi daugiau nei 300 milijonų eurų ES paramos? Be to, iš Europos Sąjungos Atkūrimo ir Atsparumo didinimo priemonės (RRF), mums skirta 5,5 milijardo eurų, tačiau iki šiol panaudota tik trečdalis. Jei išnaudotume šias lėšas, galėtume padidinti šalies BVP net iki 5 milijardų eurų, o tai į valstybės biudžetą atneštų apie 1,74 milijardo eurų mokesčių pavidalu.

Tad kodėl mes vis dar mąstome apie mokesčių didinimą? Šalies biudžetas jau dabar turi galimybių finansuoti svarbiausias sritis – pensijas, švietimą, gynybą, paramą jaunoms šeimoms– ir tai galima padaryti be papildomų mokesčių naštos smulkiam ir vidutiniams verslui, dirbantiems ir kuriantiems Lietuvos žmonėms.

Todėl mūsų tikslas – ne daugiau mokesčių, o daugiau efektyvumo, daugiau sąžiningumo ir daugiau atsakomybės. Tai leis mums užtikrinti kiekvieno Lietuvos piliečio teisę į orų gyvenimą be baimės dėl rytojaus.

Paimkime tą patį PVM mokestį. Visų pirma, atsisakysime tokios sąvokos kaip ,,lengvatinis PVM“. Kodėl? Nes PVM vertiname ne tik kaip mokesčius, bet kaip priemonę, kuri gali keisti vartotojų įpročius. Todėl taikysime skirtingų tarifų PVM:  pagrindinis PVM tarifas  21 proc. O 10 procentų  PVM gali būti taikomas centralizuotam šildymui, visuomeniniam ir viešajam transportui, viešojo maitinimo paslaugoms (išskyrus alkoholinius gėrimus); viešbučio tipo ir specialaus apgyvendinimo paslaugoms. Per mokesčius valstybė turi galimybę formuoti gyventojų teigiamus įgūdžius ekologijos ar sveikos gyvensenos srityse, todėl 5 procentų PVM būtų taikomas sveikam ir ekologiškam maistui bei šviežiai mėsai, paukštienai, žuvims, vaistams ir sveikatinimo paslaugoms bei knygoms ir spaudai.

Ši partijos „Laisvė ir teisingumas“ vizija leistų kartu kurti šalį, kurioje ne tik dirbame, bet ir džiaugiamės gyvenimu, kurioje žmogus vertinamas ne dėl mokesčių, kuriuos jis sumoka, o dėl indėlio į bendrą mūsų visų gerovę. Valdžia turi tarnauti mums, o ne „eurųčiulpiams“, kurie, žiūrėdami tik į savo kišenes, pamiršta svarbiausią dalyką – žmogų. Neleiskime, kad mus valdytų valdančiųjų primesta baimė. Leiskime sau tikėti, kad galime sukurti geresnę Lietuvą, kurioje gyvensime oriai, laisvai ir be baimės dėl rytojaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dėstai

Dėstai portretas
Sklandžiai zuokai tik kas iš to

Manau

Manau portretas
Kad oriai reik mediku atlyginimus didinti iki EU vidurkio

Moralė prabudo?

Moralė prabudo? portretas
Buves? čiulpys kovos su čiulpiais ???
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

  • Mums pavyko: Palangos ligoninėje išliks ir visus metus bus teikiamos chirurgijos paslaugos
    Mums pavyko: Palangos ligoninėje išliks ir visus metus bus teikiamos chirurgijos paslaugos

    Mums pavyko: tarpininkaujant sveikatos apsaugos ministrui pavyko sutarti dėl kompromisinio sprendimo – Palangos ligoninėje, be kitų medicinos paslaugų bus teikiamos ir chirurgijos profilio paslaugos visą parą. ...

  • Kyro Didžiojo belaukiant
    Kyro Didžiojo belaukiant

    Pagaliau prasidėjęs tikras lietuviškas ruduo, staiga nejaukiai atvėsę būstai, įkyri dulksna, kažkur neužlygintos duobės gatvėse, rytinės spūstys mieste, valstybę apvogęs verslininkas ar būsimi parlamento rinkimai su visa nykia rinkimų ka...

    1
  • Gera žinia: nuo sprogusio paspirtuko įkroviklio nukentėjusi šeima jau netrukus grįš į savo namus
    Gera žinia: nuo sprogusio paspirtuko įkroviklio nukentėjusi šeima jau netrukus grįš į savo namus

    Sakoma, jog draugą pažinsi nelaimėje. Noriu labai pasidžiaugti, kad ši, atrodytų, vienos šeimos nelaimė parodė, kokia stipri ir vieninga yra mūsų miesto bendruomenė, kokie mūsų miesto žmonės yra solidarūs ir atjautūs, pasirengę b...

  • Po Miškų įstatymo pataisų nebėra kam prižiūrėti miškus?
    Po Miškų įstatymo pataisų nebėra kam prižiūrėti miškus?

    Vyriausybei pritarus Aplinkos apsaugos ministerijos parengtoms Miškų įstatymo pataisoms, miškininkai griebiasi už galvos: iš miškų urėdijų atimama miškų apsaugos funkcija, bet niekam kitam teisiškai ji taip pat ...

    6
  • Gynyba vakar, dabar ir rytoj
    Gynyba vakar, dabar ir rytoj

    Vakar veiklą pradėjęs Valstybės gynybos fondas leidžia keliais kompiuterio klaviatūros paspaudimais, vaizdžiai kalbant, įmūryti į mūsų gynybinę sieną vieną kitą plytą. Tereikia užeiti į svetainę gynybosfondas.lt, atlikti vienkartinį pavedi...

    1
  • Rinkimai – be tapatybės
    Rinkimai – be tapatybės

    Politologė G. Burbulytė-Tsiskarishvili dienraštyje demaskavo į rinkimus puolusias partijas. Jos, kaip paaiškėjo, nieko rimto nesiruošia nuveikti, o programos apsiriboja žodžiais „darysime“, „skatinsime“, &bdqu...

    7
  • Sukurti išimtims, o ne taisyklėms?
    Sukurti išimtims, o ne taisyklėms?

    Saviugdos specialistai, psichologai, kaučeriai ir visi pozityvaus ir gero gyvenimo mokytojai ragina problemas spręsti kūrybingai. ...

    2
  • Kodėl valstybinė žemė neturi būti perduota savivaldybėms?
    Kodėl valstybinė žemė neturi būti perduota savivaldybėms?

    Šiuo metu Aplinkos ministerija yra paskelbusi Žemės įstatymo pakeitimo projektą, pagal kurį valstybinę žemę numatoma perduoti valdyti savivaldybėms kaimo vietovėse. Valstybinė žemė miestuose ir miesteliuose savivaldybėms jau yra perduota n...

    5
  • Iš kur atsirado ta baimė?
    Iš kur atsirado ta baimė?

    Į kovą prieš Salomėjos Nėries atminimą – su neperšaunamomis liemenėmis. O prieš Petrą Cvirką – su tankais. Arba su šarvuočiais, nes dėkingumą sovietiniam kariui savo kūryboje ne kartą išreiškus...

    14
  • Gražiausi jaunystės metai
    Gražiausi jaunystės metai

    Ar Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) galėjo suorganizuoti savo artimo bičiulio ir potencialaus įpėdinio Sergejaus Mironovičiaus Kostrikovo (1886–1934), dar žinomo Kirovo slapyvardžiu, nužudymą? ...

    1
Daugiau straipsnių