Absurdo teatras: Rusija pirmininkavo JT susitikimui dėl smūgio ligoninei Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės antradienį per skubiai sušauktą posėdį smerkė Rusiją dėl ankstesnę dieną suduoto raketos smūgio Kyjive, per kurį buvo iš dalies sugriauta didžiausia Ukrainos vaikų ligoninė.

Posėdžiui, kurio paprašė Prancūzija ir Ekvadoras, pirmininkavo pačios Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebendzia, nes Rusija šiuo metu pirmininkauja Saugumo Tarybai.

Maskva neigia atsakomybę už smūgį ligoninei, kur žuvo mažiausiai du darbuotojai.

„Pone pirmininke, prašom sustabdyti šį karą. Jis tęsiasi per ilgai“, – pareiškė Slovėnijos ambasadorius Samuelis Žbogaras.

JAV ambasadorė Linda Thomas-Greenfield kolegoms pasakė, jog jie susirinko „todėl, kad Rusija, nuolatinė Saugumo Tarybos narė, šiuo metu pirmininkaujanti Saugumo Tarybai, atakavo vaikų ligoninę“.

„Net tariant šią frazę man šiurpsta nugara“, – pridūrė ji.

V. Nebenzia kritikos laviną pavadino šalių, bandančių apsaugoti Ukrainos vyriausybę, „žodine gimnastika“ ir pakartojo Maskvos paneigimus. Pasak jo, į ligoninę pataikė ukrainiečių oro gynybos raketa.

„Jie tai būtų buvęs Rusijos smūgis, iš pastato nieko nebūtų likę“, – sakė V. Nebenzia ir pridūrė, kad „visi vaikai bei dauguma suaugusiųjų būtų žuvę, o ne likę sužeisti“.

Smūgis vaikų ligoninei „Ochmatdyt“ buvo vienas iš daugelio pirmadienį dienos metu įvairiems Ukrainos miestams suduotų smūgių. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad pirmadienį Maskva paleido beveik 40 raketų į įvairius šalies miestus.

Iš viso žuvo 43 žmonės. Per ataką taip pat buvo apgadinta Ukrainos pagrindinė specializuota moterų ligoninė, kai kurie svarbūs energijos infrastruktūros objektai.

„Tikras pragaras“

Ligoninėje „Ochmatdyt“ „drebėjo žemė ir sienos“, vaikai ir suaugusieji „iš baimės šaukė ir verkė, o sužeistieji [šaukė] iš skausmo“, JT Saugumo Tarybai vaizdo ryšiu iš Kyjivo sakė širdies chirurgas ir anesteziologas Volodymyras Žovniras.

„Tai buvo tikras pragaras“, – sakė jis.

Gydytojas taip pat pasakojo vėliau girdėjęs pagalbos iš po griuvėsių besišaukiančius žmones. Dauguma iš daugiau kaip 600 vaikų ligoninės pacientų buvo perkelti į slėptuves, išskyrus operuojamus pacientus, sakė V. Žovniras. Jo teigimu, buvo sužeista per 300 žmonių, įskaitant aštuonis vaikus, o du suaugusieji, įskaitant vieną jauną gydytoją, žuvo.

Joyce Msuya, laikinai einanti humanitarinių reikalų sekretoriaus pareigas, pabrėžė Saugumo Tarybai, kad tyčinės atakos prieš ligonines yra karo nusikaltimas. Pirmadienio smūgius ji pavadino „labai neraminančio sistemingų atakų, padarančių žalos sveikatos priežiūros ir kitai civilinei infrastruktūrai visoje Ukrainoje, modelio dalimi“.

Nuo 2022-ųjų vasario, kai Rusija pradėjo didelio masto invaziją į Ukrainą, JT Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) patvirtino 1 878 atakas, paveikusias sveikatos apsaugos objektus, darbuotojus, transportą, tiekimą ir pacientus, sakė J. Msuya.

Tačiau net esant tokiam kontekstui kelios Tarybos narės pirmadienio smūgį pavadino šokiruojančiu.

Britų ambasadorė Barbara Woodward sakė, kad tai bailus nuopuolis. Ekvadoro pasiuntinio Jose De La Gascos žodžiais, tai itin nepakenčiama. S. Žbogaras smūgį vaikų ligoninei apibūdino kaip „dar vieną dugną šiame agresijos kare“.

S. Woodward ir kai kurie kiti ambasadoriai pakartojo seniai skelbiamus raginimus Rusijai išvesti savo karius iš Ukrainos. Tačiau kai kurios šalys, artimiau susijusios su Maskva, vis dar laikosi santūriau.

Kinijos ambasadoriaus pavaduotojas Geng Shuangas išreiškė susirūpinimą dėl civilių žūčių ir žalos infrastruktūrai, bet paragino abi šalis laikytis „racionaliai ir santūriai“, pademonstruoti „politinę valią, susitikti pusiaukelėje ir pradėti taikos derybas“.

Šventiniai pietūs

Rusija tvirtina neatakuojanti civilinių taikinių Ukrainoje, nors daugybė įrodymų rodo priešingai.

Anksčiau antradienį Ženevoje JT žmogaus teisių stebėsenos misijos Ukrainoje vadovė Danielle Bell teigė, kad į ligoninę Kyjive tikriausiai pataikė rusų sparnuotoji raketa Ch-101.

JT būstinėje Ukrainos ambasadorius Serhijus Kyslycia Saugumo Tarybai parodė nuotraukas, kuriose matyti nuolaužos, Kyjivo vertinimu, parodančios raketos rusišką kilmę, ir žemėlapį su nubrėžta raketos trajektorija, einančia iš Rusijos ir staiga pasisukančia vaikų ligoninės link.

„Vakar Rusija tyčia taikėsi turbūt į pažeidžiamiausią ir bejėgiškiausią bet kurios visuomenės grupę: vėžiu ir kitomis gyvybei pavojingomis ligomis sergančius vaikus“, – sakė S. Kyslycia.

Ukrainos, kuri nepriklauso 15 narių Saugumo Tarybai, ambasadorius užsipuolė V. Nebenzią dėl to, kad jis po tokios kruvinos atakos užėmė pirmininko vietą.

„Pagal pirmininkavimo Tarybai tradicijas ir vien kaip šios Tarybos pirmininkas esu priverstas padėkoti Ukrainai už jų pareiškimą“, – ramiai atsakė V. Nebenzia.

Po JT Saugumo Tarybos posėdžio, kuriame buvo aptarta rusų raketų ataka prieš vaikų ligoninę, Rusija surengė priėmimą savo pirmininkavimo Saugumo Tarybai proga.

Pasak ukrainiečių naujienų agentūros „Ukrinform“ korespondento Niujorke, pagrindinis šventinių pietų patiekalas buvo Kyjivo kotletas su bulvių koše.

„Rusijos diplomatijos moralinė degradacija akivaizdi“, – po Saugumo Tarybos posėdžio sakė S. Kyslycia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu  portretas
Pagarba V. Nebeziai! Išsigimėliai naciai, vakarai, nato klykė, kad tai Rusijos raketa, o kai viskas išaiškėjo liko sėdėti savo mėšle. Ir tai ne pirmas kartas iš nacistų banderos pusės.

Labai

Labai  portretas
gerai kad aiškėja tiesa jog tai buvo ukrų nacių sunaikintos raketos nuolaužos, jei iš tiesų RUSIJOS raketa būtų pataikius,tai ten būtų pasekmes šimtą kartų didesnės

Pritariu

Pritariu  portretas
120% "apgailėtinas vaizdelis ", taip į ligoninę nukrito pačių ukrų benderovcų fašistų numuštos raketos nuolaužos, benderovcų fašistai nepagrįstai kaltina RUSIJA
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių