Iš Turkijos į Ukrainą grąžintas „Azov“ karys: tai – mūsų pagrindinis tikslas

  • Teksto dydis:

Kremlius šeštadienį pasmerkė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio sprendimą repatrijuoti kelis Ukrainos vadus, kurie pagal susitarimą turėjo likti Turkijoje iki karo pabaigos.

Ukrainos prezidentūra patvirtino, kad po derybų su Turkijos puse užtikrino Rusijoje niekinamo pulko „Azov“ karių grąžinimą namo.

Stambulo oro uoste juos pasveikino Turkijoje viešėjęs V. Zelenskis.

Vienas iš jų, Denysas Prokopenka, užsiminė, kad gali grįžti į frontą.

„Štai kodėl mes grįžome į Ukrainą. Tai mūsų pagrindinis tikslas“, – sakė D. Prokopenka, kuris kartu su kitais nuo rugsėjo gyveno Turkijoje.

„Azov“ vadų grįžimas iš Turkijos į Ukrainą yra ne kas kita, kaip tiesioginis galiojančių susitarimų sąlygų pažeidimas“, – Kremliaus atstovą spaudai Dmitrijų Peskovą citavo Rusijos naujienų agentūros.

Jis sakė, kad tiek Ukraina, tiek Turkija pažeidė susitarimo sąlygas, pagal kurias vyrai turėjo likti Turkijoje iki konflikto pabaigos.

D. Peskovas teigė, kad karių grįžimas susijęs su tuo, ką pavadino Ukrainos pradėto kontrpuolimo nesėkme, ir Ankaros noru parodyti solidarumą prieš liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyksiantį NATO aukščiausiojo lygio susitikimą.

„Vyksta pasirengimas NATO aukščiausiojo lygio susitikimui ir, žinoma, Turkijai buvo daromas didelis spaudimas“, – tvirtino jis.

Dalis Ukrainos kariuomenės „Azov“ pulko, suformuoto to paties pavadinimo ultranacionalistinio bataliono pagrindu, buvo paimta į Rusijos pajėgų nelaisvę po Mariupolio kritimo pernai gegužę.

Ukrainoje „Azov“ kariai laikomi didvyriais dėl savo tvirto pasipriešinimo gamykloje „Azovstal“ Mariupolio apgulties metu, bet Rusijoje jie smerkiami dėl savo ryšių su Ukrainos ultranacionalistais.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeAzovRusijaUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių