Diena dabar prasideda nuo kompiuterio

Technologijos radikaliai pakeitė amerikiečių gyvenimą, iš pagrindų sugriovė iki tol įsigalėjusią rutiną, rašo JAV dienraštis "The New York Times".

Visiškai nauja rutina

Karlas ir Dorsey Gude’ai iš nedidelio miestelio Mičigane dar prisimena rytus, kai visa jų šeima susėdusi prie pusryčių stalo aptardavo dienos planus, perversdavo laikraščius ir tik kartais žvilgtelėdavo į televizoriaus ekraną.

p>Bet visa tai buvo praėjusiame amžiuje. Šiandien K.Gude'as keliasi 6 val. ir pirmiausia peržiūri savo darbinį elektroninį paštą, socialinius tinklus "Facebook" ir "Twitter". Du sūnūs Cole'as ir Erikas ryto saulę pasitinka su SMS žinutėmis, vaizdo žaidimais ir tuo pačiu "Facebook".

Tačiau nauja gyvenimo rutina greitai tapo konfliktų šeimoje priežastimi. D.Gude įsitikinusi, kad technologijos praryja šeimos laiką. Bet net ir ji negali pusryčiaudama neatverti savo nešiojamojo kompiuterio.

"Dalykai, kuriuos prieš kelerius metus maniau esant nepriimtinus, dabar tapo natūralūs mano namuose, – kalbėjo ji dienraščiui "The New York Times". – Mes visi keturi pradedame dieną prie keturių skirtingų kompiuterių keturiuose skirtinguose kambariuose."

SMS vietoj žadintuvo

Po 6–8 valandų miego amerikiečiai pataluose dažniausiai po ranka ieško ne kaukiančio žadintuvo, kaip buvo kadaise, o mobiliojo telefono arba nešiojamojo kompiuterio.

"Anksčiau žmogus atsikeldavo, eidavo į vonią, išsivalydavo dantis ir pasiimdavo iš pašto dėžutės laikraštį, – kalbėjo lingvistikos profesorė Naomi S.Baron, kuri tiria technologijų įtaką žmonių kasdieniam gyvenimui. – Tačiau dabar viskas kardinaliai pasikeitė. Prisipažinsiu pati: pirma, ką aš darau, pasitikrinu savo elektroninį paštą."

Gude'ų vaikai užmiega tik tuomet, kai prie lovos viršugalvio būna padėti mobilieji telefonai. Dieną jie pradeda nuo SMS. Tėvas jiems atsiunčia trumpą žinutę – vietoj žadintuvo.

"Mes SMS naudojamės kaip namų vidaus tinklu, – pasakojo K.Gude'as. – Aš galiu pakilti laiptais, bet jie visada atsako trumpąja žinute."

Pastaruoju metu šeima bent savaitgaliais stengiasi nebejungti kompiuterių.

7 val. – raketos šuolis

Kai kuriose amerikiečių šeimose technologijos įvedė tikrą anarchiją. Anksčiau ten būdavo grumiamasi dėl vonios kambario ar laikraščio, o dabar kovos tikslas – kompiuteris.

"Jei jų lovos būtų toliau nuo šakutės lizdo, jie tikriausiai miegotų ant grindų", – apie du savo paauglius vaikus pasakojo Liza Perle iš San Fransisko.

Interneto ir mobiliojo ryšio tiekimo bendrovės patvirtina, kad rytais apkrovą būna bene didžiausia.

Bostone veikiančios bendrovės "Arbor Networks", kuri analizuoja, kaip naudojamas internetas, atstovai tvirtina, kad JAV interneto naudojimas krinta nuo vidurnakčio iki 6 val. ryto, o paskui būna didžiulis šuolis.

"Tai tarsi raketos šuolis, kuris būna 7 val. ryto", – sakė bendrovės tyrimų vadovas Craigas Labovitzas.

Įmonė "Akamai", kuri padeda svetainėms "Facebook" ir "Amazon" įgyvendinti lankytojų lūkesčius, teigia, kad jų vartotojai pradeda prisijungti net anksčiau. Mobiliojo ryšio tiekėja "Verizon Wireless" pranešė, kad tarp 7 ir 10 val. ryto pastaruoju metu išsiunčiama 50 proc. daugiau trumpųjų žinučių nei iki šiol.

Dėl visko kaltas "Facebook"?

Gegužę Gabrielle Glaser iš Niu Džersio valstijos savo 14-metei dukrai Moriah nupirko "Apple" nešiojamąjį kompiuterį. Netrukus Moriah pradėjo vėluoti į mokyklos autobusą ir nustojo rytais vedžioti šunį.

Mergaitės teigimu, dėl to kalta svetainė "Facebook".

"Turiu kelis draugus, kurie keliasi anksti ir pradeda bendrauti, – kalbėjo ji. – Negaliu to praleisti."

Kai kurios amerikiečių šeimos rytais net bando riboti interneto prieigą. Jamesas Steyersas keliasi kiekvieną rytą 6 val. ir savo telefone "BlackBerry" tvarko elektroninį paštą. Tačiau atsikėlus žmonai Lizai ir jųdviejų keturiems vaikams, mobilieji telefonai ir nešiojamieji kompiuteriai prie pusryčių stalo būna draudžiami.

Tiesa, tiek J.Steyersas, tiek kiti šeimos nariai pripažįsta jaučiantys technologijų pagundą rytais, todėl taisyklių laikytis nelengva.

"Turi atsispirti traukai. Turi persijungti iš darbo į tėvystės režimą, – kalbėjo jis "The New York Times". – Bet įgyvendinti net užsibrėžtus tikslus yra sunku."



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių