Draugystė su NATO baigėsi?

NATO ir Rusijai nepavyksta atgaivinti draugiškų santykių. Tęsiasi prieš kelias dienas prasidėjęs šnipų skandalas, įtampą kelia ir Gruzijoje vykstančios NATO pratybos.

Išsiunčia kanadiečius

Vakar Rusija išsiuntė du Kanados diplomatus, dirbančius NATO atstovybėje Maskvoje. "Ambasadorius buvo Užsienio reikalų ministerijoje ir gavo diplomatinę notą, kurioje mums pranešama, kad ši Rusijos ministerija nutraukė dviejų kanadiečių, dirbančių NATO informacijos biure Maskvoje, akreditaciją", – sakė ambasados atstovas Nicholas Brousseau. Jis išreiškė apgailestavimą dėl šio Maskvos žingsnio. "Kanada ir NATO sąjungininkės siekė vėl įtraukti į bendradarbiavimą Rusiją. Tačiau sprendimas rodo priešingus rezultatus", – sakė jis.

Kanados gynybos ministras Peteris MacKay buvo pareiškęs, jog Otava reikalaus, kad būtų paaiškinti šie veiksmai. "Mėginame išsiaiškinti priežastis. Kiek suprantu, rusai išsamiau nepaaiškino, kodėl tai įvyko", – sakė P.MacKay.

Kanados diplomatus Maskva nusprendė išsiųsti po to, kai dėl šnipinėjimo buvo išsiųsti du Rusijos diplomatai, akredituoti prie nuolatinės Rusijos misijos NATO būstinėje Briuselyje. Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, protestuodamas prieš šį sprendimą, paskelbė nedalyvausiantis šį mėnesį numatytame NATO ir Rusijos Tarybos susitikime.

Deputatas siūlo atsaką

Minimas incidentas įvyko padidėjus Rusijos ir Aljanso įtampai dėl trečiadienį prasidėjusių NATO karinių pratybų Gruzijoje. "Manau, kad politinė įtampa dėl to visiškai nereikalinga, ir tai tik apsunkina padėtį", – sakė Aljanso oficialusis atstovas Jamesas Appaturay. Jis priminė, kad tai visiškai planiniai mokymai. "Kasmet mes rengiame šiuos mokymus. Pernai jie vyko Armėnijos teritorijoje, mes esame partneriai. Ir Rusija yra viena šios partnerystės narių. Ji visada kviečiama į šiuos mokymus", – pabrėžė jis.

NATO oficialusis atstovas taip pat paneigė kokią nors šių mokymų sąsają su praėjusio rugpjūčio karu, kilusių tarp Rusijos ir Gruzijos dėl Pietų Osetijos. Tačiau Maskvoje, atrodo, manoma kitaip. Kai kurios žiniasklaidos priemonės pranešė, kad Šiaurės Kaukaze dislokuotoje 58-oje armijoje paskelbta parengtis, o deputatas Sergejus Abelcevas pasiūlė surengti mokymus Karibų jūroje. Rusijos, Kubos ir Venesuelos kariniai mokymai, jo nuomone, būtų geras atsakas į NATO pratybas Gruzijoje, kurios truks iki birželio 1-osios.

Kritikavo dėl pratybų

Aštrių žodžių Aljansui dėl surengtų pratybų negailėjo ir Rusijos ambasadorius prie NATO Dmitrijus Rogozinas. "Labiausiai nerimą kelia tai, kad ši organizacija tampa vis labiau nenuspėjama, – vakar sakė D.Rogozinas, kurį citavo laikraštis "Izvestija". – Aljansas, atrodo, negali veikti garbingai, santūriai ir tinkamai." Jo nuomone, NATO turėjo labiau įsiklausyti į tam tikrus Rusijos būgštavimus.

D.Rogozinas neslėpė, kad Rusijos ir NATO santykiai smarkiai pablogėjo dėl karinių mokymų Gruzijoje ir šnipinėjimo skandalo. Įtampą didina ir Gruzijos teiginiai, jog antradienį kilęs maištas vienoje karinių bazių yra sietinas su Rusijos specialiųjų tarnybų veikla. Maištu esą buvo bandoma sužlugdyti NATO pratybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių