Dubajaus tamsioji pusė - seksualinė prievarta

Dubajus garsėja kaip modernus, prabanga tviskantis miestas. Tačiau yra ir juodoji šio Jungtinių Arabų Emyratų miesto pusė – tai nebaudžiama seksualinė prievarta, rašo Vokietijos naujienų agentūra DPA.

(Ne)eilinė Alexandre'o byla

Alexandre'as buvo 15-os, kai vyras pasiūlė pavėžėti po vakarėlio viename Dubajaus klube 2007-ųjų vasarą. Iš prancūzės ir šveicaro šeimos kilęs paauglys sutiko. Tačiau įlipęs į automobilį jis pamatė dar du vyrus.

Šie nusivežė Alexandre'ą į dykumą, kur pagrasinę peiliu jį kiekvienas išprievartavo. Tačiau Alexandre'ui tai buvo tik košmaro pradžia. Kai paauglį išmetė iš automobilio prie viešbučio, jis nuskubėjo į policiją pranešti apie išprievartavimą. Jaunuolį apžiūrėjęs policijos gydytojas pareiškė, kad nėra jokių prievartos įrodymų, tik homoseksualių santykių, kurie draudžiami Jungtiniuose Arabų Emyratuose, pėdsakai.

Tik dėl tėvų, kurių vienas yra verslininkas, kitas – žurnalistė, byla nebuvo nutraukta. Tėvai pasinaudojo savo ryšiais ir ši istorija pasiekė net Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy ausis. Todėl netrukus prievartautojai buvo areštuoti ir nuteisti kalėti.

Tragiškos sužadėtuvės

Alexandre'o byla buvo atspirtis daugeliui prievartos aukų, kurios iki tol pasiskundusios Dubajaus policijai pačios tapdavo nusikaltėlėmis. Mat Jungtinių Arabų Emyratų valdžia nenori gadinti spindinčio Dubajaus įvaizdžio – didžiulio ir saugaus verslui miesto, kur susitinka Rytai ir Vakarai.

Todėl policijos priešiškumas ir net kaltinimai seksualinės prievartos aukoms verčia jas du kartus pagalvoti prieš kreipiantis pagalbos į pareigūnus.

"Vietos pareigūnai kiekvieną dieną ignoruoja smurtą prieš moteris ir pradeda tyrimą prieš jas – kaip kad "moralės" teismus", – pasakojo moterų teisių ekspertė iš "Human Rights Watch" Nadya Jalifa.

Ji prisiminė kitą išskirtinį atvejį, kai viena britė buvo išprievartauta per Naujųjų metų vakarėlį Dubajaus viešbutyje, kuriame ji ką tik atšventė sužadėtuves. Gavę pranešimą apie nusikaltimą, policijos pareigūnai labiau domėjosi moters seksualiniu gyvenimu ir kiek ji vartojo alkoholio tą naktį nei kaltinimais ją išprievartavus.

Galiausiai pora turėjo praleisti naktį kalėjime ir jiems grėsė iki šešerių metų kalėjimo bausmė. O sulaikytas prievartautojas, kuris pats pripažino pasimylėjęs su auka, tiesa, tik esą abipusiu noru, buvo apkaltintas tik neteisėtais seksualiniais santykiais.

Emigrantai – kitas taikinys

"Baimė būti apkaltintiems jaunas moteris, piliečius ir turistus vers gerai pagalvoti prieš ieškant teisingumo ir paduodant pareiškimą dėl seksualinės prievartos Jungtiniuose Arabų Emyratuose, – teigė N.Jalifa. – Žinia moterims aiški – aukos bus baudžiamos už kalbėjimą ir bandymą ieškoti teisingumo, o smurtautojas bausmės išvengs."

Su tokiais atvejais susiduria ne tik turistai iš Vakarų. Suklestėjus Jungtiniams Arabų Emyratams čia pradėjo plūsti imigrantai iš neturtingų šalių. Jie dar pažeidžiamesni nei vakariečiai.

Dažniausiai kenčia Dubajaus turtuolių namuose dirbančios tarnaitės ir tarnai.

"Teisiškai, kai tarnaitė patenka į savo darbdavio namus, ji tampa visiškai priklausoma nuo jo, nes tai jis gavo jai vizą", – teigiama Dubajaus universiteto sociologės Rimos Sabban studijoje.

Tiesa, vyriausybė teigia, kad yra suinteresuota žmogaus teisių užtikrinimu. Vis dėlto tai daugiau žodžiai, skirti puoselėti Jungtinių Arabų Emyratų įvaizdžiui.


Šiame straipsnyje: seksualinė prievartaDubajus

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių