Estijos prezidentas pasirašė įstatymą dėl įšaldyto Rusijos turto Ukrainos reikmėms

Estijos prezidentas Alaras Karis ketvirtadienį pasirašė įstatymą, leidžiantį panaudoti įšaldytą Rusijos turtą panaudoti su rusų invazija kovojančios Ukrainos reikmėms.

„Pagal šią normą perduodamas ir nuostoliams atlyginti naudojamas gali būti turtas tik tų asmenų, kurių dalyvavimas vykdant neteisėtą veiką ar padėjimas vykdyti neteisėtą veiką yra nustatytas. Vadinasi, to, kad turtas buvo įšaldytas dėl tarptautinių sankcijų, nepakanka, kad būtų galima disponuoti turtu“, – sakė prezidentas.

A. Karis pridūrė, kad įstatymas turės įtakos tik tų asmenų ir bendrovių turtui, kurie tiesiogiai susiję su daugiau nei dvejus metus trunkančiu Rusijos plataus masto karu Ukrainoje.

Įstatymą dėl įšaldyto Rusijos turto panaudojimo Ukrainos atstatymui Rygikokas priėmė anksčiau šį mėnesį. Estija yra pirmoji tokį žingsnį žengusi Europos Sąjungos šalis.

Ketvirtadienį Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna (Margusas Cahkna) pasveikino prezidento pasirašytą įstatymą ir pridūrė, kad šiuo veiksmu Talinas sukūrė precedentą.

„Estija išlieka pasaulio lydere šiuo klausimu, ir mes dar kartą priartėjome prie precedento, kuriuo gali remtis Europa ir visas pasaulis, sukūrimo, – nurodė ministras. – Tai didelis žingsnis mums, teisingam pasauliui ir, svarbiausia, Ukrainos žmonėms, kurie taip kenčia. Nėra abejonių, kad Rusija privalo atlyginti žalą ir nuostolius, kuriuos ji padarė dėl karo Ukrainoje.“

„Naudodami jų turtą kaip avansą, mes paveiksime Rusiją, kad ji atlygintų karo padarytą žalą. Esu įsitikinęs, kad Europos Sąjunga ir Didžiojo septyneto šalys taip pat paseks mūsų pėdomis“, – pabrėžė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių