Graikija neatsisakys reikalavimo peržiūrėti finansinės pagalbos programą

  • Teksto dydis:

Graikija trečiadienį pakartojo nesutiksianti atsisakyti reikalavimų pakeisti Europos Sąjungos skolintojų suteikto finansinės pagalbos paketo sąlygas ir susitarti dėl laikinos kredito linijos.

Tai Atėnai pareiškė likus kelioms valandoms iki itin svarbių derybų, kuriose bus sprendžiamas Graikijos mokumo klausimas.

Kreipdamasis į parlamentą prieš balsavimą dėl pasitikėjimo vyriausybe, premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) sakė nenusileisiantis Vokietijos reikalavimams, kad jo radikali kairioji vyriausybė pirmiausiai įvykdytų ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) suteikto finansinės pagalbos paketo sutarties sąlygas.

„Šiandien noriu pakartoti – kad ir kiek to prašytų (Vokietijos finansų ministras Wolfgangas) Schaeuble (Volfgangas Šoiblė), mes neketiname prašyti pratęsti gelbėjimo programos“, – sakė A.Cipras, kurio žodžius palydėjo įstatymų leidėjų plojimai.

Per balsavimą dėl pasitikėjimo paramą naujai vyriausybei pareiškė 162 deputatai, 137 balsavo prieš.

ES anksčiau perspėjo naująją Graikijos vyriausybę atsisakyti planų peržiūrėti nepopuliaraus finansinės pagalbos paketo sąlygas, jeigu Atėnai nori užsitikrinti galimybę dar šešis mėnesius skolintis, kad galėtų atiduoti skolas, kurių grąžinimo terminas sukaks artimiausiais mėnesiais.

Europos ekonomikos reikalų komisaras Pierre'as Moscovici (Pjeras Moskovisis) sakė, kad galiojantis finansinės pagalbos planas yra pagrindas, remiantis kuriuo turėtų vykti bet kokios diskusijos, tuo tarpu W.Schaeuble kategoriškai atmetė galimybę iš naujo derėtis dėl to susitarimo sąlygų.

Tačiau A.Cipras anksti trečiadienį tvirtino: „Kol žmonės yra mūsų pusėje, mūsų niekas negali šantažuoti arba bauginti.“

„Esu įsitikinęs, kad mūsų kolegos Europoje teigiamai reaguos į mūsų pasiūlymus. Negaliu patikėti, kad Europoje esama jėgų, kurios nori vesti žmones į pažeminimą, keršyti ir bausti, žinodamos, jog tai gali pakenkti mums visiems“, – sakė premjeras.

Kalbėdamas per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą Stambule, P.Moscovici sakė, jog Graikijos žmonių troškimas, kad vyktų pokyčiai, negali būti „nustumtas į šalį“, bet Atėnai taip pat turi atsižvelgti į rinkėjus kitose Europos šalyse.

W.Schaeuble kalbėjo dar griežčiau, žurnalistams Stambule pareiškęs, kad „viskas baigta“, jeigu Graikija nepageidauja gauti paskutinės išmokos pagal milijardų eurų vertės finansinės pagalbos programą galiojančiomis sąlygomis, pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“.

„Mes nevedame derybų dėl naujos programos. Mes jau turime programą“, – pabrėžė jis, turėdamas galvoje galiojantį finansinės pagalbos Graikijai paketą.

Beveik 80 proc. graikų pritaria naujosios vyriausybės politikai, rodo antradienį televizijos „Mega TV“ paskelbti viešosios nuomonės tyrimų agentūros GPO atliktos apklausos rezultatai. Daugiau negu 73 proc. respondentų išreiškė viltį, kad Atėnams ir ES pavyks sudaryti kompromisinį susitarimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių