Graikijai – pirmalaikių rinkimų pavojus

  • Teksto dydis:

Graikijos įstatymų leidėjai trečiadienį balsuos rinkdami naują prezidentą, bet jeigu šis procesas būtų nesėkmingas, tai lemtų pirmalaikius parlamento rinkimus, galinčius sukelti pavojų kelerius metus dėtas pastangas atgaivinti krizės apimtą ekonomiką.

Netiesioginiai šalies vadovo rinkimai turėjo vykti vasario mėnesį, kai Atėnams teks dalyvauti kebliose derybose su pinigų stokojančios šalies skolintojais – Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF), tačiau vyriausybė nutarė juos paankstinti.

Vis dėlto pastangos apsisaugoti nuo netikrumo per tas derybas gali atsigręžti kitu galu, nes vyriausybė turi tik nedidelę daugumą 300 vietų parlamente, ir padėti iškilti opozicinei radikalių kairiųjų partijai „Syriza“, kuri nori, kad būtų atšaukta griežto taupymo politika ir būtų iš naujo tariamasi dėl Graikijai suteikto finansinės pagalbos paketo sąlygų.

Administracija, vadovaujama konservatyvių pažiūrų premjero Antonio Samaro (Antonis Samaras), turi mažai galimybių per pirmąjį ir antrąjį rinkimų ratą sutelkti 200 balsų, reikalingų, kad jos kandidatas – buvęs ES aplinkos komisaras Stavras Dimas (Stavros Dimas) – būtų išrinktas į daugiausiai reprezentacinį prezidento postą.

Jeigu nesusidarys dauguma per trečiąjį ir paskutinį balsavimą gruodžio 29 dieną, kai reikėtų užsitikrinti 180 įstatymų leidėjų balsų, turės būti skelbiami pirmalaikiai rinkimai.
Jeigu susiklostytų toks scenarijus, didžiausios sėkmės galėtų tikėtis „Syriza“.

Šis balsavimas bus atidžiai stebimas Europoje, kur Graikijos likimas ir jos padėtis euro zonoje nera užtikrinta.

Tačiau banko „BNP Paribas“ analitikas Thibault Mercier (Tibo Mersjė) sakė, kad dabar Graikijos biudžeto padėtis geresnė negu buvo per skolų krizės kulminaciją 2012 metais.

Prognozuojama, kad šalies ekonomika ateinančiais metais augs 2,9 proc., o biudžeto deficitas sudarys 0,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Prieš penkerius metus deficitas siekė 15 procentų.

Be to, „taršos kanalas likusiai euro zonai šiuo metu yra smarkiai sumažintas“, – nurodė Th.Mercier.

Antradienį viešėdamas Atėnuose ES ekonomikos reikalų komisaras Pierre'as Moscovici (Pjeras Moskovisis) pareiškė: „Graikijos vieta yra Europoje. Tai vietai nebegresia toks pavojus kaip anksčiau.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių