Iranas iškvietė Vokietijos pasiuntinį dėl Islamo centro uždarymo

Irano užsienio reikalų ministerija, protestuodama prieš Islamo centro Hamburge (IZH) uždarymą, iškvietė Vokietijos ambasadorių Teherane, trečiadienį patvirtino Vokietijos užsienio reikalų ministerija.

Vokietijos valdžia uždraudė IZH, Vokietijos vidaus žvalgybos priskirtą ekstremistinėms organizacijoms ir laikomą kontroliuojama Irano.

Siekdami įgyvendinti draudimą, taikomą ir dar penkioms susijusioms organizacijoms, pareigūnai anksti rytą atliko kratą Imamo Ali mečetėje Hamburge ir kitose patalpose aštuoniose žemėse.

Dešimtys policijos pareigūnų Hamburge aptvėrė IZH valdomą šiitų Imamo Ali mečetę, dar vadinamą Mėlynąja mečete, įsikūrusią prabangioje vietovėje ant šiaurinio Vokietijos miesto ežero kranto.

Maždaug tuo pačiu metu keli policijos pareigūnai įsiveržė į šiitų organizacijos pastatą Berlyno Tempelhofo rajone.

Iš viso buvo apieškotos 53 vietos Hamburgo, Brėmeno, Berlyno, Žemutinės Saksonijos, Meklenburgo ir Pomeranijos, Heseno, Šiaurės Reino ir Vestfalijos bei Bavarijos žemėse, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser sakė, kad IZH „Vokietijoje propaguoja islamo ekstremistinę totalitarinę ideologiją“.

„Ši islamistinė ideologija prieštarauja žmogaus orumui, moterų teisėms, nepriklausomų teismų sistemai ir mūsų demokratinei valdžiai“, – sakoma jos pranešime ir priduriama, kad IZH veikia kaip „aukščiausiojo islamo revoliucijos lyderio atstovas“, skleidžia šią ideologiją „agresyviai ir karingai“.

Ministerija nurodė, kad įgyvendinti draudimo ankstų rytą buvo pasiųsti maždaug 670 policijos pareigūnų.

Iš viso buvo uždarytos keturios šiitų mečetės.

Vokietijoje gyvena maždaug 150–200 šiitų bendruomenių.

IZH laikomas svarbiu Teherano propagandos centru Europoje.

Hamburgo žvalgyba stebėjo organizaciją nuo 1990 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių