27-erių Shervinas Hajipouras (Šervinas Hadžipuras) sukūrė dainą „Baraye“, kuri skambėjo per protestus visame Irane, kilusius dėl Mahsos Amini mirties 2022 metų rugsėjo mėnesį areštinėje. 

22-ejų kurdų kilmės iranietė M. Amini buvo suimta vadinamosios moralės policijos už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą šalies aprangos kodą moterims.

Kovą Sh. Hajipouras savo puslapyje socialiniame tinkle „Instagram“ nurodė, kad buvo nuteistas trejų metų laisvės atėmimo bausme už „riaušių kurstymą ir provokavimą, siekiant sutrikdyti nacionalinį saugumą“.

Jis pridūrė, kad taip pat gavo aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę už propagandos prieš vyriausybę skleidimą. 

Pagal Irano įstatymus laisvės atėmimo bausmės atliekamos vienu metu.

Irano teismų sistemos interneto svetainėje „Mizan Online“ antradienį buvo paskelbta, kad apeliacinis teismas sutrumpino Sh. Hajipourui skirtą bausmę iki maždaug pusantrų metų.

Daina „Baraye“ (pers. „Todėl") sudaryta iš žinučių socialiniuose tinkluose. Joje akcentuojama, kad žmonės ilgisi kai kurių dalykų, kurių trūksta šiitiškoje respublikoje.

Daina skambėjo Baltuosiuose rūmuose 2023 metų kovą vykusioje persų Naujųjų metų šventėje.

Tų metų vasarį pirmoji ponia Jill Biden (Džil Baiden) Sh. Hajipourui įteikė „Grammy“ apdovanojimą už geriausią dainą, skirtą socialiniams pokyčiams.

J. Biden pavadino jo dainą „galingu ir poetišku raginimu už laisvę ir moterų teises“ Irane, kur pagal islamo įstatymus, galiojančius nuo 1979 metų revoliucijos, moterys privalo dėvėti hidžabą, dengiantį galvą ir kaklą bei slepiantį plaukus.

Per protestus Sh. Hajipouras buvo trumpam sulaikytas.