Iranas teigia esantis pasirengęs atnaujinti branduolines derybas

  • Teksto dydis:

Iranas teigia norintis atnaujinti branduolines derybas su Vakarais. Reikia atkurti pasitikėjimą, kad būtų atšauktos sankcijos, todėl Iranas pasirengęs pradėti branduolines derybas, interviu valstybinei stočiai IRIB sakė užsienio reikalų ministras Abbasas Araghchis. Tačiau dialogas turi vykti abipusės pagarbos pagrindu ir nedarant spaudimo, pridūrė jis.

Branduolinių derybų atnaujinimas yra ir nuosaikiu laikomo prezidento Masoudo Pezeshkiano darbotvarkėje. Jis ne kartą kalbėjo apie geresnių santykių su Vakarais siekį, be kita ko, kad atvertų šalį ir paskatintų sunkumų ištiktą ekonomiką.

Viceprezidentas Mohammedas Jawadas Sarifas, diplomatijos vadovas A. Araghchis ir užsienio reikalų viceministras Madjid Tachtas Rawanchis yra trys diplomatai naujojoje M. Pezeshkiano vyriausybėje, kurie 2015 m. išsiderėjo Vienos branduolinį susitarimą su vadinamąja 5+1 grupe – Kinija, Vokietija, Prancūzija, Didžiąja Britanija, Rusija ir JAV.

JAV 2018 m. pasitraukus iš branduolinio susitarimo ir įvedus naujas sankcijas, Iraną ištiko didelė ekonominė krizė. Branduolinių derybų, kuriomis norima sulaikyti Teheraną nuo branduolinių ginklų kūrimo, atnaujinimas, pasak stebėtojų, yra vienintelė politinė galimybė sankcijoms atšaukti ir padėčiai pagerinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių