Įsigaliojo naujos ES sankcijos Rusijos sąjungininkei Baltarusijai

Įsigaliojo naujos Europos Sąjungos (ES) sankcijos Rusijos sąjungininkei Baltarusijai. Baudžiamosios priemonės yra reakcija į Minsko paramą Rusijos agresijai prieš Ukrainą.

Jos numato tam tikrų pramoninių ir prabangos prekių eksportą į Baltarusiją. Be to, nustatyti nauji importo draudimai auksui, deimantams, heliui, anglims ir žaliai naftai.

Naujomis sankcijomis, viena vertus, norima užkirsti kelią tam, kad per Baltarusiją būtų apeinamos Rusijai galiojančios sankcijos. Antra vertus, norima parodyti diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai, kad jo parama Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui turi ir tiesioginių neigiamų padarinių.

Dėl sankcijų paketo Baltarusijai kelis mėnesius vyko diskusijos. Vokietija ir kelios kitos eksporto šalys siekė, kad pirminiai planai būtų sušvelninti. Agentūra dpa iš diplomatų sužinojo, kad ypač dėl Berlyno pasipriešinimo nepasiektas susitarimas dėl visapusiško ES transporto priemonių eksporto draudimo. Į Baltarusija nebus galima eksportuoti tik tokių, kurie gali būti naudojami ir kariniams tikslams. Korekcijų taip pat reikalavo Prancūzija ir Italija. Eksporto draudimas, pavyzdžiui, nebus taikomas prabangiems odos gaminiams, parfumerijai ir vynams.

Tuo tarpu pirmiausiai Vidurio ir Rytų Europos valstybės, tokios kaip Lenkija ir Baltijos šalys spaudė taikyti Baltarusijai tokias pat ekonomines sankcijas, kaip Rusijai. To priežastimi nurodyta ne tik Baltarusijos parama Maskvai, bet ir tai, kad Rusiją ir Baltarusiją jungia muitų sąjunga ir prekės nekliudomai gali judėti iš vienos šalies į kitą.

Kalbant apie automobilių rinką, pavyzdžiui, buvo pateikta statistika. Ja remiantis, uždraudus automobilių iš ES eksportą į Rusiją, jis smarkiai išaugo į Baltarusiją. Tai esą lėmė ne išaugęs susidomėjimas ES automobiliais Baltarusijoje, o sankcijų apėjimas.

Be prekybos ribojimų naujasis sankcijų paketas apima ir draudimą teikti tam tikras paslaugas užsakovams iš Baltarusijos. Tai, pavyzdžiui, architektūros ir inžinerijos paslaugos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

respect Bulbashij

respect Bulbashij portretas
kad plikas tautos subines saugo nuo europos vertybiu ypacs nuo ir vaivorikstes veliavu.... ir nieko tame asmenisko tiesiogaip arkeldante pasake : PSD yra bet jis niekaip nesusijes su gydimu...

Pagarba

Pagarba portretas
Šaunuoliai baltarusų žmonės ir jos prezidentas A. Lukašenka! Ten viskas tautai, o ne keliaklupsčiavimas vakarams. Kuo daugiau sankcijų, tuo ekonomika stipresnė, taip kaip vyksta Rusijoje. Tegul susikiša savo sankcijas į pasmirdusius užpakalius. Už taiką ir draugystę!

Vytautai tu savo Tautos pagailėk

Vytautai tu savo Tautos pagailėk portretas
Dėl Baltarusių mažiau trieskit. Jiems GeiRopines Liberastines "Gėrybės" tikrai nereikalingos. Lukašenka Šaunuolis. Perversmas nepavyko...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių