Įtakingi JAV demokratai remia K. Harris kandidatūrą prezidento rinkimuose

  • Teksto dydis:

JAV viceprezidentė Kamala Harris sekmadienį, iškart po JAV prezidento Joe Bideno pareiškimo, kad jis traukiasi iš rinkimų, sulaukė didelio palaikymo.

Dabartinę JAV viceprezidentę parėmė įvairūs partijos sunkiasvoriai, taip pat daug gubernatorių ir kitų pareigūnų, anksčiau laikytų potencialiais varžovais kovoje dėl partijos nominacijos, bet dabar turinčių galimybę pretenduoti į jos bendražygius.

„Krito daug didelių domino kaladėlių, įskaitant beveik visus pagrindinius potencialius varžovus, galėjusius mesti jai iššūkį. Sunku įsivaizduoti kitokią baigtį nei jos nominacija“, – socialiniame tinkle „X“ rašė buvęs demokratų Baltųjų rūmų strategas Davidas Axelrodas.

Staigų K. Harris pozicijų sustiprėjimą jis pavadino „šokiruojančia ir susižavėjimą keliančia kampanija“.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas ir jo Pensilvanijos kolega Joshas Shapiro sekmadienį pareiškė, kad remia K. Harris, norinčia tapti Demokratų partijos kandidate, taip nurodydami, kad jie patys nepretenduos į prezidento postą.

„Kai ant kortos pastatyta mūsų demokratija ir mūsų ateitis, niekas geriau nei Amerikos viceprezidentė @KamalaHarris nepadės iškelti bylos prieš tamsią Donaldo Trumpo viziją ir nukreipti mūsų šalį sveikesne linkme nei Amerikos viceprezidentė“, – platformoje „X“ rašė G. Newsomas.

Tuo metu Šiaurės Karolinos gubernatorius Roy'us Cooperis sakė, kad K. Harris „turėtų būti kita prezidentė“, o transporto sekretorius Pete'as Buttigiegas, kuris, kaip ir K. Harris, siekė Demokratų partijos nominacijos 2020 metais, sakė: „Padarysiu viską, ką galiu, kad padėčiau jai laimėti šiuos rinkimus.“

K. Harris kandidatūrą taip pat parėmė tokie demokratų lyderiai kaip Billas ir Hillary Clintonai, Johnas Kerry, taip pat daug demokratų Kongreso narių, įskaitant kairiojo sparno žvaigždę Alexandrią Ocasio-Cortez.

Kai kurie žymūs veikėjai, įskaitant buvusį prezidentą Baracką Obamą ir buvusią Atstovų Rūmų pirmininkę  Nancy Pelosi, gyrė J. Bideną už jo sprendimą, tačiau kol kas nepareiškė remiantys K. Harris.

Pinigai taip pat plūdo: JAV demokratų lėšų rinkimo platforma „ActBlue“ paskelbė, kad eiliniai rinkėjai per kelias valandas nuo tada, kai K. Harris pradėjo savo kampaniją, paaukojo 46,7 mln. dolerių (42,88 mln. eurų). Nurodoma, kad tai didžiausia suma, surinkta per vieną dieną 2024 metų rinkimų cikle.

Netrukus po to, kai paskelbė apie pasitraukimą, J. Bidenas parėmė K. Harris kandidatūrą prezidento rinkimuose, sakydamas, kad sprendimas 2020 metais ją pasirinkti savo viceprezidente buvo geriausias iš visų jo priimtų.

Vis daugiau delegatų reiškia palaikymą K. Harris

JAV demokratai vasarą rinksis į kelias dienas truksiantį suvažiavimą.

Per suvažiavimus paskiriamas partijos kandidatas prezidento rinkimuose: delegatai iš visų 50 valstijų, Vašingtono ir JAV užjūrio teritorijų oficialiai patvirtina rinkėjų per partijos pirminius rinkimus iškeltą žmogų.

J. Bidenas triuškinamai laimėjo pirminius rinkimus ir maždaug 3 900 partijos delegatų, vykstančių į rugpjūčio 19 dieną prasidėsiantį suvažiavimą Čikagoje, yra įsipareigoję jį paremti.

Tačiau po J. Bideno šokiruojančio pasitraukimo kelių valstijų, įskaitant Tenesį, Šiaurės Karoliną ir Pietų Karoliną, delegatai iškart pažadėjo paremti K. Harris. Kitų valstijų delegatai taip pat pradeda reikšti paramą K. Harris kandidatūrai.

„Tikiuosi, kad nesusidarys situacija, kai išgarsėti norintys demokratai stengiasi pasirodyti ir [patys] tapti kandidatais šiose lenktynėse“, – naujienų agentūrai AFP sakė Tenesio demokratų partijos pirmininkas Hendrellas Remusas.

„Manau, kad dabar pats metas mums pasisakyti už Kamalos Harris kandidatūrą“, – pridūrė jis.

JAV demokratų lėšų rinkimo platforma „ActBlue“ sekmadienio vakarą pranešė, kad po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad traukiasi iš rinkimų ir parėmė viceprezidentę Kamalą Harris, per vieną dieną surinko didžiausią pinigų sumą 2024 metų rinkimams.

„Iki 21 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku, po to, kai viceprezidentė Kamala Harris pradėjo savo kampaniją, eiliniai rėmėjai per „ActBlue“ paaukojo 46,7 mln. dolerių (42,88 mln. eurų). Tai didžiausia suma, surinkta per dieną 2024 metų rinkimų cikle“, – sakoma socialiniame tinkle „X“ paskelbtame grupės, kuri padeda rinkti pinigus demokratų kandidatams, pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių