Italijos premjerė deklaruoja ryžtingą paramą Ukrainai

  • Teksto dydis:

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) šeštadienį po derybų su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu patvirtino savo ryžtingą paramą Kyjivui.

V. Zelenskis pastaruoju metu aktyviai ragina sąjungininkus atsiųsti daugiau ginklų jo šalies kovai su Rusija.

„Negalime pasiduoti dėl Ukrainos“, – sakė G. Meloni po derybų Černobijuje Italijos šiaurėje, konsultavimo firmos „The European House – Ambrosetti“ surengto ekonomikos forumo kuluaruose.

Penktadienį ukrainiečių prezidentas kreipėsi į šį forumą, o keliomis valandomis anksčiau prašė daugiau ginklų sąjungininkių susitikime Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje, kur JAV paskelbė apie naują 250 mln. dolerių (225 mln. eurų) vertės karinę pagalbą Ukrainai.

G. Meloni vyriausybė, kuri šiemet rotacine tvarka pirmininkauja Didžiajam septynetui (G-7), yra tarp tvirčiausių Ukrainos rėmėjų nuo pat Rusijos invazijos į savo kaimynę pradžios 2022-ųjų vasarį.

Tačiau kai kurie jos koalicinės vyriausybės nariai, pirmiausia kraštutinių dešiniųjų „Lygos“ lyderis Matteo Salvini (Matėjas Salvinis), kuris palaikydavo šiltus santykius su Maskva, rodo mažiau entuziazmo.

Roma siunčia ginklų Ukrainai, kad ji galėtų gintis nuo įsiveržusių Rusijos pajėgų, tuo pačiu reikalaudama, kad ukrainiečiai šiuos ginklus naudotų tik savo šalies teritorijoje.

Šeštadienį sakydama kalbą forume G. Meloni sakė, kad Italijos pozicija dėl Ukrainos yra „itin rimta, ryžtinga ir aiški“.

Kreipdamasi į Italijos visuomenę ji sakė, kad žmonės yra išsigandę ir pagrįstai nerimauja dėl karo, bet paragino nepakliūti į Rusijos propagandos spąstus ir netikėti, kad Ukrainos likimas jau yra nulemtas.

Pagalba Ukrainai, kovojančiai su daug galingesne kaimyne, sukūrė aklavietės sąlygas, kuriomis būtų galima aptarinėti taiką, sakė italų premjerė.

Ji įspėjo, kad leidus Ukrainai neatlaikyti Rusijos agresijos taikos nebūtų, kad tai tik atneštų chaosą ir ekonomines pasekmes, „daug rimtesnes nei dabar kainuoja remti Ukrainą“.

Daugiau ginklų

Penktadienį Vokietijoje, kur taip pat susitiko su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu), V. Zelenskis ragino Kyjivo rėmėjus atsiųsti daugiau ginklų ir ištesėti ankstesnius įsipareigojimus: „Nepristatytų oro gynybos sistemų skaičius yra nemažas“, – sakė jis.

Ukrainai praėjusį mėnesį pradėjus netikėtą puolimą Rusijos Kursko srityje, V. Zelenskis dar kartą paragino atšaukti vakarietiškų ilgo nuotolio ginklų naudojimo apribojimus.

Černobijuje jis patikino Italiją, kad šie ginklai būtų naudojami tik prieš karinius taikinius.

Per šeštadienio derybas su juo G. Meloni taip pat aptarė kitais metais Italijoje planuojamą susitikimą dėl Ukrainos atstatymo. Ji pakartojo, kad paramos Ukrainai klausimas yra vienas svarbiausių Italijos, kaip G-7 pirmininkės, darbotvarkėje, nurodė jos biuras.

„Dėkoju Giorgiai ir Italijos žmonėms už jų paramą ir bendras pastangas atkuriant teisingą taiką“, – po derybų socialiniame tinkle „X“ parašė Ukrainos lyderis.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, papiktinęs kolegas Europos Sąjungoje ir V. Zelenskį tuo, kad liepą Maskvoje susitiko su V. Putinu, penktadienį taip pat kalbėjo Černobijaus forume, kuriame daug dėmesio skiriama Ukrainos atstatymui ir pastangoms užbaigti karą.

V. Zelenskis atmetė Černobijuje V. Orbano pareikštus raginimus dėl ugnies nutraukimo ir sakė, kad V. Putinas niekada negerbdavo jokių ankstesnių susitarimų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeginklaiItalijos premjerėGiorgia MeloniVolodymyras Zelenskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių