Izraelio parlamento padėjėjos protestuoja prieš aprangos kodą

  • Teksto dydis:

Izraelio parlamento apsaugos darbuotojams neįleidus kelių padėjėjų, kurių sijonai esą buvo per trumpi, jų kolegos trečiadienį prie įėjimo į pastatą protestavo prieš aprangos kodo taisykles.

Darbuotojos sakė, kad Kneseto apsaugos žmonės pastarosiomis dienomis ėmė griežtai taikyti taisykles dėl sijonų ilgio, bet nenurodo priežasties.

Trečiadienį ryte maždaug 50 darbuotojų ir kai kurie parlamento nariai susirinko prie įėjimo į Knesetą pareikšti paramos neįleistoms moterims.

Daugelis jų šaltą ir lietingą dieną segėjo sijonus virš kelių ir mūvėjo kojines.

Kaip pranešė Izraelio žiniasklaida, vienas vyresnio amžiaus parlamentaras, Manuelis Trajtenbergas (Manuelis Traitenbergas), protestuodamas išsirengė iki apatinių marškinių ir šaukė: „Jūs visos turit nešioti burkas!“

Dėl aprangos trečiadienį nebuvo įleista maždaug 10-15 moterų, bet vėliau kai kurios jų galėjo įeiti į pastatą, sakė darbuotojos.

„Tą pačią suknelę vilkėjau daug kartų“, – sakė neįleista 30 metų Kesem Rozenblat, kuri yra kairiojo sparno partijos „Meretz“ deputato Ilano Gilono patarėja.

„Gal jie bijo moterų kojų, nežinau“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji, su šalininkais stovėdama saugumo salėje prie įėjimo į parlamentą.

Pasak jos, apsaugos pareigūnai jos sijono nematavo, bet viena apsaugininkė „paprasčiausiai nužvelgė“ ją ir pasakė, kad „tai netinkama“.

Toks klausimas iškilo sekmadienį, kai dėl sijono ilgio nebuvo įleista opozicinės Sionistų sąjungos deputatės Merav Michaeli padėjėja.

Nuotraukose buvo matyti padėjėja Shaked Hasson (Šaked Hason) su mėlyna suknele virš kelių ir kojinėmis.

M.Michaeli Izraelio radijui sakė, kad toks staigus taisyklių taikymas yra „bandymas primesti fundamentalistinius standartus“. Ji turėjo omenyje aprangos taisykles žydų ultraortodoksų moterims, kurios turi dengti savo rankas, kojas ir galvą.

M.Michaeli atstovė Naama Shahar (Naama Šahar) AFP sakė: „Mes nežinome, kokia to priežastis, bet su tuo nesutiksime, nes tiesiog norime dirbti.“

Kneseto pareigūnai pareiškime pasmerkė protestą ir pavadino jį „organizuota provokacija“.

Pareiškime sakoma, kad apsaugos žmonės „dirba savo darbą, jog įgyvendintų ne vienus metus galiojantį aprangos kodą“.

Kneseto apsaugos pareigūnai komentuoti atsisakė.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad pagal aprangos kodą draudžiami trikotažiniai marškinėliai, šortai, sandalai, trumpos suknelės ir trumpi sijonai.

Tačiau trečiadienį protestavusios moterys sakė, kad joms nebuvo nurodyta, koks trumpumas jau yra per didelis.

„Jie tik pasakė, kad šiandien taip negalime įeiti“, – sakė 27 metų Shira Amiel (Šira Amiel), opozicinės partijos „Yesh Atid“ deputatės Karin Elharar padėjėja.

Parlamentaras I.Gilonas, kuris išėjo į lauką paremti savo neįleistos padėjėjos, AFP pasakė: „Čia ne Iranas.“

„Tai beprotybė. Aš turiu daug labai svarbaus darbo, bet gaištu savo laiką su idiotiškumu ir kvailumu“, – pridūrė jis.

Izraelio visuomenėje dažnai kyla įtampa tarp ultraortodoksų, kurie reikalauja griežtai laikytis judėjų teisės, ir pasaulietiškų piliečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių