Izraelio URM TBT prokuroro prašymą išduoti B. Netanyahu arešto orderį pavadino gėdingu

Izraelis pirmadienį gėdingu pavadino Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) vyriausiojo prokuroro Karimo Khano (Karimo Chano) prašymą išduoti ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) arešto orderį.

„Generalinis prokuroras drauge mini Izraelio valstybės ministrą pirmininką ir gynybos ministrą šalia pasibjaurėtinų nacistinių „Hamas“ pabaisų – tai istorinis akibrokštas, kuris bus prisimenamas amžinai“, – sakė Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas).

K. Khanas pirmadienį pareiškė siekiantis, kad būtų išduoti palestiniečių grupuotės „Hamas“ bei Izraelio vadovų, įskaitant žydų valstybės ministrą pirmininką, arešto orderiai.

K. Khano nuomone, B. Netanyahu, jo gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) ir trys „Hamas“ lyderiai – Yehya Sinwaras (Jehja Sinvaras), Mohammedas Deifas (Mohamedas Deifas) bei Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) – yra atsakingi už karo žiaurumus ir nusikaltimus žmoniškumui Gazos Ruože bei Izraelyje.

I. Katzas pasmerkė šį žingsnį kaip „skandalingą sprendimą“, kuris prilygsta „išpuoliui [...] prieš spalio 7 dienos aukas“, kai „Hamas“ įvykdė išpuolį prieš Izraelį.

Ministras pridūrė, kad Izraelis įsteigs specialų komitetą kovai su TBT prokuroro pastangomis užtikrinti orderį, taip pat imsis diplomatinių veiksmų prieš tai.

I. Katzas sakė, kad planuoja „kalbėtis su pirmaujančių pasaulio šalių užsienio reikalų ministrais, kad jie prieštarautų prokuroro sprendimui ir praneštų, kad net jei bus priimti įsakymai, jie neketina jų vykdyti Izraelio valstybės lyderiams“.

Izraelio ir palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ karas kilo po jos kovotojų spalio 7-osios išpuolio Izraelio pietuose, kai žuvo 1 tūkst. 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų, rodo oficialūs duomenys.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 128, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 38 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo daugiau kaip 35,4 tūkst. žmonių, daugiausia moterys ir vaikai.

„Hamas“ sako griežtai smerkianti TBT prokuroro prašymą išduoti jos lyderiams arešto orderį

Islamistų grupuotė „Hamas“ pirmadienį pasmerkė TBT prokuroro prašymą išduoti arešto orderius aukščiausiems kovotojų grupuotės lyderiams, įskaitant jų vadovą Gazos Ruože Y. Sinwarą ir politinį lyderį I. Haniyeh.

„Hamas“ judėjimas griežtai smerkia Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroro mėginimus prilyginti auką egzekutoriui, išduodant arešto orderius keliems palestiniečių pasipriešinimo lyderiams“, – sakoma kovotojų grupuotės pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Šito žydo vieta kartuvėse..

iki galvos tai tikrai

iki galvos tai tikrai portretas
bet sodinti ant kuolo. Nuo šiknos iki galvos.

Kaunietis

Kaunietis  portretas
Seniai reikia tą žydpalaikį kruvinaji netaniaka teisti ir sodint iki gyvos galvos už beveik 40.000 tūkstančių nekaltų palestiniečių moterų ir vaikų nužudimą
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių