JAV panaikino draudimą perduoti jų ginklus Ukrainos brigadai „Azov“

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos panaikino apribojimus amerikietiškų ginklų perdavimui garsiam Ukrainos kariniam daliniui „Azov“, antradienį pranešė Valstybės departamentas.

Šiuo žingsniu bandoma padėti brigadai „Azov“ – vienam efektyviausių ir populiariausių Ukrainos kovinių dalinių – atsikratyti kraštutinių dešiniųjų judėjimo reputacijos, kurią jos vadai siekia sugriauti kaip Rusijos propagandą.

JAV valstybės departamentas brigadai „Azov“, kuri buvo įtraukta į Ukrainos nacionalinę gvardiją kaip 12-oji specialiųjų pajėgų brigada, pritaikė patikras pagal Leahy (Lihio) įstatymus.

JAV įstatymai draudžia aprūpinti įranga užsienio karinius dalinius ar asmenis, įtariamus šiurkščiais žmogaus teisių pažeidimais, ar rengti jiems mokymus.

Valstybės departamentas nerado „jokių įrodymų, kad 12-oji brigada „Azov“ būtų įvykdžiusi šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų“, teigiama pareiškime.

„Tai naujas puslapis mūsų dalinio istorijoje, – rašoma „Azov“ pareiškime socialiniame tinkle „Instagram“. – „Azov“ tampa dar galingesnis, dar profesionalesnis ir dar pavojingesnis okupantams.“

„Vakarietiška ginkluotė ir mokymai iš JAV ne tik padidins „Azov“ kovinį pajėgumą, bet ir, svarbiausia, prisidės prie personalo gyvybių ir sveikatos išsaugojimo“, – sakoma pareiškime.

Iki pat Valstybės departamento sprendimo JAV asignavimų įstatymo nuostata draudė „Azov“ siųsti kovotojus į Vakarų vykdomas karines pratybas ar naudotis už JAV lėšas įsigytais ginklais.

Draudimo panaikinimas tikriausiai sustiprins brigados kovinius pajėgumus dabartiniu sunkiu karo su Rusijos invazija etapu. Ukrainoje nuolat trūksta amunicijos ir personalo.

Nevienareikšmiška praeitis

Nuo 2022-ųjų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją, brigada stengėsi pakeisti savo įvaizdį ir atsieti jį nuo prieštaringai vertinamų jos ultranacionalistinių ištakų.

„Azov“ akcentuoja, kad yra veiksminga ir sumani kovinė jėga.

Tai naujas puslapis mūsų dalinio istorijoje

„Azov“ kariai atliko svarbų vaidmenį ginant Mariupolį, kelias savaites išsilaikydami šio pietinio uostamiesčio plieno gamyklos „Azovstal“ apsiausties sąlygomis, trūkstant amunicijos ir nesiliaujant triuškinančioms Rusijos pajėgų atakoms.

Ukrainoje jie vadinami didvyriais ir gerbiami už tai, kad gynė ukrainiečių tvirtybės simboliu tapusią gamyklą. Ukrainiečiai kas savaitę dalyvauja mitinguose, kuriuose reikalaujama paleisti šimtus „Azov“ karo belaisvių, jau dvejus metus laikomų Rusijoje.

Maskva „Azov“ vadina nacių grupuote ir kaltina ją vykdžius žiaurius nusikaltimus, tačiau viešai nepateikė jokių įrodymų.

2022 metais Rusijos teismas oficialiai pripažino „Azov“ teroristine grupuote.

Ši brigada išaugo iš bataliono „Azov“, kuris buvo suformuotas 2014-aisiais kaip viena iš daugelio savanorių brigadų kovai su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje.

Batalionas savo pirmuosius kovotojus pritraukė iš kraštutinių dešiniųjų sluoksnių.

Vašingtonas nurodo, kad tas sukarintas darinys buvo išformuotas 2015 metais ir kad per naujosios brigados patikrą pagal Leahy įstatymus pažeidimų nenustatyta.

Dabartiniai brigados nariai atmeta kaltinimus ekstremizmu ir bet kokius ryšius su kraštutinių dešiniųjų judėjimais, bet Kremlius pasinaudojo „Azov“ kilme, siekdamas savo invaziją pateikti kaip kovą su nacių įtaka Ukrainoje.

„Melas apie „Azov“, kurį Kremliaus režimas daugelį metų skleidė Vakaruose, šiandien sulaukė triuškinančio smūgio“, – antradienį pareiškė brigada.


Šiame straipsnyje: JAVkaras UkrainojeAzovVakarų ginklaiRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių