Karą palaikantys Rusijos tinklaraštininkai po reido per sieną kritikuoja kariuomenę dėl nesėkmės

Keletas įtakingų Rusijos karinių tinklaraštininkų trečiadienį priekaištavo šalies kariuomenės vadams, nesugebėjusiems užkirsti kelio dideliam Ukrainos pajėgų reidui per sieną.

Ukrainos kariai, tankai ir šarvuočiai antradienį įsiveržė į Rusijos pietvakarinę Kursko sritį, Maskva buvo priversta pasiųsti rezervus ir dislokuoti dronus, aviaciją bei artileriją, kad atremtų puolimą. Tai buvo vienas rimčiausių už Kyjivą kovojančių karių įsiveržimų per sieną, Rusijos kariuomenės vadai kritikuojami nesugebėję pasimokyti iš ankstesnių reidų.

„Priešas du mėnesius kaupė pajėgas“, – sakoma įtakingo kanalo „Rybar“, palaikančio ryšius su Rusijos kariuomene, pranešime. „Du mėnesius visa informacija buvo siunčiama į niekam tikusią būstinę. Buvo pakankamai laiko priimti atitinkamą sprendimą“, – priduriama įraše.

Trečiadienio vakarą atakos vis dar buvo juntamos, tai vienas pirmųjų didelių išbandymų naujajam Rusijos gynybos ministrui Andrejui Belousovui. Gegužę jis pakeitė Sergejų Šoigu, kuris nuo pat Ukrainos užpuolimo 2022 m. buvo kaltinamas dėl virtinės Rusijos karinių nesėkmių. Keli Gynybos ministerijos pareigūnai buvo nušalinti arba suimti dėl kaltinimų korupcija.

Tačiau žmogus, atsakingas už kariuomenės operacijas Ukrainoje, – Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas, taip pat nemėgstamas daugelio karinių tinklaraštininkų, – liko savo vietoje.

Įsiveržimo į Kurską kontekste „Rybar“ ir kiti kritikavo sprendimą „neardyti kovų valdymo sistemos“. Rusijos karinė vadovybė „ir toliau daro klaidas ir meluoja“, pareiškė kita įtakinga tinklaraštininkė Anastasija Kaševarova. „Kiekvieną dieną jie daro klaidas, kainuojančias mūsų kovotojams gyvybes“, – „Telegram“ kanale parašė ji.

Semiono Pegovo vadovaujamas kanalas „WarGonzo“ pasidžiaugė, kad V. Gerasimovas buvo parodytas per valstybinę televiziją susitikime su prezidentu Vladimiru Putinu, nes tai reiškia, kad jis bus „tiesiogiai atsakingas“ už „klaidų“ ištaisymą. „Mums seniai trūksta viešos atsakomybės“, – sakė jis.

Buvo įprasta, kad kariniai tinklaraštininai kritikuoja puolimą, tačiau pastaruoju metu tai pasitaiko kur kas rečiau, nes Kremlius ėmėsi susidorojimo su kitaip manančiaisiais. Tinklaraštininkai išgarsėjo pirmaisiais puolimo Ukrainoje mėnesiais, griežtai kritikavę Maskvos karinius vadovus, kaltinę juos nekompetencija ir korupcija. Daugelis jų pasisako už agresyvesnę kampaniją prieš Ukrainą ir pyksta dėl didelių Rusijos kariuomenės nuostolių, patirtų nuo invazijos pradžios 2022 m., įskaitant eilinių kareivių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių