A. Khamenei: Izraelio laukia sunaikinimas

  • Teksto dydis:

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) pirmadienį gyrė beprecedentį spalio 7-osios „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį ir prognozavo, kad ateityje laukia jų bendro priešo sunaikinimas.

85-erių Ali Khamenei kalbėjo renginyje, skirtame paminėti 35-ąsias Islamo Respublikos įkūrėjo ajatolos Ruhollah Khomeini (Ruholos Chomeinio) mirties metines. Iki islamo revoliucijos Iranas buvo JAV remiama monarchija.

Jis sakė, kad palestiniečių islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolis spalio 7-ąją „buvo lemiamas smūgis sionistiniam režimui“ ir nukreipė Izraelį „keliu, kuris baigsis tik jo sunaikinimu“.

Nuo 1979-ųjų islamo revoliucijos Iranas, kuriame gyvena didžiausia pasaulyje šiitų musulmonų bendruomenė, tapo nuožmiu Izraelio ir jo Vakarų šalių sąjungininkių, JAV bei Jungtinės Karalystės, priešu.

Iranui taikomos tarptautinės sankcijos dėl prieštaringai vertinamos branduolinės programos, kuri, anot jo, yra skirta civiliniams tikslams.

Izraelis ir Iranas jau seniai kariauja šešėlinį išpuolių, nužudymų ir sabotažo aktų karą, o Irano ginkluoti sąjungininkai Artimuosiuose Rytuose yra sudarę vadinamąjį „pasipriešinimo ašies“ aljansą.

Vykstant karui Gazos Ruože, Iranas ir Izraelis balandžio viduryje atsidūrė ant karo slenksčio, kai Teheranas į žydų valstybę paleido daugiau nei 300 dronų ir raketų, tačiau ataka buvo sužlugdyta perėmus absoliučią jų daugumą.

Iranas teigė, kad iš anksto nežinojo apie spalio 7-osios išpuolį, tačiau vėliau jį gyrė.

A. Khamenei sakė, kad išpuolis „įvyko tinkamu laiku“ ir „sugriovė didelį tarptautinį sąmokslą Artimuosiuose Rytuose“, galimai turėdamas omenyje JAV vadovaujamus veiksmus, kuriais siekiama padėti užmegzti diplomatinius ryšius tarp Izraelio ir arabų šalių.

Gazos Ruože vyksta kruviniausias per jo istoriją karas, kilęs po palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ beprecedentės spalio 7-osios atakos Izraelio pietuose, kai, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 121, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 37 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo 36 439 žmonės, daugiausia civiliai.

A. Khamenei, kuris kalbėjo tūkstančiams žmonių, susirinkusių R. Khomeini mauzoliejuje netoli Teherano, taip pat sakė, kad „sionistinis režimas pamažu tirpsta pasaulio žmonių akyse“.

„Anksčiau ar vėliau Amerika turės nutraukti savo paramą“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: IzraelisAli KhameneiHamasIranas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha  portretas
Greit nasrala kanopas pakratys o vistiek putą leidžia:)

Paf

Paf portretas
Aišku neblogai kad išnyktų tie žydai bei ir amerikonai galėtų

Anonimas

Anonimas portretas
Palestina palaiko tiktai visokie iskrypeliai tokie kaip Laisves Partijos astovai.....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių