M. Trump – daugiau nei šaltaveidė gražuolė iš Baltųjų rūmų

Ką tik 50-ąjį gimtadienį atšventusi pirmoji JAV ponia Melania Trump yra nepelnytai neįvertinta. Jos noras likti Baltuosiuose rūmuose – taip pat.

Stereotipiškas požiūris

Pastarąjį kartą pirmosios JAV ledi biografija "Free, Melania" ("Išlaisvinti Melaniją") buvo išleista 2019-ųjų pabaigoje. Knygos viršelyje – Trumpų pora istorinę dieną, 2017-ųjų sausio 20-ąją. Oficialioje JAV prezidento inauguracijos ceremonijoje M.Trump – ledo mėlynumo kostiumu rimties sukaustytu veidu.

Atrodytų, ši nuotrauka – tarsi anonsas to, ką M.Trump visus šiuos trejus metus demonstruoja visa savo esybe ir elgsena: ji nori laikytis kuo atokiau nuo Vašingtono politinio cirko ir nuo savo vyro. Bent jau taip apie pirmąją ledi galvoja plačioji publika, apie M.Trump sprendžianti žvelgdama per stereotipų prizmę.

Kad ir kiek belygintų JAV rinkėjai dabartinę pirmąją ledi su ankstesnėmis, bent atmintyje gyvomis jos pirmtakėmis, nė viena kita neišsidavė, kad Baltuosiuose rūmuose jaučiasi it kalinė, atliekanti prezidento kadencijos trukmės bausmę, ir kurios gyvenimas stebimas vaizdo kamerų bei kiaurą parą transliuojamas internetu, linksminant nuobodžiaujančius planetos piliečius.

Prasidėjus naujai JAV prezidento rinkimų kampanijai būtų logiška kalbėti apie pastarųjų metų M.Trump gyvenimo etapą, tačiau demokratams prijaučiančios JAV žiniasklaidos, D.Trumpą demonizuojančios visuomenės nemėgiamą prezidento sutuoktinę, it prastą aktorių dar ir šiandien persekioja debiutinis vaidmuo. Juolab kad scenoje Melania vis atsiduria dviese su kita prezidento moterimi – dukterimi Ivanka, kuri nuo pat prezidento kadencijos pradžios ėmė reikalauti išskirtinio auditorijos dėmesio ir taip bandė nustelbti pirmąją ledi.

Tad M.Trump plačiajai publikai – vis dar ta jauna, ambicinga moteris, ištrūkusi iš kažkokios jau nebeegzistuojančios Jugoslavijos Federacijos, kuri visais gamtos jai duotais ginklais – moterišku žavesiu ir puikia (chirurgų vis padailinama) figūra – išsikovojo patogią vietą po saule: 2005-aisiais, po pažinties praėjus septyneriems metams, ištekėjo už vieno turtingiausių JAV verslininkų, pagimdė jam penktąjį turtų paveldėtoją ir dėl patogaus gyvenimo pakenčia sutuoktinio keistenybes.

Šie M.Trump biografijos faktai auditorijai atrodo svarbesni už visus kitus. Pavyzdžiui, tai, kad manekene dirbusi moteris turi dar ir Lublijanos universiteto diplomą bei teigia mokanti gerokai daugiau kalbų nei daugelis jos pirmtakių, juolab – vidutinių statistinių JAV piliečių: be gimtosios slovėnų, moka anglų, dar ir serbų, prancūzų, italų bei vokiečių. Kad bandė jėgas – tegu ir nesėkmingai – juvelyrikos dizaino, kosmetikos verslo srityse.

Tačiau argi tai svarbu, jei kalbama apie Baltuosiuose rūmuose šeimininkaujančią slovėnę Melania Knavs (Trump), kuri JAV pilietybę gavo tik 2006 m.? Juk ji – tik antroji ne JAV gimusi šalies prezidento žmona, po tolimajame XIX a. gyvenusio prezidento Johno Quincy Adamso sutuoktinės. Pirmoji, kuriai anglų kalba – ne gimtoji!

Scanpix nuotr.

Patyčių taikinys

Vis dėlto tie, kas M.Trump vis dar laiko šablonine pelenės istorijos veikėja, klysta. Bent jau taip savo knygoje teigia Kate Bennett. Vašingtono politinius užkulisius puikiai pažįstanti CNN žurnalistė mano, kad pirmoji ponia yra nepelnytai nuvertinta.

M.Trump keliskart per dieną skambina vyrui, net jei ir nėra pati aktyviausia pirmoji ponia JAV istorijoje, ji yra gerokai labiau įsitraukusi į vyro darbą, nei atrodo iš šalies.

Rinkdama medžiagą knygai, žurnalistė kalbėjo su daugybe M.Trump aplinkos žmonių, jos pažįstamais iš vaikystės ir jaunystės laikų. Knygoje puslapis po puslapio kuriamame portrete kur kas daugiau atspalvių nei istorinėje nuotraukoje iš inauguracijos.

M.Trump keliskart per dieną skambina vyrui, net jei ir nėra pati aktyviausia pirmoji ponia JAV istorijoje, ji yra gerokai labiau įsitraukusi į vyro darbą, nei atrodo iš šalies.

Moteris palaiko vyro politines pažiūras, jautriai reaguoja į sutuoktiniui tenkančią kritiką. O ir ji pati, anot K.Bennett, – viena iš daugiausiai patyčių patiriančių planetos garsenybių. Sunku nesutikti su knygos autore, žinant galybę virtualiojoje erdvėje klajojančių Melaniai skirtų memų ir kad dažnai jos vyrui skirta kritika pašiepiama ir jo sutuoktinė.

Scanpix nuotr.

Kodėl ji nesišypso?

Žinoma, ir pati M.Trump nesistengia patikti publikai. Anot biografės, ji net elgiasi priešingai, nei paprastai tikimasi iš amerikietės – nesišypso. Amerikiečius tokia išraiška atstumia ir suerzina anksčiau nei toks paniurėlis savo kalbomis ar darbais pademonstruoja požiūrį į aplinkinius.

Jei prisiminsime M.Trump pirmtakės Michelle Obamos sėkmingas pastangas iš pirmosios ledi tapti – priklausomai nuo auditorijos sudėties ir amžiaus – mokytoja, bičiule ar tiesiog miela kaimyne, dabartinės prezidento žmonos veidą kaustantis amžinas įšalas suerzina dar labiau.

Tačiau tokią M.Trump laikyseną K.Bennett aiškina ne tariama jos arogancija, bet geografine kilme: Rytų Europoje žmonės be priežasties nedemonstruoja dantų, tad nesišypsantis žmogus nėra nieko neįprasto. Žurnalistė sako buvusi nesuprasta, kai, lankydamasi Slovėnijoje, klausė tenykščių žmonių apie rūgščią garsiausios jų tėvynainės veido išraišką.

Ženklų kalba

Anot K.Bennett, M.Trump puikiai moka bendrauti, o kiekvienas jos viešas pasirodymas yra gerai apgalvotas. Kilus "Pussygate" skandalui, tuomet dar kandidato į prezidentus D.Trumpo debatuose ji pasirodė vilkėdama ryškią rožinę palaidinę su po kaklu surištu kaspinu. Tą patį M.Trump padarė ir 2018-aisiais, kilus skandalui dėl patyčių internete.

Nors kai kam pasirodė, kad taip Melania įžeidžia seksualinio priekabiavimo aukas, anot knygos autorės, mokantys skaityti tarp eilučių suprato, kad iš tikrųjų ji traukė per dantį Donaldą. Dar daugiau subtilaus humoro pavyzdžių? Prašom. Kai M.Trump pasirodo dėvinti kelnes, tai reiškia, kad prezidentas leido sau ginčytis su pirmąja ledi: vieša paslaptis, kad D.Trumpui patinka, kai moterys dėvi figūrą pabrėžiančias sukneles, o ne kelnes.

Žinoma, jos neverbaliniame bendravime taip pat pasitaiko liapsusų. Kaip ta nelaimėlė skrybėlė, kurią M.Trump dėvėjo tokioje svarbioje kelionėje į Afriką. Skrybėlė idealiai derėjo prie safario stiliaus aprangos, tačiau, deja, priminė afrikiečiams kolonialistų laikus.

Arba legendinė striukė su užrašu "Man tai tikrai nerūpi, o tau?", kurią ji dėvėjo lankydama pabėgėlių stovyklą. Anot K.Bennett, tuo metu pirmoji ponia nesutarė su vyru, kritikavo jo kategorišką požiūrį į nelegalių emigrantų vaikus, o savo gestą skyrė Vašingtone dominuoti pradėjusiai I.Trump. Melanią įskaudino tai, kad laurai, už jos pastangas atkalbant vyrą neatskirti nelegalių emigrantų vaikų nuo tėvų, buvo priskirti Ivankai.

Scanpix nuotr.

Vienintelė patarėja

Tie, kas nori įžvelgti neigiamų Trumpų gyvenimo aspektų, pabrėš, kad sutuoktiniai Baltuosiuose rūmuose turi privačius apartamentus: Melanijos miegamasis trečiajame aukšte, prezidento – aukštu žemiau. Tačiau, anot K.Bennett, M.Trump yra "vienintelė, galinti atvirai pasakyti, ką galvoja, vienintelė, kuri gali duoti jam patarimus ir išsakyti priešingą nuomonę".

Kaip pavyzdį autorė mini minėtos kelionės į Afriką kontekste įvykusį incidentą su Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos darbuotoja, kurios atleidimo pareikalavo Melania. Kai prezidentas ignoravo žmonos prašymą, ši parašė tarnybinį raštą, kuriame nurodė, kad minėta darbuotoja nėra verta dirbti Baltuosiuose rūmuose. Tokio žmonos žingsnio prezidentas negalėjo ignoruoti – darbuotoja buvo atleista.

Kilus skandalui, kad D.Trumpas sumokėjo pornoaktorėms mainais už tylą apie santykius su juo, Melania atkeršijo savu stiliumi: nelydėjo jo į oficialius renginius. Prezidentui tokia žmonos bausmė buvo labai skaudi, nes Melania jam yra nepaprastai svarbus žmogus. "Jiems nerūpi, ką apie juos galvoja kiti", – anot K.Bennet, tai yra bene svarbiausias faktorius, lemiantis Trumpų santykius.

Tikroji M.Trump yra kur kas įdomesnė už tą įvaizdį, kokį yra susikūrę daugybė žmonių.

Ką atskleis nauja knyga?

Peržengdamos Baltųjų rūmų slenkstį, politikų žmonos susitaiko, kad bent kadencijos metu jos gyvens po didinamuoju stiklu. Be didelių staigmenų jubiliejų atšventusi M.Trump dovanos sulauks kiek pavėluotai: nauja jai skirta biografinė knyga pasirodys birželio 16 d.

Nuo pat 2015 m. rinkdama medžiagą šiai knygai Pulitzerio premijos laureatė, "Washington Post" žurnalistė Mary Jordan atliko per 100 interviu. Knyga vadinsis "Jos sandorio menas" – nuoroda į 1987 m. pasirodžiusį D.Trump verslo vadovą "Sandorio menas". Naujosios knygos viršelio dizainas – ganėtinai primityvi pirmosios viršelio kopija. "M.Trump taip pat sudarė sandorius, dėl kurių ji visada gavo tai, ko norėjo", – apie būsimąją knygą yra sakiusi M.Jordan.

Neigiamų staigmenų, regis, nebus ir naujojoje knygoje. "Tikroji M.Trump yra kur kas įdomesnė už tą įvaizdį, kokį yra susikūrę daugybė žmonių", – skelbia jos reklama. Apie knygos turinį autorė daug nekalba, tačiau leidykla pabrėžia, kad M.Jordan prašymą  pakalbinti pirmąją ledi laikraščiui "Washington Post", Baltieji rūmai atmetė kaip ir prašymą į klausimus atsakyti raštu.

Tiesa, žinant, kad anuomet dar būsimoji pirmoji ledi laimėjo bylą prieš britų dienraštį "Daily Mail", skelbusį, kad ji teikė ekskorto paslaugas, minčių apie visų buvusių ir būsimų biografų atsargumą bei savicenzūrą taip pat kyla.

Panašu, kad ir naujoji biografė akcentuos, kad ta ledinė pirmosios ledi veido išraiška tėra jos kilmės, o ne nuobodžiame politinio elito pasaulyje įkalintos sielos pagalbos šauksmas. M.Trump, sako M.Jordan, jau ruošiasi 2020 m., ir lygiai kaip ir jos vyras – nori jo pergalės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ira grazesniu

Ira grazesniu portretas
Pavyzdžiui Romą genulialiviciuuute iš Šiaulių !!!!

Gal

Gal  portretas
ir graži kam patinka siauraakės , bet atrodo labai šalta,nespinduliuoja vidine šiluma,nebūtina dantis rodyti,kad nusišypsoti,bet jei veidas patemptas,sunku natūraliai šypsotis gal dėl to atrodo pikta ar nelaiminga.Figūra liuks

kauniete

kauniete portretas
Grazi moteris [gal veidas lyg statulos] ,o nesishypso bereikalingai ,nes -europiete irrrr ,manau ,kad plastines korekcijos varzzzzo mimika,,kitai suskilinetu veido oda;;na ,bet tai menkniekiai,,,,o kad ji protinga ,o ne pliushke,,tai ir nerodo dantis[[kaip negrai arkliadanciai]] Puiki europiete moteris ,,linkeciau jiems tik sekmes,,;atejo I Baltus rumus---NE pasipinigauti[[yra turtingi!!!] atejo dirbti JAV zmonems
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių