„Moody's“ pablogino Prancūzijos reitingo perspektyvą

  • Teksto dydis:

Tarptautinė reitingų agentūra „Moody's Investors Service“ pablogino Prancūzijos reitingo perspektyvą iš stabilios iki neigiamos, atverdama kelią galimam reitingo sumažinimui, akcentuodama susirūpinimą dėl šalies finansų būklės.

Toks pakeitimas atspindi „didėjančią riziką, kad Prancūzijos vyriausybė gali nesugebėti įgyvendinti priemonių, kurios užkirstų kelią nuolat planus viršijančiam biudžeto deficitui bei skolinių įsipareigojimų vykdymo galimybių blogėjimui“, paaiškino agentūra.

Kita vertus, Prancūzijos kredito reitingą „Moody's“ patvirtino Aa2 lygio, teigdama, kad jį palaiko „didelė, turtinga bei diversifikuota ekonomika“.

Sumažindama reitingo perspektyvą „Moody's“ pažymėjo stebimą fiskalinės padėties blogėjimą, „viršijantį lūkesčius ir kontrastuojantį su panašų reitingą turinčių šalių, kurios yra linkusios konsoliduoti savo viešuosius finansus“.

Prancūzijos vyriausybė tikisi, kad kitąmet viešojo sektoriaus deficitas neviršys 5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), palyginti su tikėtinu 6,1 proc. santykiu šiemet, o ES narių sutartą 3 proc. ribą jis neviršys tik 2029 metais. Be to, valstybės skola ateinančiais metais gali išaugti iki beveik 115 proc. BVP, palyginti su ES narėms nustatyta tiksline 60 proc. riba.

Anksčiau šį mėnesį kita tarptautinė reitingų agentūra „Fitch Ratings“ taip pat patvirtino savąjį Prancūzijos reitingą AA-, tačiau pakeitė jo perspektyvą iš stabilios į neigiamą, tokį sprendimą motyvuodama panašiai – sustiprėjusia fiskalinės politikos rizika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių