N. Modi grįš į Rusiją, šįkart – dalyvauti BRICS viršūnių susitikime

  • Teksto dydis:

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) dalyvaus šį mėnesį Rusijoje vyksiančiame BRICS aukščiausiojo lygio susitikime, penktadienį pranešė Naujasis Delis, praėjus keliems mėnesiams po to, kai jo draugiškas apsikabinimas su rusų lyderiu Vladimiru Putinu sulaukė Ukrainos pasmerkimo.

N. Modi vyriausybę su Maskva sieja ilgalaikiai ryšiai, kurie išliko nepaisant to, kad Indija siekia glaudesnių partnerysčių saugumo srityje su Vašingtonu ir kitais Vakarų sąjungininkais.

Naujasis Delis vengia pasmerkti Rusijos karą Ukrainoje ir kartu siūlo save kaip tarpininką siekiant taikiai išspręsti konfliktą.

Indijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad N. Modi atvyks į Rusiją spalio 22–23 dienomis dalyvauti aukščiausiojo lygio susitikime, kuris vyks Kazanės mieste.

Tai bus jau antrasis šiais metais indų premjero vizitas į Rusiją. Ankstesnę kelionę liepą jis surengė į Maskvą.

Atvykęs jis šiltai apkabino V. Putiną, o Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šį momentą pavadino triuškinančiu smūgiu taikai.

Jo atvykimas į Maskvą sutapo su visuotinį pasipiktinimą sukėlusiais Rusijos smūgiais Ukrainoje, per kuriuos žuvo daugiau kaip trys dešimtys žmonių ir buvo smarkiai apgriauta vaikų ligoninė Kyjive.

Kitą mėnesį N. Modi apsilankė Kyjive, kur paragino siekti taikos, sakydamas, kad jokia problema neturėtų būti sprendžiama mūšio lauke.

Rusija yra labai svarbi pigios naftos ir ginklų tiekėja Indijai, tačiau Maskvos izoliacija tarptautinėje arenoje ir stiprėjantys Kremliaus ryšiai su Pekinu paveikė jos partnerystę su Naujuoju Deliu.

Karas Ukrainoje privertė Indiją ieškoti kitų ginklų šaltinių, nors Rusija tradiciškai yra didžiausia tiekėja Azijos milžinei.

Tuo pat metu Indija tapo viena pagrindinių rusiškos nupigintos žalios naftos pirkėjų, taip atverdama labai reikalingą eksporto rinką Rusijai po to, kai šios žaliavos atsisakė tradiciniai pirkėjai Europoje.

Tai iš esmės pakeitė jų ekonominius ryšius, Indijai sutaupant milijardus dolerių ir kartu papildant Maskvos karo iždą.

Pastaruoju metu santykiai pašlijo dėl įtarimų, kad Indijos piliečiai buvo verbuojami kovoti greta Rusijos karių Ukrainos fronte.

BRICS grupės pavadinimas kilęs iš 2009 metais jį užmezgusių penkių narių – Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos – pirmųjų raidžių.

Vėliau prie grupės prisijungė ir Artimųjų Rytų šalys, įskaitant Iraną.

Šį mėnesį Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad aukščiausiojo lygio susitikime dalyvaus 24 šalių vadovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BRICS nuskandins VAKARUS , kai

BRICS nuskandins VAKARUS , kai portretas
BRICS išleis a u k s u padengtą valiutą, -- nepagrįstai ir neribotais kiekiais spausdinamas DOLERIS -ž l u g s, tai reiškia jog JANKIŲ era pasibais.

Pranašė, nesvaik Duche

Pranašė, nesvaik Duche portretas
,

Pranašas

Pranašas portretas
Ima kruvina doleri karma bus
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių