Norvegijos parlamentas susitarė dėl „istorinio“ gynybos biudžeto

Norvegijos parlamentas visais balsais pritarė planams per ateinančius 12 metų drastiškai padidinti šalies gynybos biudžetą, antradienį paskelbė vyriausybė.

Planas numato per ateinančius dvylika metų papildomai skirti 600 mlrd. Norvegijos kronų (56,9 mlrd. JAV dolerių) šalies kariuomenei stiprinti.

Partijos taip pat sutiko 11 mlrd. kronų padidinti gynybos biudžetą, tad išlaidos išaugs iki 611 mlrd. kronų.

Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Støre gynybos plano pakeitimus pavadino „istoriniais“.

„Tai svarbus signalas mūsų sąjungininkėms ir kitiems, kad stiprindama savo gynybą Norvegija yra vieninga“, – sakė J. G. Støre ir pridūrė, jog tai pirmas kartas, kai visos parlamento partijos susitarė dėl gynybos pajėgų stiprinimo plano.

Iš pradžių balandį vyriausybė siūlė įsigyti penkis naujus povandeninius laivus, tačiau parlamentas pridėjo dar vieną povandeninį laivą ir tolimojo nuotolio oro gynybos sistemą.

Norvegija siekia 2036 m. gynybai skirti apie 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), tai viršys dabartinį NATO tikslą skirti gynybai bent 2 proc. BVP.

Naujasis gynybos planas turėtų būti patvirtintas birželio 11 dieną.

NATO narė Norvegija už poliarinio rato turi sieną su Rusija, Skandinavijos šalį išgąsdino daugiau nei dvejus metus trunkantis Rusijos karas su Ukraina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių