Pasaulyje panaudota daugiau kaip 3 mlrd. vakcinų nuo COVID-19 dozių

Visame pasaulyje panaudoti jau daugiau nei 3 milijardai COVID-19 vakcinų dozių, rodo iš oficialių šaltinių renkami naujienų agentūros AFP duomenys.

Vakcinacijos sparta taip padidėjo, kad pirmasis milijardas vakcinų dozių buvo panaudotas per 20 savaičių, o trečiasis – tik per keturias.

Iš viso daugiau nei 40 proc. dozių panaudota vos trijose šalyse: Kinijoje (1,2 mlrd. dozių), Indijoje (329 mln.) ir JAV (324 mln.).

Vis dėlto, neskaitant šalių, kurių gyventojų skaičius nesiekia 1 mln., pagal 100 žmonių tenkančių panaudotų COVID-19 vakcinų dozių skaičių pirmauja Artimųjų Rytų šalys: Jungtiniai Arabų Emyratai (153 dozės, tenkančios 100 gyventojų), Bahreinas ir Izraelis (po 124 dozes 100 gyventojų).

Šiose trijose šalyse visiškai paskiepyta apie 60 proc. visų gyventojų.

Pagal vakcinacijos padengimą toliau seka Čilė (118 vakcinų dozių 100 gyventojų), Jungtinė Karalystė (113), Mongolija (111), Urugvajus (110), Vengrija (107), Kataras (107) ir JAV (98).

Šios šalys visiškai paskiepijo apie pusę savo gyventojų (tarp 46 ir 54 proc.).

ES visiškai paskiepyta apie 32 proc. gyventojų. Mažiausiai Bendrijos narė Malta yra visiškai paskiepijusi apie 70 proc. gyventojų, o didelės šalys, tokios kaip Vokietija, Prancūzija, Italija ir Ispanija, yra paskiepijusios apie trečdalį žmonių.

Labai nevienoda

Vis dėlto, pasaulyje vakcinacijos tempai vis dar yra labai nevienodi, nors dauguma skurdžių šalių jau pradėjo savo skiepijimo kampanija, padedant Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir nevyriausybinių organizacijų kuruojamos „Covax“ vakcinų dalijimosi sistemos.

Skurdžiausios pasaulio šalys yra suteikusios vos vieną vakcinų dozę 100 žmonių, o turtingiausios – vieną dozę 79 žmonėms.

Tuo tarpu penkios šalys – Tanzanija, Burundis, Eritrėja, Haitis ir Šiaurės Korėja – vis dar nėra pradėjusios savo vakcinacijos kampanijų.

Nepaisant prieštaringų vertinimų, „AstraZeneca“ vakcina vis dar yra dažniausiai naudojama pasaulyje, ja žmonės skiepijami net aštuoniose pasaulio valstybėse iš dešimties.

Po jos seka „Pfizer-BioNTech“ skiepas, naudojamas 102 šalyse (47 proc. visų pasaulio valstybių, kurios pradėjo skiepyti gyventojus), kiniška „Sinopharm“ ir amerikietiška „Moderna“ (48 šalys), rusiška „Sputnik V“ (41), amerikietiška „Johnson & Johnson“ (31) ir kiniška „Sinovac“ (24).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių