Po konflikto liko juodoji skylė

Rusijai ir Gruzijai sėdus prie derybų stalo dėl taikos ir stabilumo Kaukazo regione užtikrinimo, nepriklausomi ekspertai abiem šalims pažėrė sunkių kaltinimų.

Londone įsikūrusi žmogaus teisių gynimo organizacija "Amnesty International" vakar paskelbtoje ataskaitoje Maskvą ir Tbilisį apkaltino tarptautinės ir humanitarinės teisių pažeidimais per rugpjūčio konfliktą. Pasak organizacijos, po karinių veiksmų Gruzijos ir Pietų Osetijos pasienyje atsirado prieblandos zona, kurioje siaučia plėšikai, žudikai ir žmonių grobėjai. Dėl to daugiau nei 20 tūkst. pabėgėlių iki šiol negali grįžti namo. O tie, kas sugebėjo grįžti, rado namus išplėštus.

"Amnesty International" ataskaitoje taip pat rašoma, kad per ginkluotą Maskvos ir Tbilisio konfliktą žuvo kelis kartus daugiau civilių nei karių. Be to, pasak organizacijos, tiek Rusija, tiek Gruzija per konfliktą naudojo kasetines bombas. Daugiau nei 100 pasaulio šalių šiemet atsisakė naudoti šį ginklą, kuris išmėto po teritoriją daugybę mažų sprogmenų ir kelia didelį pavojų taikiems gyventojams. Tačiau nei Maskva, nei Tbilisis kasetinių bombų atsisakyti nesutiko.

Ženevoje vakar prasidėjo antra konferencija saugumo klausimais, skirta padėčiai Kaukaze aptarti.

Šalys iš principo laikosi skirtingų pozicijų. Maskva kaltina Tbilisį pirmą pradėjusį agresiją prieš Pietų Osetiją ir primygtinai teigia, kad Rusijos armija įsikišo tik paskui.

Gruzija reikalauja, kad Maskva atšauktų sprendimą pripažinti Abchazijos bei Pietų Osetijos nepriklausomybę ir visiškai išvesti Rusijos kariuomenę iš šių teritorijų. Tbilisis siekia, kad į konflikto regioną vietoj rusų karių būtų atsiųsti tarptautiniai taikdariai.


Šiame straipsnyje: Gruzija

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių