Po sunkių derybų su B. Netanyahu K. Harris sako netylėsianti dėl Gazos Ruožo

  • Teksto dydis:

JAV prezidento posto sieksianti politikė Kamala Harris (Kamala Haris) ketvirtadienį leido suprasti, kad amerikiečių politika Gazos Ruože iš esmės pasikeis.

Ji liepė Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) sudaryti taikos susitarimą ir pabrėžė, kad netylės dėl kančių, kurias patiria anklave gyvenantys palestiniečiai.

Po susitikimo su B. Netanyahu viceprezidentė, remdamasi kadenciją baigiančio prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pavyzdžiu, kaip daryti užkulisinį spaudimą Izraeliui, pareiškė, kad atėjo laikas užbaigti niokojantį karą.

„Tai, kas įvyko Gazoje per pastaruosius devynis mėnesius, yra siaubinga. Galvoje iškyla į saugią vietą bėgančių netrukus žūsiančių vaikų ir išbadėjusių žmonių vaizdai. Šie žmonės kartais būdavo priversti persikelti du, tris ar keturis kartus“, – žurnalistams sakė K. Harris.

„Negalime nusigręžti nuo šių tragedijų. Negalime leisti sau būti nejautriems kitų kančiai ir aš netylėsiu“, – pabrėžė ji.

59-erių metų K. Haris, kuri po J. Bideno savaitgalio pareiškimo, kad traukiasi iš rinkimų kovos, yra numanoma JAV demokratų partijos kandidatė į prezidentus lapkritį vyksiančiuose rinkimuose, sakė, kad nuoširdaus susitikimo metu spaudė B. Netanyahu kalbėti apie baisią padėtį.

Ji sakė, kad „kartu su ministru pirmininku išreiškė didelį susirūpinimą dėl žmonių kančių Gazos Ruože masto, įskaitant pernelyg didelį nekaltų civilių gyventojų mirčių skaičių“.

Negalime nusigręžti nuo šių tragedijų. Negalime leisti sau būti nejautriems kitų kančiai ir aš netylėsiu.

„Ir aiškiai išreiškiau savo didelį susirūpinimą dėl sunkios humanitarinės padėties šioje šalyje“, – pridūrė ji.

Savo ruožtu J. Bidenas Ovaliajame kabinete kalbėjosi su B. Netanyahu ir paragino jį skubiai užbaigti susitarimą dėl paliaubų Gazos Ruože ir įkaitų išlaisvinimo bei „pasiekti ilgalaikę karo Gazoje pabaigą“, teigiama Baltųjų rūmų pranešime apie susitikimą.

„Atėjo laikas sudaryti šį susitarimą“

K. Harris taip pat paakstino įkurti palestiniečių valstybę ir, kaip ir J. Bidenas, paragino B. Netanyahu ir „Hamas“ susitarti dėl paliaubų ir įkaitų išlaisvinimo, kad būtų nutrauktas karas, kurį sukėlė spalio 7 dieną „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį.

„Kaip ką tik pasakiau ministrui pirmininkui B. Netanyahu, atėjo laikas sudaryti šį susitarimą“, – teigė ji.

Atviri K. Harris komentarai buvo ryškus kontrastas iš esmės draugiškam J. Bideno ir B. Netanyahu susitikimo, įvykusio anksčiau tą pačią dieną, tonui, net jei jie buvo linkę nutylėti apie mėnesius tarp jų trunkančią įtampą ir vengė klausimų dėl JAV prezidento svarbos.

„Nuo išdidaus sionisto žydo iki išdidaus sionisto airio amerikiečio noriu padėkoti Jums už 50 metų viešosios tarnybos ir 50 metų paramos Izraelio valstybei“, – Ovaliajame kabinete vykusio susitikimo pradžioje J. Bidenui sakė B. Netanyahu.

K. Harris praeityje buvo atviresnė Gazos Ruožo klausimu nei J. Bidenas, todėl spėliojama, kad ji gali laikytis griežtesnio požiūrio į Izraelį. Pareigūnai anksčiau neigė, kad tarp jos ir prezidento požiūrio yra tam tikrų skirtumų.

Susitikimai Baltuosiuose rūmuose įvyko kitą dieną po to, kai Izraelio premjeras JAV Kongrese pasakė ugningą kalbą, kurioje pažadėjo „visišką pergalę“ prieš „Hamas“.

„Jaučiamės optimistiškiau“

Vėliau J. Bidenas ir B. Netanyahu susitiko su Gazos Ruože laikomų JAV įkaitų šeimomis, kurios pareiškė tikinčios, kad artimiausiomis dienomis bus pateiktas naujas pasiūlymas dėl paliaubų.

„Tikriausiai jaučiamės optimistiškiau nei po pirmojo paleidimo etapo lapkričio pabaigoje“, – po susitikimo žurnalistams sakė Jonathanas Dekel-Chenas (Džonatanas Dekel-Čenas), kurio sūnus Sagui yra tarp amerikiečių, kuriuos, kaip manoma, laiko palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“.

Protestuotojai skandavo šūkius prie Baltuosius rūmus juosiančių metalinių užtvarų po audringų protestų per B. Netanyahu kalbą įstatymų leidėjams.

Nors po spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio J. Bidenas ir toliau teikė Izraeliui karinę pagalbą, santykiai su B. Netanyahu smarkiai pašlijo dėl Izraelio elgesio per karą ir įtarimų, kad jis gali vilkinti susitarimo sudarymą.

Karą sukėlė „Hamas“ spalį surengtas išpuolis Izraelio pietuose, per kurį žuvo 1 197 žmonės, daugiausia civiliai, rodo AFP turimi duomenys.

Kovotojai taip pat pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 111 tebėra Gazos Ruože, įskaitant 39 Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomus įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. Per jį, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 39 175 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintaras

Gintaras portretas
Sveiki, Gaila, bet JAV matyt kaip ir Lietuvoje, kur baudžia už tautosaką ar biblijos citavimą,, juk tas žydų valstybės vadovas turėjo būti suimtas remiantis tarptautiu baudžiamojo teismo arešto orderiu, bet matyt JAV jis irgi ne visiems galioja, gaila bet tokia realybė... Taigi Lietuvos žmonės nebalsuokite už esamą valdžią , remkite ir balsuokite už Nemuno Aušrą!!@

Pafo

Pafo  portretas
Žydus reikia auklėti dar žiauriau nei tai darė hitleris...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių