Prie Rusijos gynybos ministerijos moterys protestavo prieš vyrų šaukimą į kariuomenę

Prie Rusijos gynybos ministerijos Maskvoje pirmadienį grupė moterų atsiklaupė ant kelių, reikalaudamos namo sugrąžinti jų partnerius, pašauktus kariauti Ukrainoje, ir susitikti su naujuoju gynybos ministru Andrejumi Belousovu.

Prie pastato susirinko apie 15 moterų, kai kurios jų buvo su mažais vaikais. Jos laikė ranka rašytus plakatus su užrašais „Grąžinkite mano mobilizuotą vyrą namo“ ir kėlė savo nuotraukas į socialinius tinklus. 

Protestas įvyko po to, kai Rusija praėjusią savaitę moterų organizaciją „Put Domoj“ („Kelias namo“), įtraukė į „užsienio agentų“ sąrašą.

„Put Domoj“ – tai Rusijoje mobilizuotų ir į Ukrainą išsiųstų karių žmonų organizacija, siekianti jų sugrąžinimo iš Ukrainos.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjusios moterys naujienų agentūrai AFP sakė, kad jos nepriklauso „Put Domoj“ ir yra Ukrainoje kovojančių vyrų partnerės. 

Į protestą moterys nepakvietė žiniasklaidos atstovų, nes per ankstesnes „Put Domoj“ organizuotas demonstracijas žurnalistai buvo sulaikyti. 

„Mes prašome jūsų iškviesti gynybos ministrą“, – sakė moterys, atsiklaupusios ant kelių prieš policininką, kuris paprašė jų nuleisti plakatus.

Viena moteris parodė į savo mažametę dukrą ir pasakė: „Ar matote ją? Aš pagimdžiau, o po trijų mėnesių jie pasiėmė mano vyrą.“

Kelios moterys atvyko su mažais vaikais vežimėliuose, o viena ant rankų laikė mažą kūdikį.

Jos laikė plakatą su užrašu „Andrejau Removičiau Belousovai, kalbėk su mumis!“, turėdamos omenyje neseniai paskirtą Rusijos gynybos ministrą.

Viena iš moterų, prisistačiusi kaip Paulina, vėliau paskelbė vaizdo įrašą, kuriame sakė: „Mes nuleidžiame savo plakatus, nes mums buvo pažadėta, kad pas mus atvyks gynybos ministro atstovas.“

Rusija anksčiau leido moterims rengti protestus Maskvos centre, greičiausiai nenorėdama supykdyti Ukrainoje kariaujančių vyrų šeimų narių. 

Tačiau „Put Domoj“ paskelbimas „užsienio agente“ – tokią etiketę Maskva naudoja Kremliaus kritikams tildyti – rodo, kad pareigūnai greičiausiai pakeitė taktiką.

2022 metais Rusijoje paskelbta mobilizacija nesulaukė didelio visuomenės palaikymo ir paskatino masinį vyrų išvykimą iš šalies.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonime, Kvaiša tu. Niekas te nebunda. Tai Liberastu Šou

Anonime, Kvaiša tu. Niekas te nebunda. Tai Liberastu Šou portretas
`

> Rūta Androšiūnaitė

> Rūta Androšiūnaitė portretas
O kodėt tu nerašai kaip Ukrainoje gaudo gatvese, darbo vietoje, lupa iš transporto ir jega siunčia be apmokymu i fronta ???

RICHARD

RICHARD portretas
vergai suklupe ant keliu,,,,,21 amzius
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių