Prieš moksleivių atostogas Latvijos saugumo tarnyba pataria nevykti į Rusiją ar Baltarusiją

  • Teksto dydis:

Latvijos saugumo tarnyba (VDD) pakartotinai įspėjo gyventojus per artėjančias moksleivių atostogas nevykti į Rusiją ir Baltarusiją, nes tose šalyse yra didelė priešiškos žvalgybos ir verbavimo rizika.

Saugumo tarnyba pabrėžia, kad Latvijos institucijos turi ribotas galimybes padėti savo piliečiams, susidūrusiems su sunkumais Rusijoje ir Baltarusijoje.

Dabartinėmis aplinkybėmis Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos turi ribotas galimybes gauti žvalgybos informaciją Latvijoje, todėl abiejų valstybių agresorių žvalgybos ir saugumo tarnybos suinteresuotos verbuoti atvykusius Latvijos piliečius. VDD perspėja, kad jos nedvejodamos naudos grasinimus, šantažą ir kitus neteisėtus būdus, kad priverstų bendradarbiauti.

Pasak VDD, pirmasis bandymas įtraukti dažnai vyksta pasienio kontrolės punkte. Žvalgybos ir saugumo tarnybos pareigūnai prisistato pasieniečiais arba naudojasi kitomis priedangomis – teisėsaugos ar kitų Rusijos ir Baltarusijos institucijų. Be to, Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybų pareigūnai gali gauti jiems itin svarbios informacijos net ir paprasto pokalbio metu.

Tuo atveju, jei nepavyks išvengti kelionių į šias agresores, VDD rekomenduoja nesiimti su savimi mobiliojo telefono, ypač jei jame yra su profesine veikla susijusi ar kita konfidenciali informacija. Pasienio kontrolės punkte gali būti paimti duomenys iš jūsų mobiliojo telefono, jis gali būti užkrėstas šnipinėjimo programomis. Saugiausias pasirinkimas – mobilusis telefonas su išankstinio apmokėjimo SIM kortele, kurią po kelionės galima išmesti. Keliautojai turėtų vengti vežtis kompiuterį, USB atmintines ir kitas duomenų laikmenas.

VDD siūlo atkreipti dėmesį į ženklus, kurie gali leisti suprasti apie kontaktą su Rusijos ar Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos pareigūnu kertant sieną: keliautojui gali būti taikoma neįprastai išplėsta apžiūra ir apklausa; apklausą atliekantis asmuo dėvi civilius drabužius, o ne pasieniečių uniformą, užduoda klausimus, nesusijusius su pasienio apsauga, pavyzdžiui, apie padėtį Latvijoje, požiūrį į įvykius Ukrainoje, karo pabėgėlius Latvijoje, Latvijos paramą Ukrainai, privataus pobūdžio klausimus apie darbo vietą, profesines pareigas, finansinę padėtį.

Keliautojams gali būti pateikti kaltinimai padarius nusikaltimą, tokiu būdu mėginant priversti bendradarbiauti mainais į kaltinimų panaikinimą, gali būti duodamas telefono numeris ir prašoma paskambinti, kai kitą kartą bus šalyje.

Kilus įtarimų dėl kontakto su Rusijos ar Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybų pareigūnu, piliečiai raginami apie tai pranešti VDD, pranešusiesiems  garantuojamas  konfidencialumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių