R. Sikorskis: Rusija gali laikyti Kaliningrado srityje 100 branduolinių kovinių galvučių

Rusija kelia grėsmę tiek Ukrainai, tiek Lenkijai. Maskva gali laikyti Kaliningrado srityje, netoli Lenkijos sienos, 100 branduolinių kovinių galvučių, Rusijos ataka prieš ES nėra kažkas neįmanomo.

Tai Berlyne per Ukrainos atstatymo konferenciją pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radosławas Sikorskis, praneša „Ukrinform“ korespondentas.

Kaip pabrėžė Lenkijos diplomatijos vadovas, istorija ir geografija turi didelę reikšmę Lenkijai ir Ukrainai.

Rusija jau 300 metų stengiasi kolonizuoti Ukrainą, išlaikyti ją savo įtakos zonoje.

Rusijos imperijoje buvo draudžiama rašyti ir kalbėti ukrainietiškai, o per praėjusio amžiaus ketvirtojo dešimtmečio Holodomorą Sovietų Sąjunga sunaikino 5 mln. Ukrainos valstiečių.

„Ir dabar tas pats vyksta okupuotose teritorijose“, – sakė R. Sikorskis.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad už 200 km į šiaurę nuo Varšuvos yra Rusijos anklavas – Kaliningrado sritis, kur, Lenkijos valdžios duomenimis, „laikoma 100 branduolinių kovinių galvučių“, o Rusiją remianti Baltarusija taip pat yra šalia.

„Tai reiškia, kad ataka prieš ES yra visai tikėtina“, – konstatavo R. Sikorskis.

Jis pažymėjo, kad Rusijos raketos, kuriomis apšaudoma Ukrainos teritorija, jau ne kartą pažeidė Lenkijos oro erdvę, skriedamos į šalies teritorijos gilumą. Todėl pavojus šiai Europos daliai yra „didesnis nei kai kas mano“.

„Rusų raketa nukrito už 10 km nuo mano namų“, – priminė Lenkijos diplomatijos vadovas, turėdamas omenyje incidentą Bydgoščiaus apylinkėse 2023 metų žiemą.

Pasak R. Sikorskio, Rusijos ekonominę sistemą ištiko kolapsas, o koncernas „Gazprom“ patiria didelių nuostolių.

„Putinas griauna savo šalį, jis kreipiasi į Braziliją ir Kiniją, kad būtų įšaldytas konfliktas. Tai reiškia, kad Putinas suprato: jis nepasieks savo tikslų, neįstengs užimti visos Ukrainos ir paversti jos kolonija“, – pabrėžė R. Sikorskis.

Jis pridūrė, kad dabar būtų įmanoma atkurti Ukrainą su jos tarptautiniu mastu pripažintomis sienomis, „tačiau turime būti aktyvūs“.

Kaip jau buvo pranešta, Berlyne vyksta Ukrainos atstatymo konferencija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išvada

Išvada portretas
Užtat lenkai ir bijo pulti. Nes is jų miestų tuoj liktų tik griuvėsių krūvos. Čia visai Europai užtektų tokio kiekio. Užtat loja, o kąsti bijo. Taip pat ir Lietuva , gali tik pakiauksėt...

Nu

Nu portretas
Ir kas?

beretnykai

beretnykai portretas
pasikarkit kad nematytumet atominio karo. pradekit jau siandien
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių