Rekordinis skaičius Jungtinės Karalystės ministrų pralaimėjo visuotinius rinkimus

  • Teksto dydis:

Per visuotinius rinkimus Didžiojoje Britanijoje rekordinis skaičius ministrų kabineto narių neteko mandatų parlamente, liko vos keli kandidatai, kurie galėtų pretenduoti į konservatorių partijos vadovus, jei Rishi Sunakas atsistatydintų.

Devyni ministro pirmininko R. Sunako komandos nariai nebuvo perrinkti į parlamentą, tai viršijo ankstesnį 1997 m. rekordą, kai nebuvo perrinkti septyni vyriausybės nariai. Vietą parlamente prarado beveik metus dirbęs Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Grantas Shappsas, kandidatavęs apygardoje šiauriau Londono, taip pat Bendruomenių rūmų lyderė Penny Mordaunt, sulaukusi tarptautinio dėmesio, kai pernai gegužę per karaliaus Karolio III karūnavimo ceremoniją nešė kardą, ji kandidatavo Portsmute, Anglijos pietinėje pakrantėje. Buvusi gynybos sekretorė du kartus mėgino tapti torių lydere, o po ketvirtadienį vykusių rinkimų R. Sunakui atsistatydinus, kaip tikimasi, jai bus siūloma pamėginti dar kartą. 

Tarp kitų į parlamentą neišrinktų torių yra švietimo sekretorė Gillian Keegan, teisingumo sekretorius Alexas Chalkas, kultūros sekretorė Lucy Frazer, transporto ir mokslo sekretorė Michelle Donelan. Neišrinktas ir veteranų ministras Johnny Merceris ir už „Brexitą“ pasisakęs parlamento narys Jacobas Reesas-Moggas.

Dar viena sensacija – vietą parlamente praradusi buvusi JK ministrė pirmininkė Liz Truss, 2022 m. valdžiusi šalį 49 dienas. Ji buvo parlamento narė nuo 2010 m., tačiau 630 balsų skirtumu pralaimėjo varžovui leiboristui savo Norfolko pietvakarių rinkimų apygardoje rytinėje Anglijoje.

Akivaizdu, kad rinkėjams atsibodo 14 metų valdę konservatoriai. Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas R. Sunakas sakė, kad tai buvo „sunki naktis“ ir kad rinkimus laimėjo Leiboristų partija. Jis sakė prisiimantis „atsakomybę“ už savo partijos pralaimėjimą ir paskambinęs Leiboristų partijos lyderiui Keirui Starmeriui pasveikinti jį su pergale. 

„Šį vakarą Britanijos žmonės paskelbė išblaivinantį nuosprendį, yra ko išmokti (...) ir aš prisiimu atsakomybę už praradimus“, - sakė R. Sunakas.

Per partijos triumfo mitingą Londono centre 61 metų K. Starmeris džiūgaujantiems aktyvistams sakė, kad „pokyčiai prasideda čia“, ir pažadėjo „nacionalinio atsinaujinimo dešimtmetį“, per kurį ne partija, o „šalis bus pirmoje“. Vis dėlto jis perspėjo, kad pokyčiai neįvyks per naktį, net ir leiboristams visoje šalyje išplėšus iš torių daug vietų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matome ž i o p l i a u s i ą britų buvusią ministrę -

matome ž i o p l i a u s i ą britų buvusią ministrę - portretas
per kelis dešimtmečius BRITAI praturtėjo t o k i a i s politikos " specialistais", nuo britų neatsilieka ir ES-- TOKIE vadovaujantys " specialistai " skandina ne tik atskiras valstybes , bet ir visą ES

Bum

Bum portretas
blogi isejo ir taik tik buvo blogas sapnas, atejo dar blogesni ir dabar laukia uk kosmaras.

nieko, susitvarkys britai

nieko, susitvarkys britai portretas
brandi visuomenė, dvi solidžios partijos. Pabuvo kiek viena valdžioje, dabar laikas kitai. Tai ne pas mus - prisikūrė partijėlių keli tuzinai, kurios skiriasi tik pavadinimais, o tikslas visų vienas - kaip kuo ilgiau pabūti prie lovio. Apie darbą Lietuvai čia net nekvepia. Užsienyje į valdžią einama, jau susikrovus tam tikrą finansinį kapitalą, o pas mus - kad susikrauti tą kapitalą būnant valdžioje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių