Rusija patyrė teisinę nesėkmę dėl ambasados Australijoje

  • Teksto dydis:

Rusija, siekianti pasistatyti naują ambasadą netoli Australijos parlamento, pirmadienį patyrė teisinę nesėkmę – aukštesnysis teismas parėmė vyriausybės pastangas perimti tą sklypą.

Australija Rusijai ambasados Kanberoje neleido statyti žvalgybos agentūroms įspėjus, kad ja gali būti naudojamasi kaip baze parlamentarams šnipinėti.

Praėjusią savaitę Rusija, siekdama išlaikyti sklypą, pateikė paskutinės minutės prašymą dėl uždraudimo jį perimti ir kaip skvoterį pasiuntė ten vieną paslaptingą diplomatą.

Tačiau Australijos aukštesnysis teismas pirmadienį ryte nusprendė, kad Rusija turi palikti minimą sklypą, bent jau kol byla bus sugrąžinta teismui išklausyti detalesnių teisinių argumentų.

Netrukus po teismo sprendimo minėtas diplomatas buvo pastebėtas paliekantis tą sklypą ir išvažiuojantis diplomatine transporto priemone.

„Teismas aiškiai pasakė, kad šiuo metu nėra teisinio pagrindo rusų buvimui šioje vietoje tęstis“, – reporteriams sakė Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis).

„Tikimės, kad Rusijos Federacija veiks pagal teismo sprendimą“, – pridūrė jis.

2008 metais Rusija įgijo sklypo nuomos teisę, o 2011 metais gavo leidimą ten statyti naują ambasadą.

Tačiau praėjusią savaitę Australijos vyriausybė paskelbė, kad nutraukia nuomos sutartį.

Australijos parlamentas priėmė specialius įstatymus, kuriais siekiama neleisti tame sklype pastatyti Rusijos ambasadą. Sklypas yra už maždaug 400 m nuo parlamento teritorijos.

„Vyriausybė gavo labai aiškų patarimą dėl saugumo, susijusį naujo Rusijos [objekto] buvimo taip arti parlamento rūmų keliama rizika, – sakė A. Albanese'is. – Skubiai veikiame, kad ši nuomojama vieta netaptų oficialiu diplomatiniu [objektu].“

Ministras pirmininkas pirmadienį taip pat paskelbė apie naują karinės pagalbos Ukrainai paketą, apimantį 28 šarvuočius M113 ir kažkiek 105 mm haubicų sviedinių.

„Remiame tarptautines pastangas užtikrinti, kad [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino agresija žlugtų ir kad triumfuotų Ukrainos suverenumas ir teritorinis vientisumas“, – sakė A. Albanese'is.

Paketas neapima Ukrainos prašytų patrulinių automobilių „Hawkei“ ir papildomų šarvuočių „Bushmaster“.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaambasadaambasada Australijoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių