Sirijos prezidentas B. al Assadas kelia sąlygas susitikimui su R. T. Erdoganu

Sirijos diktatorius Basharas al Assadas kelia sąlygas susitikimui su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, praneša agentūra „Reuters“.

B. al Assadas pirmadienį žurnalistams Damaske sakė, kad susitiktų su R. T. Erdoganu tik tuomet, jei per pokalbius būtų susitelkta į svarbiausius klausimus – Ankaros paramą „terorizmui“ ir turkų pajėgų išvedimą iš Sirijos teritorijos. „Problema yra ne susitikimas, bet turinys“, – pabrėžė B. al Assadas, remiantis prezidentūros išplatintu vaizdo įrašu.

Anot B. al Assado, jis teigiamai reaguotų į bet kokią iniciatyvą dėl dvišalių santykių gerinimo, tačiau pirmiausiai esą turi būti sukurtas pagrindas tokiam pokalbiui. R. T. Erdoganas liepos pradžioje pareiškė esąs atviras suartėjimui su B. al Assadu.

B. al Assadas po pilietinio karo Sirijoje vėl tvirtai laiko valdžią savo rankose. Daug metų jis buvo izoliuotas užsienio. Ryšiai buvo palaikomi tik su sąjungininkėmis Rusija ir Iranu.

Turkija 2011 m. nutraukė santykius su kaimynine Sirija, kai ten kilo pilietinis karas. B. al Assadas tada jėga numalšino protestus.

Kilus Sirijos pilietiniam karui, Turkija priėmė daugiau kaip 3 mln. sirų. Ankara tada rėmė sukilėlius, kurie norėjo nuversti B. al Assadą. Sirijos vadovas laiko sukilėlius teroristais. Nuo 2016 m. Turkija, be to, Šiaurės Sirijoje yra dislokavusi dalinius, kad nuo savo sienos išvytų kurdų kovotojus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių