Slovakijos premjeras teigia matantis panašumų tarp D. Trumpo ir savo patirto pasikėsinimo

  • Teksto dydis:

Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico (Robertas Ficas) sekmadienį pareiškė, kad įžvelgia daug panašumų tarp išpuolio prieš buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) ir gegužės mėnesį įvykdyto pasikėsinimo į jo gyvybę.

Per chaotišką ir šokiruojantį šeštadienio incidentą Pensilvanijos valstijos Batlerio mieste, kur vyko respublikono rinkiminis mitingas, D. Trumpui sužalota ausis.

78 metų buvęs prezidentas kruvinu veidu buvo skubiai nuvestas nuo mitingo scenos. Šaulys nukautas, o vienas renginio dalyvis žuvo, dar du žiūrovai buvo sunkiai sužeisti.

Gegužės 15 dieną 59-erių premjeras buvo pašautas į pilvą. Į jo gyvybę pasikėsinta jam atėjus pasisveikinti su savo palaikytojais po vyriausybės posėdžio centriniame Handlovos mieste, esančiame už 140 km į šiaurės rytus nuo Bratislavos.

Šaulys, kurį Slovakijos žiniasklaida įvardijo kaip 71 metų poetą Jurajų Cintulą, buvo apkaltintas tyčiniu pasikėsinimu nužudyti ir uždarytas į areštinę.

„Scenarijus panašus į fotokopiją“, – savo interneto svetainėje teigė R. Fico.

Birželio pradžioje pirmą kartą po išpuolio kreipdamasis į slovakus R. Fico kritikavo opoziciją ir kitus, sakydamas, kad „tai nebuvo kokio nors bepročio išpuolis“.

Anot jo, užpuolikas „buvo tik blogio ir politinės neapykantos, kurią Slovakijoje išugdė politiškai nesėkminga ir nepatenkinta opozicija, pasiuntinys“.

„Jei D. Trumpo užpuolikas būtų mokėjęs slovakų kalbą, jam būtų užtekę paskaityti vietos laikraščius „Dennik N“, „Sme“ ar „Aktuality“, kad norėtų „viską sutvarkyti“, -  sekmadienį pareiškė slovakų premjeras.

„D. Trumpo politiniai oponentai bando jį nutildyti, o kai jiems nepavyksta, jie taip supykdo visuomenę, kad koks nors vargšas griebia ginklą“, – pridūrė jis.

R. Fico vadovauja trijų partijų valdančiajai koalicijai, kurią sudaro jo centristinė nacionalistinė partija „Smer-SD“, centristinė „Hlas“ ir kraštutinių dešiniųjų partija SNS.

R. Fico griežtai prieštarauja paramai Ukrainai jos kare prieš Rusijos invaziją. Jis nutraukė Slovakijos karinę pagalbą Ukrainai po to, kai spalio 25 dieną buvo prisaikdinta jo koalicinė vyriausybė.

Kaip ir Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, jis pasisako už Ukrainos taikos derybas su Rusija.

R. Fico vadovaujamas ministrų kabinetas taip pat sukėlė abejonių patvirtindamas įstatymų projektus, kurie, kaip manoma, kelia grėsmę teismų nepriklausomumui ir žiniasklaidos laisvei.

Jis taip pat paragino Slovakiją pastatyti sieną, kad sustabdytų „progresyvias ir liberalias ideologijas“, kurias prilygino vėžiniam susirgimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aišku

aišku portretas
Tai liberšvondergender pasaulinės revoliucijos teroristai šaudo normalius politikus, taip buvo ir prieš bolševikinį perversmą

lux

lux portretas
ka norejo ta ir gavo,kacapas.

SAVI I SAVUS

SAVI I SAVUS portretas
kaip nekeista, kad viena pasove zmogus balsuojantis uz respublikonus, kita pasove irgi jo partijos elektorantas. kaip kad socialistas ir rusijos tarnas paleckis, dabar sedintis uz grotu, pasake, kad savi saudo i savus..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių