Svarbiausias eurokomisaro postas – buvusiam Prancūzijos finansų ministrui

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) trečiadienį pristatė savo komandą, kuri ateinančius penkerius metus vadovaus svarbiausioms Europos Sąjungos (ES) politikos sritims, didžiausią dėmesį skirdama ekonomikos augimui, energetikos reformoms, konkurencijai ir prekybai.

Svarbiausiu laikomas eurokomisaro, atsakingo už ekonomikos ir pinigų reikalus, portfelis atiteko buvusiam Prancūzijos finansų ministrui socialistui Pierre'ui Moscovici (Pjerui Moskovisiui), tačiau jį prižiūrės vicepirmininkais paskirti buvęs Suomijos premjeras Jyrki Katainenas (Jurkis Katainenas) ir buvęs Latvijos vyriausybės vadovas Valdis Dombrovskis.

J.Katainenas bus atsakingas už darbo vietų kūrimą ir ekonomikos augimą, o V.Dombrovskis kuruos euro ir socialinio dialogo klausimus.

Buvęs Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansipas bus vicepirmininku, atsakingu už vieningąją skaitmeninę rinką.

56 metų P.Moscovici į Briuselį vyksta po nemalonaus pasitraukimo iš Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o (Fransua Holando) kabineto, kuris buvo pertvarkytas, kai valdančioji partija patyrė triuškinamą pralaimėjimą kovą vykusiuose vietos rinkimuose.

Jis aktyviai įsitraukė į kampaniją dėl eukomisaro posto, kurios metu karštligišką užkulisinį darbą siekiant politinės paramos savo kandidatūrai derino su veikla socialiniame tinkle „Twitter“, kur skelbė nuotraukas, kuriose jis įamžintas su savo jauna drauge ir katinu Hamletu.

P.Moscovici stengėsi sumenkinti priekaištus, kad jis galbūt nėra tinkamiausias kandidatas užimti ekonomikos reikalų eurokomisaro postą, turint galvoje, kad Prancūzijai, antrajai pagal dydį eurozonos ekonomikai, sunkiai sekasi laikytis eurozonos fiskalinių taisyklių.

Prancūzijai jau buvo dukart pratęstas galutinis terminas sumažinti biudžeto deficitą žemiau 3 proc. bendrojo metinio vidaus produkto (BVP) ribos, kaip reikalauja ES fiskalinės taisyklės. P.Moscovici trečiadienį sakė, kad šis tikslas bus atidėtas iki 2017 metų.

„Didelis taikos pasiūlymas“

Britui Jonathanui Hillui (Džonatanui Hilui) naujoje Europos Komisijoje atiteko svarbus finansinio stabilumo, finansinių paslaugų ir kapitalo rinkų sąjungos eurokomisaro portfelis, kurio aktyviai siekė eurozonai nepriklausanti Didžioji Britanija.

Jis, be kita ko, bus atsakingas už ryšius su Europos bankininkystės institucija (European Banking Authority - EBA).

Prieš paskyrimą Britanijos kandidatu į Europos Komisiją 53 metų J.Hillas buvo Lordų Rūmų pirmininku, tačiau yra menkai žinomas netgi savo gimtinėje, todėl dar turės apsiprasti Briuselyje, kuris ragino vyriausybės vadovą Davidą Cameroną (Deividą Kameroną) kandidate į eurokomisarus paskirti kokią nors žymią moterį.

Vienas analitikas J.Hillo postą apibūdino kaip J.-C.Junckerio, buvusio Liuksemburgo premjero, „didelį taikos pasiūlymą“ britų ministrui pirmininkui Davidui Cameronui (Deividui Kameronui), kuris prieš du mėnesius darė viską, ką galėjo, siekdamas užblokuoti J.-C.Junckerio skyrimą naujuoju Komisijos vadovu.

Britų lordo darbą, kaip ir P.Moscovici, prižiūrės J.Katainenas ir V.Dombrovskis.

„Kiek krestelėti kai kuriuos dalykus“

„Nusprendžiau padaryti šiokių tokių pakeitimų ir kiek krestelėti kai kuriuos dalykus“, - spaudos konferencijoje sakė J.-C.Junckeris, turėdamas omenyje tai, kad naujojoje Komisijoje darbą su komisarais jam padės koordinuoti septyni vicepirmininkai, turintis įgaliojimus kuruoti platesnes sritis.

„Esu įsitikinęs, jog tai bus laimėtojų komanda“, - spaudos konferencijoje pareiškė darbą pradedantis J.-C.Junckeris.

„Ši komisija turi profesionalią patirtį, kurios jums reikia tam, kad būtų galima imtis Europai iškilusių ekonominių ir geopolitinių iššūkių“, - pridūrė Komisijos vadovas.

Savo komandą jis pristatė po ne vieną mėnesį Briuselyje vykusios užkulisinės kovos dėl svarbiausių postų ir intensyvių spėlionių, kurioms šalims jie atiteks.

Įtakinga ES diplomatijos vadove rugpjūčio gale buvo paskirta Italijos užsienio reikalų ministrė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Tuo pat metu Donaldas Tuskas, kuris antradienį atsistatydino iš Lenkijos premjero posto, buvo paskirtas Europos Vadovų Tarybos pirmininku, kurio pareigos pagal svarbą prilygsta J.-C.Junckerio užimamam postui.

Europarlamento nariai, kurie per spalį įvyksiantį balsavimą turės formaliai patvirtinti J.-C.Junckerio pasirinktus komisarus, grasino blokuoti jų paskyrimą, jei naujoje Komisijoje nebus bent devynių moterų - būtent tiek jų buvo darbą baigiančioje Jose Manuelio Barroso (Žozė Manuelio Barozu) Komisijoje. J.-C.Junckeriui pavyko įvykdyti šį reikalavimą.

„Dešinioji ranka“

Savo pagrindiniu pavaduotoju J.-C.Junckeris pasirinko Olandijos užsienio reikalų ministrą Fransą Timmermansą (Fransą Timmermansą).

Kaip pirmasis vicepirmininkas jis turės tiesioginę prieigą prie kitų komisarų atliekamo darbo ir bus, kaip pažymėjo Komisijos vadovas, jo „dešinioji ranka“, ypač sprendžiant reguliavimo klausimus.

Londono ekonomikos mokyklos ekspertas Europos Sąjungos klausimais Hugo Brady (Hugas Brady) pažymėjo, kad J.-C.Junckerio sprendimas pavaduotoju pasirinkti F.Timmermansą buvo „labai protingas“, nes olandų politikas yra autoritetą turintis Europos diplomatijos veteranas iš šalies, kuri dažnai skeptiškai vertina ES centralizavimo žingsnius.

Vokietijai ir Švedijai teko reikšmingiausi postai 

Buvusi Danijos ekonomikos ministrė Margrethe Vestager (Margretė Vestager) užims konkurencijos eurokomisarės postą ir, be kita ko, stebės didžiųjų pasaulio kompanijų plėtros ar susijungimo planus.

Ispanas Miguelis Ariasas Canete (Migelis Arijasas Kanjetė) bus energetikos ir klimato kaitos komisaras, buvusi Slovėnijos premjerė Alenka Bratušek bus atsakinga už ES planus sukurti energetikos sąjungą, o švedei Ceciliai Malmstrom (Sesilijai Malmstriom) pavesta vesti derybas dėl didžiausios pasaulyje prekybos sutarties tarp Jungtinių Valstijų ir Europos.

Vokietis Guentheris Oettingeris (Giunteris Ėtingeris) bus atsakingas už skaitmeninę ekonomiką ir, be kita ko, prižiūrės ES telekomunikacijų rinkos pertvarką.

Elzbieta Bienkowska (Elžbieta Benkovska) iš Lenkijos bus atsakinga už vidaus rinką, pramonę, verslumą ir smulkųjį verslą.

Graikijos atstotas Dimitris Avrapulas (Dimitris Avramopoulos), kurio šalies susiduria su masiškos nelegalios migracijos iš Artimųjų Rytų ir Afrikos problema, buvo paskirtas imigracijos ir vidaus reikalų komisaru, o buvęs Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis - sveikatos ir maisto saugos reikalų komisaru.

Naujoji Europos Komisija darbą pradės lapkričio 1 dieną, jei jos sudėčiai pritars Europos Parlamentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių