Šveicarijos prezidentė pritaria draudimo reeksportuoti ginklus į Ukrainą panaikinimui

Šveicarijos Konfederacijos prezidentė Viola Amherd pasisako už draudimo reeksportuoti ginklus į Ukrainą panaikinimą.

Tai pranešė „Ukrinform“, remdamasi „Reuters“.

„Pirmadienį Šveicarijos prezidentė pareiškė pasisakanti už draudimo, kuris šiuo metu neleidžia reeksportuoti šveicariškų ginklų iš kitos šalies į Ukrainą, peržiūrėjimą ir pridūrė, kad embargas daro žalą jos šalies pramonei ir saugumui“, – rašoma pranešime.

„Asmeniškai aš manau, kad turime žengti žingsnį į priekį dėl mūsų (gynybinės) pramonės. Darosi sunku, nes tokios šalys kaip Nyderlandai nusprendė nepirkti (ginklų) iš Šveicarijos, kadangi reeksportas yra ribojamas, ir aš tai suprantu“, – sakė prezidentė.

Anot jos, gynybinės pramonės problemos reiškia, kad šalis turi ir saugumo problemų.

„Jei turime gynybinės pramonės problemų, tai reiškia, kad turime ir saugumo problemų, nes svarbu apsirūpinti technologijomis ir know-how“, – teigė V. Amherd.

Kartu ji pažymėjo, kad Šveicarija, kuri veikia kaip taikos tarpininkė pasauliniuose konfliktuose, niekada netieks ginklų tiesiai į kariaujančią šalį.

Nors Šveicarija laikosi neutralumo, ji yra didelė ginklų tiekėja – 14-oji pagal eksporto apimtį pasaulyje 2022 metais.

Bet 2023 metais Šveicarijos ginklų pardavimas sumažėjo, ir kritikai šio nuosmukio priežastimi laiko neutralią šalies poziciją.

Rusijai 2022 metais įsiveržus į Ukrainą, tiek Šveicarijoje, tiek užsienyje vis dažniau raginama, kad šalis atsisakytų šimtmečius skaičiuojančios neutralumo tradicijos. Šveicarijos parlamentas jau rekomendavo sušvelninti ginklų reeksporto taisykles, nors Vyriausybė pernai atsisakė keisti šią politiką.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Šveicarijos parlamento žemieji rūmai – Nacionalinė Taryba – svarstys  galimybę pakeisti ginklų eksporto įstatymą.

 


Šiame straipsnyje: Šveicarijos prezidentėkaras Ukrainojeginklų reeksportasViola Amherd

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių