Turkijos naujuoju finansų ministru paskirtas buvęs vicepremjeras

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) paskyrė buvusį vicepremjerą Lutfi Elvaną (Liutfį Elvaną) naujuoju finansų ministru, pakeisiančiu anksčiau atsistatydinusį R. T. Erdogano žentą, sakoma antradienį oficialiajame valstybės leidinyje paskelbtame pranešime.

Pirmadienį vakare R. T. Erdoganas priėmė Berato Albayrako (Berato Albairako) atsistatydinimą, praėjus dienai po to, kai prezidento žentas socialiniuose tinkluose pranešė, jog  traukiasi iš pareigų dėl sveikatos priežasčių ir kad nori daugiau laiko praleisti su šeima.

Praeitą savaitgalį buvo atleistas Turkijos centrinio banko vadovas Muratas Uysalas (Muratas Uisalas) ir į jo vietą paskirtas buvęs finansų ministras Naci Agbalas (Nadžis Ahbalas). Remiantis nepatvirtintais pranešimais žiniasklaidoje, B. Albayrakas griežtai priešinosi N. Agbalo paskyrimui.

B. Albayrakas, turintis keturis vaikus su R. T. Erdogano dukterimi Esra, vadovavo sunkiu Turkijos ekonomikai laikotarpiu. Šalis bandė atsigauti po 2018 metų valiutos krizės, kai smogė koronaviruso pandemija ir B. Albayrakas sulaukė daug kritikos dėl savo vadovavimo.

Nuo metų pradžios Turkijos lira neteko maždaug 30 proc. savo vertės, o penktadienį Turkijos valiuta krito iki rekordinio lygio JAV dolerio atžvilgiu – iki 8,58 liros už dolerį, o metinė infliacija siekia 11,89 proc.

Pirmadienį, pasklidus žiniai apie N. Agbalo paskyrimą ir B. Albayrako pasitraukimą, Turkijos liros kursas pašoko maždaug 2,5 proc. JAV dolerio atžvilgiu.

L. Elvanas vicepremjeru dirbo nuo 2015 iki 2016 metų. Anksčiau jis taip pat yra vadovavęs Plėtros, Transporto, Jūrų reikalų ir Ryšių ministerijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių