Ukraina įvykdė reformų reikalavimus ir gaus iš ES milijardų eurų išmoką

Ukraina netrukus gaus pirmąją reguliarią išmoką iš naujojo milijardinio ES pagalbos programos fondo.

Šalis įvykdė tam reikalingas reformų sąlygas, pranešė peržiūrą atlikusi Europos Komisija. Jos vertinimu, Ukrainai galėtų būti išmokėti 4,2 mlrd. euro.

Reformų reikalavimai pirmajai išmokai gauti numatė, kad vyriausybė Kyjive turi priimti naujus įstatymus, kurie leistų veiksmingiau kovoti su mokesčių slėpimu ir ekonominiu nusikalstamumu. Be to, turėjo būti adaptuoti valstybinių įmonių valdymo principai ir priimtas nacionalinis energetikos ir klimato planas.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen komentavo, kad Rusijos užpulta Ukraina, nepaisydama visų sunkumų, vykdo svarbias reformas ir daro pažangą kelyje į ES. Ji sakė tikinti, kad ES šalių vyriausybės dabar greitai duos reikiamą savo sutikimą pinigų išmokėjimui.

Nauja ES pagalbos programa numato 50 mlrd. eurų paramą ketverių metų laikotarpiui. 33 mlrd. bus išmokėti kaip paskola, o likusi suma – kaip negrąžinama dotacija. Tarpinio finansavimo forma iki šiol išmokėta 7,9 mlrd. eurų.

Teikdama finansinę pagalbą, ES nori sudaryti galimybę Ukrainos valstybei toliau mokėti atlyginimus ir pensijas. Be to, turi būti užtikrintas ligoninių, mokyklų ir laikinų prieglaudų perkeltiems asmenims funkcionavimas. Pinigai taip pat galės būti naudojami karo sugriautai infrastruktūrai atstatyti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių