Ukrainos parlamentas nubalsavo už prisijungimą prie TBT

  • Teksto dydis:

Ukrainos parlamentas trečiadienį nubalsavo už prisijungimą prie Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT), pranešė deputatai.

„Parlamentas patvirtino Romos statuto ratifikavimą“, – socialiniame tinkle „Telegram“ sakė įstatymų leidėjas Jaroslavas Železniakas, turėdamas omenyje teismo steigiamąją sutartį.

Aukščiausioji Rada Romos statuto ratifikavimui pritarė 281 balsu.

Tai galiausiai leis Ukrainai tapti visateise TBT, kuris teisia už sunkius nusikaltimus, įskaitant genocidą ir nusikaltimus žmoniškumui, nare.

TBT turi įgaliojimus išduoti arešto orderius, kuriuos jo 124 nariai privalo vykdyti.

2000 metais Ukraina pasirašė Romos statutą, kuriuo buvo įsteigtas šis teismas, tačiau jo neratifikavo, o kai kurie politiniai ir kariniai veikėjai išreiškė nuogąstavimus, kad Ukrainos kariai gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Romos statuto ratifikavimas taip pat yra vienas iš reikalavimų stojant į Europos Sąjungą. Tokia nuostata taip pat yra saugumo susitarimuose su kai kuriomis šalimis, tokiomis kaip Nyderlandai ir Vokietija.

Teigiama, kad Ukrainos narystė TBT padidins teismo darbo veiksmingumą patraukiant baudžiamojon atsakomybėn už Rusijos kariuomenės įvykdytus nusikaltimus per plataus masto karą.

Ratifikuojant dokumentą, paminėta prieštaringai vertinama nuoroda į Romos statuto 124 straipsnį, pagal kurį Ukrainos piliečiai septynerius metus nebūtų traukiami baudžiamojon atsakomybėn už karo nusikaltimus, socialiniame tinkle „Facebook“ teigė valdančiosios partijos įstatymų leidėja Jevhenija Kravčiuk.

„Ratifikavus Romos statutą kartu bus sudarytos geresnės galimybės bausti rusus ir didinti Rusijos izoliaciją“, – sakė ji.

Praėjusiais metais teismas išdavė arešto orderius rusų prezidentui Vladimirui Putinui ir jo vaikų teisių įgaliotinei Marijai Lvovai-Belovai dėl ukrainiečių vaikų deportavimo į Rusiją ir Maskvos kontroliuojamas teritorijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių